Toukokuun toisena sunnuntaina juhlistetaan äitienpäivää myös Ankkalinnassa, vaikka kaupunkilaisten perhesuhteet herättävätkin usein ihmetystä Akkarin lukijakunnassa

Ankanpojat majailevat enonsa Akun luona, Pikku Hukka asuu kaksin isänsä kanssa, Leenu, Liinu ja Tiinu tuntuvat säännöllisen epäsäännöllisesti vain ilmestyvän jostakin Iines-tätinsä luo, eikä äitejä ylipäätään tunnu näkyvän mailla halmeilla – tätejä, setiä ja serkkuja on sitäkin enemmän. Se on kuitenkin vain harhaa! Akkarin numero 17 Omassa nurkassa esiteltiin liuta Ankkalinnan äitejä, ja äitienpäivän kunniaksi nostamme emohahmokavalkadin myös tänne nettiin.


ROUVA TULPPU

nähtiin Carl Barksin sarjassa ”Uusi” naapuri (Feud and Far Between), joka julkaistiin ensimmäisen kerran Suomessa Aku Ankan numerossa 48/1965. Hän vaikuttaa vähintään yhtä äkkipikaiselta kuin poikansa.


MORTIN JA VERTIN ÄITI on tavattu useamman kerran Ylävirran yritys -sarjoissa kuskaamassa jälkikasvuaan jalkapalloharjoituksiin. Sporttisen oloinen hiirirouva tunnetaan englanniksi nimellä Mrs. Fieldmouse.

Topakkaa mutta kilttiä susimuoria on varmasti kiittäminen siitä, että Sepe on pohjimmiltaan hyväsydäminen ja kunnon isä pojalleen Pikku Hukalle. ROUVA SUSI osaa myös patistaa patalaiskan poikansa töihin. Pikku Hukan äidin kohtalosta ei ole tarkempaa tietoa, joten kiltin pojanpoikansa puolta aina pitävä susimummi on Pikku Hukalle tärkeä ja läheinen.

 

Roope-setä ei taatusti ole perinyt periskottilaista luonnettaan herttaiselta äitimuoriltaan LAUHA MACANKALTA. Lauhan englanninkielinen (tyttö)-nimi Downy O’Drake viittaakin Skotlannin sijasta Irlantiin, kuten hahmon luonut Don Rosa on vahvistanut. 

KARHUMUORI (englanniksi Granny Beagle ja ruotsinkielisen nimensä mukaisesti farmor eli isänäiti) pitää esimerkillään huolen siitä, etteivät jälkipolvet vahingossakaan lipsahda rikoksen lavealta tieltä rehellisen elämän kaidalle polulle. Hänen lisäkseen on olemassa myös sänkileukojen äidiksi mainittu


KONNAMUORI (Ma Beagle), joka on esiintynyt lähinnä Ankronikka-tarinoissa. Osa nykyisistä karhukonnista on siis mitä ilmeisimmin keskenään veljeksiä, osa serkuksia tai kaukaisempaa sukua.

Ankanpoikien ystävän JOPEN ÄITI vilahti pikaisesti Barksin sarjassa Kolme likaista ankanpoikaa (Three Dirty Little Ducks), joka ilmestyi ensimmäisen kerran Suomessa Aku Ankassa 14/1977.


IINEKSEN ÄITI

nähtiin niin ikään Barksin taiteilemassa sarjassa Hankalat kirjeet (Donald’s Love Letters), joka julkaistiin ensi kerran Suomessa Aku Ankan numerossa 40/1970.

Suloinen cockerspanieli KAUNOTAR huolehtii pentujensa Pepin ja tämän sisarten hyvinvoinnista aina yhtä hellästi.

Koko Ankka-suvun ikioma matriarkka Kaino-Vieno eli MUMMO paistaa herkullisimmista herkullisimmat omenapiiraat ja pysyy tyynenä vaikka Aku ja pojat päästäisivät vahingossa karjan vapaaksi tai kaataisivat ladon. Mummolla on kaksi poikaa, Aaron ja Unto, sekä tytär DORA, jonka satumainen onni on periytynyt myös Doran pojalle eli Hannulle. 

Roopen sisko HORTENSIA meni aikoinaan yksiin Mummo Ankan pojan Aaronin kanssa. Tuloksena oli yksi varsin äkkipikainen poikalapsi sekä Tupun, Hupun ja Lupun tuleva äiti DELLA.

Veli Nallen talossa asuu yksi Ankkalinnan harvoista ydinperheistä: Nallen jahdatessa Veli Kania huushollia pyörittää vaimo ELVIIRA, joka on myös Tikki ja Vikki -kaksospoikien äiti.

Hiawathan äiti MOKKASIINA on toinen niistä harvoista äideistä, jotka nähdään usein sarjoissa mukana.

Muistatteko lisää sarjismammoja? Aiheesta voi viritellä keskustelua foorumilla ja hahmoista vinkata toimitukselle.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.