Tässä vihdoin huviksenne ja hyödyksenne Ankkatietäjä-visan karsintakierrosten kaikki kysymykset oikeine vastauksineen!

ankkatietäjä11

Osa kysymyksistä oli suhteellisen helppoja tosiankisteille, osaan olisivat toimituksen kaikennähneet ankka-ammattilaisetkin joutuneet esittämään vastaukseksi niin sanotun valistuneen arvauksen – ja olipa mukaan luikahtanut yksi ihan oikea virhekin. Onneksi se oli kakkoskierroksella, jolla pisterima oli vielä niin matalalla että kaikki tositietäjät taatusti pääsivät kolmannelle kierrokselle.

ENSIMMÄINEN KIERROS

1) Millä hellittelynimellä Akulla on tapana kutsua Iinestä?

Akulle Iines ei suinkaan ole tipu, muru, tai kyyhky, vaan pulu.

2) Mikä on yleensä häviäjän kohtalona Akun ja poikien välisessä vedonlyönnissä?

Kun Aku ja pojat lyövät jostakin vetoa, häviäjä  joutuu usein hoitelemaan viikon tai kuukauden tiskivuorot. Toki myös siivoushommat, kokkaus tai nurmikon parturointi ovat tulleet kaikille Paratiisitie 13:n asukkaille tutuiksi.

3) Mummon kana on nimeltään...

...Kaneli, mikä sopiikin ruskealle kotkottajalle paremmin kuin Inkivääri, Sokeri tai Pippuri.

4) Mitä aatelisarvoa Barksin luoma sikamainen konna Petkunterä käyttää?

Kun kieroilusta on kyse, paroni Petkunterää on vaikea päihittää.

5) Minkä niminen on Pikku Hiawathan sisko?

Hiawathan hurmaava sisko on tietenkin nimeltään Auringonkukka. Kuka muuten muistaa, mistä sarjakuvasta on kotoisin vähintään yhtä säteilevä intiaanityttö Kuunsäde?

6) Mikä aiheuttaa Roopelle reumatismia?

Tähän kysymykseen olisi hyvin voinut käydä vastaukseksi niin vetoisa rahasäiliö, höyhenpeitteeseen jäänyt kultapöly kuin merellinen ilmastokin, mutta pahiten Roopen nivelet saa juilimaan aavistus siitä, että joku on aikeissa ryöstää hänen rakkaat rahansa.

7) Mikä on MacAnkkain suvun arvostetuin luonteenpiirre?

Uutteruus, rehellisyys ja rohkeus ovat kaikki hienoja ominaisuuksia, mutta ei liene yllätys, että MacAnkkain suvussa kitsaus on luonteenpiirteistä parhain.

8) Minkä uuden kodinkoneen Aku Ankka -lehti esitteli suomalaisille kotitalouksille jo 50-luvun alussa?

Aku Ankka -lehti on aina pitänyt lukijansa ajan tasalla tai jopa aikaansa edellä, ja niinpä Akkarin suomalaiset lukijat saivat olohuoneeseensa television ensimmäisten joukossa – ehkä tosin vain lehden sivuilla, mutta kuitenkin.

9) Kuka seuraavista ei kuulunut Roopen perheeseen: Dora, Lauha, Matilda vai Hortensia?

Matilda ja Hortensia ovat Roopen siskoja, ja Lauha MacAnkka on heidän äitinsä. Dora puolestaan on Mummo Ankan eli Kaino-Vienon tytär ja Hannu Hanhen äiti.

10) Minkä lemmikin ankanpojat ottivat Akun pois ajaman Huiskahännän tilalle?

Huiskahäntä-oravan tilalle ankanpojat löysivät soman pienen krokotiilin, joka Akun avustuksella ”kasvoi” aika rötkäleeksi ennätysnopeasti. Uudemmissa käännöksissä puhutaan alligaattorista, mutta krokotiilieläimien sukuun lukeutuvasta otuksesta oli joka tapauksessa kyse.

11) Mitä Singaporen Joe –papukaija oli omistajalleen aiheuttanut?

Joe-poika Singaporesta oli niin paha suustaan, että onnistui hankkimaan merimiesomistajalleen potkut joka laivalta. Kovin paljon paremmin ei sujunut yhteiselo Akunkaan kanssa.

12) Minkä niminen alkuasukaspoika saapui vuonna 1954 julkaistussa tarinassa Mikin luokse uudenlaista elämäntapaa oppimaan?

Tässä nykyvinkkelistä nähtynä poliittisesti epäkorrektihkossa tarinassa esiintyi tomera alkuasukasvesa nimeltä Torstai.

13) Minkä niminen on Pikku-Akun opettaja?

Pikku-Akun opettaja on nimeltään rouva Hallikainen, mitä ei välttämättä voi päätellä hänen ulkomuodostaan.

14) Mitä Aku ei yrittänyt korjata perustamassaan korjauspajassa?

Akun korjausten jälkeen sekä lihamylly, silitysrauta että pölynimuri olivat ainakin huomattavasti aiempaa tehokkaita, vaikka käytettävyyden kanssa oli niin ja näin. Leivänpaahdinta hän ei koskaan yrittänyt korjata.

15) Kuka näistä hahmoista ei ole saanut omalla nimellään tarinaa Aku Ankan sivuille: Pinokkio, Prinsessa Ruusunen, Dumbo vai Tuhkimo?

Näistä satusankareista vain Tuhkimo ei ole esiintynyt Aku Ankan sivuilla omassa tarinassaan. Prinsessa Ruususen sarjakuvaversio nähtiin Aku Ankassa vuonna 1972, ja Dumbo ja Pinokkio ovat seikkailleet Akkarissa useammankin kerran.

16) Mikä oli Ankkalinnan pääsiäiskulkueen etunenässä kulkevan juhlan prinssin rooli?

Perinteisen pääsiäiskulkueen etunenässä hyppelee suloiseen pupuasuun puettu prinssi, jonka tehtävänä on jakaa lapsille pääsiäismunia. Akun käsitys prinssin tehtävästä ei siis ollut järin realistinen.

17) Miten Aku onnistui ensi kertaa suututtamaan uuden naapurinsa Teppo Tulpun?

Akun ja Tulpun suhde lähti heti kättelyssä väärille urille, kun Aku yritti avuliaasti toimittaa Tulpulle  väärään osoitteeseen eksyneen sanomalehden, mutta tulikin vahingossa paiskanneeksi sen päin tämän pläsiä.

18) Minkä teoksen professori Hupelo on kirjoittanut?

Professori Hupelon kirja ”Miten voi elää onnellisena” paljastaa höpsismin salat ja viitoittaa tien parempaan elämään. Uskokoon, ken tahtoo.

19) Kuka seuraavista ”kummituksista” ei pukeutunut haarniskaan: Koralliluolan kummitus, hiihtävä kummitus, nälkäinen kummitus vai Ritarilinnan kummitus?

Paul Murryn mainiossa Mikki-tarinassa seikkaileva hiihtävä kummitusrobotti oli verhottu lakanaan, muut mainitut säikyttelijät olivat sonnustautuneet sotisopaan.

20) Ketä rauhanhäiritsijää Kisumisu kammoaa yli kaiken?

Akun rauhaa rakastava katti Kisumisu kammoaa monia asioita, mutta erityisesti Touho-serkkua, jonka läsnäolo tarkoittaa usein kaaosta ja hämminkiä.

TOINEN KIERROS

1) Mikä oli Akun ensimmäinen tunnettu ammatti?

Akun ensimmäinen tunnettu ammatti oli jokilautturi.

2) Mitä Roope yleensä näkee sielunsa silmin rahanmenoa ajatellessaan?

Kun rahanmenoa on luvassa, Roopen ajatuskuplaan ilmestyy useimmiten siivekäs kolikko.

3) Minkä niminen on Moby Ankan lemmikkipyöriäinen?

Moby Ankan lemmikkipyöriäinen Marius on pelastanut Mobyn ja Toopen monesta pulasta.

4) Mikä etsivä Kaasilla on alati suussaan?

Kaasilla ei suinkaan mene rikollisia jahdatessa sormi suuhun, vaan tämän tuikean etsivän alahuulessa roikkuu pysyväisluontoisesti sikari. Se ei tosin yleensä pala.

 5) Mitä seuraavista nimityksistä Musta Pekka ei yleensä käytä Mikistä: tullinuuskija, rotta, kikkanokka vai siimahäntä?

Musta Pekka äityy herjaamaan arkkivihollistaan Mikkiä tämän tästä ties miksi, mutta ”tullinuuskija” on peräisin mainalinnun repliikistä ”Varsovan laulu piiloon! Tullinuuskija paapurin puolella!”

 

6) Kuka näistä ankkaherroista käyttää kenkiä: Kulta-Into Pii, Kroisos Pennonen, Toope Ankka vai Taavi Ankka?

Kaikki muut mainitut gentlemannit läpsyttelevät paljain räpylöin, mutta Kroisoksella on jalassaan kengät. Kulta-Into Piin asua täydentävät samantyyliset nilkkaimet kuin Roopella.

7) Kenen luoma hahmo Mummo Ankka on?

Kaino-Vieno eli Mummo Ankka on lähtöisin Al Taliaferron kynästä.

8) Kuka asuu kuvan rapussa?

Kuvan rapussa voisi miljöön puolesta asua niin Ralle Rautanyrkki, Pasi Pitkäkynsi kuin Kovakoura-Konstakin, mutta oikea vastaus on Arpinaama-Kake. Häneltä Aku kävi ulosottomiehenä toimiessaan karhuamassa rahaa.

9) Mitä Roope ei ole koskaan alentunut tekemään rahaa saadakseen?

Roope ei kaihda keinoja rahaa haaliessaan: hän on kerjännyt puistonpenkillä, noukkinut lantteja sadevesiviemäristä ja ryhtynyt jopa Karhukoplan palvelijaksi. Jossain menee silti raja Roopellakin – kirkon toivomuslähteestä hän ei sentään ole ryhtynyt rahoja kahmimaan.

10) Kenen kynästä tämä Aku on lähtöisin: Barksin, Vicarin, Taliaferron vai Feriolin?

Kuvan kääkättäjä on Victor Arrigada Riosin eli Vicarin käsialaa.

11) Mikä on Lauri Lokin lempiherkkua?

Ankanpoikien kaveri Lauri Lokki on erityisen perso donitseille. Luumut ovat enemmän erään Karhukonnan heiniä.

12) Missä Taavi Ankan neroudesta ei tiettävästi ole koskaan ollut apua hänelle?

Taavi Ankka tietää kaikesta kaiken, mutta rahan ansaitseminen on neroudesta huolimatta aina tuottanut hänelle vaikeuksia. Täysin vaille mammonaa hän ei kuitenkaan ole jäänyt – Taavi on kuin onkin myös onnistunut tienaamaan neroutensa avulla rahaa. Tässä kohtaa oli visan laatijalle (ja tekstit ruotineelle toimitukselle) kuitenkin sattunut lapsus: kysymys perustuu listaukseen Taavin ”ammattitaidoista”, ja lista oli tältä osin jäänyt vajaaksi. Visatiimi pahoittelee touhomaista sählinkiä!

13) Kenen suomalaisen kirjallisuuden merkkihenkilön tuotannon pohjalta tehtyä ankkasarjakuvaa ei vielä toistaiseksi ole nähty Akkarissa?

Aku Ankka 38/2008 oli kantta myöten omistettu Mika Waltarin tuotannolle, Aleksis Kiven Nummisuutareihin perustuva Aku-tarina nähtiin numerossa 41/2009, ja Elias Lönnrotin keräämiin teksteihin perustuva Sammon salaisuus on varmasti painunut kaikkien ankistien muistiin. Jäämme odottelemaan johonkin Johan Ludvig Runebergin teokseen perustuvaa ankkasarjista!

14) Miten kilpikonnan saa irrottamaan puremisotteensa?

Kilpikonna irrottaa puremisotteensa, kun paino siirtyy pois puremakohdasta. Se onnistuu esimerkiksi hilaamalla kilpikonna uhriaan korkeammalle.

15) Kuka näistä hahmoista ei ole koskaan syönyt superpähkinöitä: Mikki, Pluto, Polle vai Heluna?

Kalsarisankarin asussa on nähty niin Mikki, Pluto kuin Helunakin. Polle ei ole ainakaan vielä päässyt kokeilemaan, miltä Superhessun voimat tuntuvat.

16) Mitä ankanpoikien kaverin Jopen mahasta ei ole löytynyt?

Tästä kysymyksestä teki kinkkisen uusi käännös: alkuperäisessä käännöksessä vuodelta 1969 tohtori näkee Jopen pötsissä pelikuulan, pari nappia, markan rahan ja koulun muistutuslapun. Carl Barksin koottuja varten tehdyssä tarkennetussa käännöksessä vatsasta löytyy marmorikuula, muutama nappi, kymmensenttinen ja heikohko koulutodistus. Oikea vastaus oli siis sormus.

17) Milloin kolme caballeroa ovat omien sanojensa mukaan omillaan?

Kuva puhukoon puolestaan.

18) Mikä oli Akun mielestä Rooman paloakin pahempi onnettomuus?

Barksin jouluklassikossa Mistä joulupäivällinen Aku huomaa unohtaneensa hankkia joulukalkkunan, ja turvautuu kepulikonsteihin saadakseen joulupäivällisen.

19) Kuka heistä on hakenut neuvoa teoksesta ”Miten päästä avioliittoon?”: Iines, Riitta Hanhi, Iso Paha Susi vai Hessu?

Oikea vastaus on Iines. Tästä Bob Karpin ja Al Taliaferron stripistä päätellen Iineksen kirjallisuusvalinnat huolestuttavat Akua jossain määrin.

20) Kenen piirtäjän käsialaa tämä Mikki mahtaa olla: Murryn, Taliaferron,

Vicarin vai Gottfredsonin?

Kuvassa on tietenkin Floyd Gottfredsonin nuori ja hurjapäinen nappihousu-Mikki.

KOLMAS KIERROS

 

1) Mitä kuvan alkuasukkaat palvovat?

Kuvan hurja haihahmo on Vanha Nikke.

2) Aku vuokrasi tukahdutettujen toiveiden juhlaa varten ritariasun, johon kuuluvaa kilpeä koristivat muun muassa...

...leijonat, kuten kuvasta näkyy. Hevosia, kotkia tai lohikäärmeitä kilvessä ei ollut.

3) Entä mikä koristaa Polle Koninkauluksen länkiä?

Pollen länkiä koristaa tietenkin tyylikäs rusetti.

4) Mitkä kuvassa näkyvät lasten suosikkiohjelman hahmot ovat vallanneet Ankkalinnan kadut?

Ankkalinnan kaduilla eivät suinkaan mellastaneet Akumonit, Karvakuonokkaat tai Tikitalkit, vaan Taistoturrikat.

5) Kuka karhuveljeksistä on hulluna luumuihin?

Karhukonna 176-167 on niin perso luumuille, että monta lupaavaa keikkaa on mennyt sen takia penkin alle.

6) Mikä johdatti Roopen ja Kulta-Into Piin ensimmäisen kerran yhteen?

Roope lukee lehdestä, että Kulta-Into Pii on maailman rikkain ankka, ja päättää matkustaa Etelä-Afrikkaan selvittämään, onko asiassa perää. Pohatat kuitenkin tapaavat jo laivassa, kun Roope kerii narukeränsä jatkoksi pätkän, joka on peräisin kenenkäs muun kuin Piin narukerästä.

7) Minkä nimistä lemmikkiä ankoilla ei ole vielä ollut?

Ankkojen perheeseen ovat kuuluneet sekä Huiskahäntä-orava, Huuhaa-pöllö (kuvassa) että jalorotuinen Hurtta III Henkevä. Oikea vastaus on siis Hulivili.

8) Mitkä näistä karvakoristeista kuuluivat Akun koulusalapoliisin valepukuun: viikset ja peruukki, viikset ja parta, parta ja peruukki vai pelkät viikset?

Kuten kuvasta näkyy, Aku jahtasi pin

nareita valeasussa, jonka kruunasivat peruukki ja vinkeät viikset.

9) Mitä eläintä Aku ei ole kohdannut Peikonhampaalla?

Peikonhampaan huipulle pyrkiessään Aku kohtasi ainakin leijonan, krokotiilin, kirahvin, karhun, gorillan, haisunäädän, tiikeerin, ilveksen, villisian, ja vuorivuohen, mutta ei kaljupääkotkaa.

10) Aku ei saanut tulosta sadan metrin juoksussa Ankkalinnan yleisurheilukilpailuissa, koska...

...ei jaksanut enää katkaista maalinauhaa.

11) Mikä tämä Akun rauhaa rakastava naapuri oli ollut ammatiltaan?

Alppitorvella Akun kuriin töräyttänyt hiljainen viiksiniekka oli ammatiltaan juustonmaistaja, ja naapurisotaan mennessä pitänyt eniten meteliä nakerrellessaan maustejuustossa olevia kuminoita.

12) Mitä rannikkovartijana toimiva Aku luuli kuvan rantakojussa myytävän?

Aku luuli, että kuvan harvahammas kaupittelee nakkeja. Nakkeja kojuun kyllä toimitettiinkin, mutta niiden sisällä oli sianlihan sijaan salakuljetettuja jalokiviä.

13) Mitä seuraavista Helsingin maamerkeistä Iku-Turso ei vahingoittanut rymistellessään läpi kaupungin: rautatieasema, Stockmannin tavaratalo, tuomiokirkko vai Havis Amandan patsas?

Helsingissä rymistellessään Iku-Turso onnistui pudottamaan rautatieaseman kiviukon kädestä lampun, nappasi mukaansa Stockmannin tornin ja potkaisi tuomiokirkon kupolin paikoiltaan. Havis Amandan sinkautti sijoiltaan Aku.

14) Kuka heistä on toiminut Julle Ankanpään ala-asteen rehtorina: Armas Opintie, Kaino Hellämieli, Lauri Luunappi vai Ynnä Miinuksela?

Professori Kaino Hellämieli on tunnettu vapaan kasvatuksen puolestapuhuja, mutta Julle Ankanpään ala-asteen rehtori Lauri Luunappi on perinteisemmän koulukurin kannattaja.

15) Mikä Brutopian teollisuudenhaara on saanut oman moniosaisen teossarjansa?

Kuten kuva kertoo, Brutopian jäätelötikkuteollisuudesta on saatu aikaan vino pino opuksia.

16) Mistä Roopen ryövänneet konnat heittivät kruunaa ja klaavaa?

Tarinassa Lumottu papukaija kuvan konnat onnistuivat ryöstämään Roopen rahat, ja kun saalis oli jaettu viimeistä penniä myöten, rosmojen selkää kolotti aika lailla. Kolikkoa siis heitettiin siitä, kumpi käy hakemassa särkylääkettä.

17) Miten Mummo on onnistunut saamaan Pellen lopettamaan keksimisen?

Keksijä-Pelle ei hevin herkeä kehittelemästä uusia keksintöjä, mutta tuoliin sidottuna hänkään ei siihen pystynyt.

18) Kuka heistä ei ole pitänyt Kultaista kypärää päässään: Aku, Hannu, Simppu Sininen vai Ankkalinnan museon intendentti?

Tämä kysymys olikin ovelista ovelin, sillä oikein vastatakseen täytyi tuntea sekä Barksin että Rosan Kultaiseen kypärään liittyvät tarinat. Kun tiedot yhdistetään, kypärä päässä ovat huseeranneet niin Aku, Hannu kuin Simppukin, kun taas intendentti pitelee sitä vain kainalossaan.

      

  

19) Keneltä heistä Roope on nuoruudessaan saanut rukkaset kosittuaan: Kultu Kimallukselta, Riitta Hanhelta, Varpu Vispilältä vai Orvokki Räpylästöltä?

Oikea vastaus on Orvokki Räpylästö – ja pakit saatuaan Roope päätti omistautua omaisuuden keräämiselle, tunnetuin seurauksin.

20) Kuka seuraavista on solminut komeettojen pyrstöjä: Aku, Superhessu, Pelle Peloton vai Milla Magia?

Barks-klassikossa Vahva-Jussi Aku juo vatsalääkkeeksi luulemaansa troppia, ja saa siitä supervoimat. Niiden voimalla hän juoksee tuulta nopeammin, puhaltaa metsiköitä kumoon, hyppää kuutakin korkeammalle ja solmii komeettojen pyrstöjä.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.