Carl Barks lienee tunnetuin sarjakuvapiirtäjänä, mutta hän on myös ansioitunut kuvataiteiljana. Nyt Disney-aiheiset maalaukset ja piirrokset on koottu yksiin kansiin.


Carl Barks
tunnetaan vauhdikkaista sarjakuvistaan sekä luomistaan hahmoista, kuten Roope-sedästä, Karhukoplasta ja Pelle Pelottomasta. Vähemmälle huomiolle on kenties jäänyt se, että Barks alkoi vetreänä seitsemänkymppisenä tehdä rakkaista ankkahahmoistaan maalauksia – ensin pienelle harrastajapiirille, mutta kun sana kiiri, kiinnostuneidenkin jono kasvoi Barksien kotiovella. Ostajamäärän lisääntyessä nousivat myös hinnat: ensimmäisen maalauksensa Barks myi 150 dollarin pilkkahinnalla, sen jälkeen hinta kipusi pikku hiljaa tuhansiin dollareihin. Nyttemmin Barksin alkuperäisistä öljyväritöistä on maksettu jopa 150 000 dollaria.

Koska aivan kaikilla meistä ei ole riittävästi tuohta oman taulun hankkimiseen, Barksin maalausjäljen ihailemiseksi täytyy keksiä muita konsteja. Huhtikuun alkupuolella rajoitettuna painoksena ilmestynyt Carl Barksin maalaukset ja piirrokset on kirja, johon on koottu kaikki Barksin maalarinuran Disney-aiheiset maalaukset sekä maestron samana aikana tekemät monen monituiset piirrokset. Kirja on alkujaan itse asiassa lisäosa vuosina 2006–2009 julkaistuun Carl Barksin kootut -sarjaan, joka sisälsi Barksin koko ankkasarjakuvatuotannon kolmeenkymmeneen kirjaan pakattuna.

Maalauskirja oli Kootut-sarjan tapaan yhteispohjoismainen ponnistus, jota veti Norjan Disney-kustantaja. Suomen-toimituksessa kirja viimeisteltiin käännättämällä englanninkieliset tekstit ja tekemällä ulkoasuun pieniä viilauksia. Tai no, pieniä ja pieniä. Meidän maalauskirjassamme on uniikkina erottavana tekijänä mukana myös kotelo, jotta kirja istuu paremmin Kootut-kokoelman jatkeeksi. Ja näyttää kotelo hyvältä hyllyssä, vaikkei Koottuja olisikaan haalinut kokoelmiinsa!

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.