Aku Ankan 60-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistaan upea Aku Ankka -lehden juhlakirja.

Kaikille lienee jo tässä vaiheessa vuotta 2011 selvää, että Aku Ankka juhlii 60-vuotista taivaltaan. Se taas ei ole niin tuttu juttu, mitä tuon 60 vuoden aikana on oikein tapahtunut – tai pikemminkin mitä ei ole tapahtunut. Lehden hämäräksi jäänyttä historiaa valottaa komea Aku Ankka -lehden juhlakirja, johon toimitus on kerännyt aiemmin sensuurin kohteeksi joutuneita, leikeltyjä tai jopa kokonaan julkaisematta jääneitä sarjoja menneiltä vuosikymmeniltä. Armoa ei annettu edes sellaisille taiteilijoille kuin Carl Barks ja Paul Murry, jos piirroksissa oli silloisen toimituksen mielestä jotakin arveluttavaa tai jos lehden sivumäärä vain ei sallinut sarjojen julkaisua kokonaisuudessaan.

Juhlakirjassa nähdään vanhat klassikkotarinat siinä muodossa, johon ne on alun alkaen piirretty, uusin värityksin ja tarkistetuin suomennoksin, totta kai, ja esipuheessa Ankkalinnan Pamaus -lehden päätoimittaja Timo Ronkainen ruotii Aku Ankan sensuroitua menneisyyttä. Kirjan muinoin kaltoin kohdelluista tarinoista vastaavat Barksin ja Murryn lisäksi mm. Tony Strobl, Al Hubbard, Don Rosa ja Vicar. Onpa mukana myös Giovan Battista Carpin hurja Roope-seikkailu Kätkentäoperaatio, jossa pyssyt paukkuvat ja meno on muutenkin rajua.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.