Anna, Olaf, Kristoff ja Sven
Anna, Olaf, Kristoff ja Sven

Sopivasti joulun alla 20.12. saa ensi-iltansa Disneyn uusi elokuva Frozen – huurteinen seikkailu (Frozen, 2013). Riippumatta siitä, miten talvisessa säässä Suomessa eletään, tämä leffa tuo teatterisaleihin takuulla kuuran kuorruttaman tunnelman. Siinä ovat nimittäin keskeisessä osassa lumi, jää ja hyytävä kylmyys!

Frozen kertoo tarinan erään pohjoisen vuonon rannalla sijaitsevasta Arendelin kuningaskunnasta ja sen kahdesta prinsessasta. Mistään perinteisestä prinsessasadusta ei kuitenkaan ole kysymys, siitä pitävät huolen vahvat naishahmot, juonen synkähköt teemat sekä ajoittain hillittömäksi kiihtyvä vauhti.

Prinsessoista vanhempi, Elsa, pystyy taikavoimansa avulla saamaan aikaan lunta ja jäätä. Tempuillaan hän viihdyttää pikkusiskoaan Annaa, mutta pian paljastuu, millaisia vaaroja moisessa magiassa piilee. Siksi kuningasperhe päättää pitää Elsan kyvyt salassa kaikilta alamaisiltaan ja myös Annalta, jonka lapsuusmuistoista lumileikkiepisodit pyyhitään tyystin. Tämän vuoksi siskokset elävät lapsuutensa ja nuoruutensa kotilinnassaan eristyksissä muusta maailmasta – ja toisistaan.

Kun Anna sitten isosiskonsa kruunajaispäivänä ilmoittaa löytäneensä rakkauden ja kihlautuneensa, Elsa tekee kiihdyksissään jotakin peruuttamatonta. Koko valtakunta joutuu lumen ja jään valtaan keskellä kauneinta kesää, ja Elsa pakenee vuoristoon, jotta ei aiheuttaisi enempää vahinkoa. Pelastaakseen kotimaansa ikuisen talven kourista Anna lähtee sisarensa perään ja saa seurakseen huurteiseen seikkailuun sään äkillisen kylmenemisen takia taloudelliseen ahdinkoon joutuneen jääkauppiaan Kristoffin ja tämän sympaattisen poron Svenin sekä hupsun lumiukon Olafin. Miten Arendelin käy?

Elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Jennifer Lee ja ohjaaja Chris Buck ovat ammentaneet inspiraatiota H.C. Andersenin vanhasta Lumikuningatar-sadusta, vaikkakaan juonellisesti kertomuksissa ei juuri yhtymäkohtia ole. Frozen kertoo vaikuttavan tarinan kerran kovin läheisistä sisaruksista, jotka toisen taikavoimien takia ovat ajautuneet erilleen. Lähtiessään etsimään Elsaa vuorilta Annan päämääränä onkin paitsi tuoda jälleen kesä Arendeliin myös päästä uudelleen lähelle isosiskoaan.

Frozen on vastakohtien elokuva. Anna on rakastettava, raikas luonnonlapsi, jopa koomisen optimistinen ja kömpelö hahmo, josta huokuu lämpö, rakkaus ja spontaanius. Elsa taas on – olosuhteiden pakosta – kylmän viileä ja varautunut, oikea lumikuningatar. Leffassa on jännittäviä ja hurjiakin kohtauksia, mutta niiden vastapainoksi myös rutkasti huumoria. Elokuva kannattaa ehdottomasti katsoa 3D-versiona, sillä joka puolella leijailevat lumihiutaleet ja uhkaavasti kasvavat jääpuikot tuntuvat todella täyttävän koko teatterisalin.

Kenties kaikkein parasta Frozenissa on silti sen musiikki, josta vastaa Christophe Beck sekä laulujen osalta Kristen Anderson-Lopez ja Robert Lopez. Jo ensimmäinen kappale, jäämiesten työtä tahdittava laulu, tempaa mukaansa, ja siitä eteenpäin niin päähenkilöiden kuin sivuhahmojenkin esittämät laulut ovat silkkaa musikaalisävelmien juhlaa. Suomeksikin homma toimii mainiosti: Annaa tulkitsee huikeaääninen Saara Aalto ja Kristoffin lapikkaisiin on hypännyt Axl Smith. Viileänä Elsana kuullaan Katja Sirkiää, Tero Koponen on mainio Olaf ja hermoheikko Vess... Weseltonin herttua erinomainen Vesa Hämes.

Erinomaisia elokuvahetkiä ja lumista joulua kaikille!

Hobittimaan Kitupiikki
Seuraa 
Liittynyt23.12.2014

Hyytävän hieno Frozen

Poppi 19.12.2013 klo 18:09 Miksi joka ikiseen elokuvaan ja televiosarjaan tungetaan nykyään niiden englanninkielinen nimi? Snow White ja seitsemän kääpiötä kuulostaa yhtä häiritsevältä kuin joku Frozen- huurteinen seikkailu. Jos kääntäjät eivät ole jaksaneet keksiä mitään suomenkielistä vastinetta sanalle "Frozen" olisivat voineet jättää sen kokonaan pois, pelkkä "Huurteinen seikkailu" kuulostaa elokuvan kohderyhmän mielestä varmasti jännittävämmältä, he kun eivät osaa englantia. Lisäksi jos...
Lue kommentti

Uudestisyntynyt TaiQaViida

cxv
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Hyytävän hieno Frozen

" Frozen - Huurteinen seikkailu " Eräällä toisella foorumilla heitettiinkin läppää tästä, tuo 'huurteinen' viittaa selvästi huurteiseen kaljatuoppiin. :3 Tänään tuli katsottua tämä teattereissa. Päällimäiset hyvät puolet mitä mieleen tulee, musiikit/biisit ovat loistavia ja suomidubbaus toimi erittäin hyvin. Saara Aalto sopii Annan rooliin mainiosti. Myös muut ääninäyttelijät, kuten Olafin ääni Tero Koponen tai Kristoffin ääni Axl Smith hoitivat homman kotiin. Olaf oli tosiaan se lapsille...
Lue kommentti

Foorumin tylsin mies.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.