Suomen rakastetuin sarjakuvahahmo Aku Ankka täyttää kesällä 75 vuotta. Ihan ankkana on Akun juhlavuoden kunniaksi julkaistava kirja, joka tarjoilee edustavan otoksen tarinoita räpyläveikon moninaisista tempauksista vuosien varrelta. Kaikki hoituu luonnollisesti sankarin tutulla, jäljittelemättömällä tyylillä – ihan ankkana.

Kirjan 17 tarinassa seikkaillaan kotoisasti Ankkalinnassa ja tutustutaan Akun elämän eri puoliin. Kiirettä ankan elämässä pitääkin – onhan hän paitsi Tupun, Hupun ja Lupun yksinhuoltaja myös paljon vaativan Roope-sedän palkollinen ja velallinen. Päänvaivaa aiheuttavat osaltaan särmikäs suhde ikuiseen kilpakumppaniin Hannu-serkkuun sekä yhtä vuoristorataa ja mutkamäkeä kulkeva suhde mielitietty Iines Ankkaan. Omat kommelluksensa ja mausteensa arkeen tuovat tuliset yhteenotot tonttinaapuri Teppo Tulpun kanssa – Akun ja Tulpun henkilökemiat kun eivät aina natsaa ihan täydellisesti.

Myös ammatillisesti ankan elämässä tapahtuu yhtä sun toista. Yritteliäs sankari nähdään tarinoissa muun muassa hovimestarina, kolikonkiillottajana, näyttelijänä, merikapteenina, horoskooppien laatijana ja tosi-tv:n tähtenä. Kotioloissa ja vapaa-ajalla Aku rentoutuu esimerkiksi talviurheilun, veneilyn ja puutarhanhoidon parissa.

Akun monisärmäiset luonteenpiirteet – äkkipikaisuus, huono-onnisuus, yritteliäisyys, itsepintaisuus ja ennakkoluulottomuus sekä toisaalta perimmäinen lempeys kasvattajana, kavaljeerina ja koiranomistajana – pääsevät kirjassa oikeuksiinsa.

Sarjojen tekijöinä nähdään niin suursuosikit Carl Barks, Don Rosa, Vicar ja Daniel Branca kuin uuden polven ankkapiirtäjien parhaimmistoakin. Osa tarinoista on julkaistu vuosien varrella Aku Ankka -lehdessä, mutta mukana on myös ennen julkaisemattomia sarjakuvia.

Akun juhlavuoden kunniaksi ilmestyy syyskuussa 2009 vielä toinenkin teos, Aku Ankan juhlakirja, jossa nähdään kahdentoista parhaan Aku-taiteilijan unohtumattomia sarjoja, joukossa myös monta meillä ennen julkaisematonta tarinaa.

Ihan ankkana


- Ilmestyy viikolla 19

- Suositushinta 24 e

- Kovakantinen kirja, 160 sivua

- Sisältää tarinat: Uima-allas, Lemmikkien lomahotelli, Päätöspäähine, Kirjallisuuden oppitunti, Ahneen palkka, Ankstrologiaa, Yllätys, Onni vaihtaa omistajaa, Naapurisopu parhaimmillaan, Aku Ankka merillä, Ankkalinnan lahja teatterille, Urheilusankari, Ankkalinnan urhot, Aku Ankka hovimestarina, Koiranelämää, Tulppu ja Tulpun talo, Aavojen kauhu

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.