Tänään syntymäpäiväänsä viettää Disneyn siimahäntäinen superpari. Hiiristä kaikki alkoi!

Kun kaikkien aikojen ensimmäinen julkinen Mikki Hiiri -animaatioensi-ilta oli ohi marraskuun 18. päivänä vuonna 1928, Walt Disney ja animaattori Ub Iwerks tiesivät osuneensa kultasuoneen. Höyrylaiva Ville (Steamboat Willie) -elokuvan näytös Colony-teatterissa keräsi New Yorkin lehdistöltä ylistävät arviot, ja suuret elokuvayhtiöt pommittivat Disneytä tarjouksillaan. Loppu onkin sitten historiaa...

Mikin maailmalle oivaltavat sivuhahmot ovat elinehto, joten siirtykäämme pitemmittä hiiripuheitta heidän pariinsa – viikon 46 lehdessä ja tässä artikkelissa pyrimme esittelemään mahdollisimman kattavan kaartin Mikin ystäviä ja vihollisia. Kannattaa käydä kurkkaamassa suosittelemamme tarinat Aku Ankka Lataamosta, vaikka ei Mikki-faniksi tunnustautuisikaan. Hiirulaisen ura nimittäin on sen verran mittava, että sen varrelta löytyy useampi sarjishelmi...


Minni Hiiri (Minnie Mouse)


Minni oli mukana jo animaatiossa Lentokonehullu (Plane Crazy) – joka itse asiassa valmistui 1928 jo ennen Höyrylaiva Villeä mutta esitettiin julkisesti vasta sen jälkeen – joten hiiriparin suhde on kestänyt kunnioitettavat 85 vuotta. Minni-parasta saa helposti hiukan yksiulotteisen kuvan, vaikka neito kykeneekin myös itsenäiseen toimintaan, kuten nähdään esimerkiksi sarjassa Suurverolan varjokuningas.


Musta Pekka (Black Pete)

Pekka ärhenteli Mikille jo Höyrylaiva Villessä. Vanhimmissa sarjoissa Jopi Jalkapuolena (Peg-leg Pete) esiintynyt körmy vakiintui sittemmin erityisesti dekkari-Mikin rakkaaksi viholliseksi. Sarjakuvissa Pekka nähtiin ensi kerran tarinassa Mikki Hiiri autiolaaksossa.


Pluto
Pluto on koiramainen koira, toisin kuin Mikin toinen hyvä ystävä, puhuva ja kahdella jalalla kävelevä Hessu. Pluto on ehta vihikoira, ainakin ensianimaatiossaan The Chain Gang vuodelta 1930.


Heluna Ammu (Clarabelle Cow)


Minnin paras ystävä, herkästi innostuva lehmäneiti Heluna, nähtiin ensi kertaa Lentokonehullussa, ja sarjakuviin hän ilmestyi samaan syssyyn Mustan Pekan ja Polle Koninkauluksen (Horace Horsecollar) kanssa.


Hessu (Goofy)


Vuoden 1932 animaatiossa Mickey's Revue yleisön joukossa istui hassu hujoppi (alun perin Dippy Dawg), josta muodostui Mikin hahmolle ehkä tärkein vastavoima – Hessua kun on vaikea moittia liiasta vakavuudesta tai täydellisyyden tavoittelusta. Sarjakuviin Hessu ilmestyi eräässä Mikin sunnuntaistripissä, jota ei Akkarissa ole nähty lainkaan. Aku Ankassa Mikki ja Hessu ovat sen sijaan seikkailleet heti ensimmäisestä numerosta lähtien.


Mortti ja Vertti (Mortie and Ferdie)


Mikin siskonpojat Mortti ja Vertti ovat vierailleet sarjakuvissa suhteellisen harvakseltaan, mutta hekin ovat aikojen kuluessa muuttuneet setänsä (tai siis oikeastaan enonsa) lailla. Vuonna 1932 ilmestyneessä sarjassa Mikki Hiiri ja vilkkaat veljenpojat nähdyt rasavillit ovat nyttemmin kesyyntyneet Ylävirran yrityksessä pelaaviksi kunnollisiksi futaripojiksi.


Mustakaapu (Phantom Blot)


Mustakaapu on eittämättä Ankkalinnan synkin roisto. Juuri ennen toista maailmansotaa amerikkalaisiin sarjakuvastrippeihin ilmaantuneen naamioidun julmurin hahmoon kiteytyi maailman kaikki kasvoton pahuus. Mustakaavun ensirötökset -sarja vuodelta 1939 on sen verran kovaa settiä, että emme suosittele sitä herkkämielisille!


Eka Vekara (Eega Beewa)


Mikki ja Hessu löysivät Eka Vekaran luolasta vuonna 1947 sarjassa Mies tulevaisuudesta. Outo ilmestys esiintyi Mikki-sarjoissa varsin taajaan. Tieteissarjaparodiana Eka on varsin mainio: hän puhuu oudosti, syö kumkvatteja (jotka aiemmin suomennettiin naftaliinipallosiksi!) ja omistaa scifikoira Pflipin.


Poliisimestari Sisu (Chief O'Hara)


Ankkalinnan poliisilaitoksen karhumainen isähahmo, poliisimestari Simo Sisu ilmestyi ankkasarjakuvien maailmaan yhtä aikaa Mustakaavun kanssa tarinassa Mustakaavun ensirötökset (1939). Sisun Akkari-debyyttikin tapahtui jo vuonna 1952. Alkuajoista asti Sisu on voinut tiukassa paikassa turvautua ystävänsä Mikin apuun.


Kaasi (Detective Casey)


Mikki ja Etsivä Kaasi kohtaavat jo vuonna 1938 sanomalehtistripissä Putkimieskopla, jossa Mikki auttaa Kaasia saamaan kiinni putkiliikkeen suojissa toimivan rikollisliigan. Toisin kuin yksityisetsivä Mikki, etsivä Kaasi on Ankkalinnan poliisilaitoksen palkkalistoilla poliisimestari Sisun alaisena.


Aku Ankka (Donald Duck)


Vanha kunnon Aku Ankka on pallokorvapariskuntaa kuusi vuotta nuorempi: hän vaakkui ensi kertaa yleisön tietoisuuteen animaatiossa Viisas Kana Kananen kesäkuussa 1934. Sarjakuvahahmo Akusta sukeutui kolme kuukautta myöhemmin, kun samanniminen sarjakuvastrippi julkaistiin Yhdysvalloissa. Suomessa Aku nähtiin ensi kertaa Helsingin Sanomien sivuilla huhti–heinäkuussa 1935 ilmestyneessä strippijatkiksessa Mikin oma sanomalehti, jossa Aku alkaa myydä Mikin omistamaa lehteä, Päivän Patarumpua.


Tohtori Ykskorva (Doctor Einmug)


Tohtori Ykskorva on neljännessä ulottuvuudessa asustava nerokas tiedemies, jonka Mikki ja Hessu kohtaavat sanomalehtistripissä Mikki Hiiri ja atomikaava vuonna 1936. Tämän jälkeen Ykskorva esiintyi amerikkalaisissa strippisarjoissa enää vain pari kertaa, mutta vuodesta 1959 alkaen hän on ollut tavallinen hahmo italialaisissa hiirisarjoissa ja niin ollen myös Aku Ankan taskukirjassa. Akkarissa tohtori Ykskorva nähtiin ensi kertaa vasta tänä vuonna jatkiksessa Menetetyn muistin mysteeri.

 

Viikon 46 Aku Ankka -lehden sivulla 9 Hessu ja Aku viittaavat oikeasti olemassa oleviin tarinoihin.

 

Ensimmäinen (se, jossa leikittiin länkkäreitä ja pelastettiin Heluna) on tietenkin Helunan ja Mustan Pekan debyytti eli Mikki Hiiri Autiolaaksossa vuodelta 1930. Se on julkaistu Suomessa toistaiseksi vain Aamulehdessä heti vuonna 1930, Mikki Hiiren kulta-aika -alpparissa 1971 sekä jättikirjoissa Minä Mikki Hiiri 1974 ja Minä Hessu 1977.

 

Akun mainitsema tarina taas on Mikki Hiiri ja seitsemän kummitusta, joka on julkaistu viimeksi melko hiljattain eli vuonna 2008 Mikki Hiiren juhlakirjassa. Tarina löytyy myös vanhasta Minä Mikki Hiiri -jättikirjasta.

~wulffi~
Seuraa 
Liittynyt30.7.2011

Ikinuoret pallokorvat Mikki ja Minni

ajk master 24.11.2013 klo 08:30 Matilda McDuck 23.11.2013 klo 19:29 Ennen Mikki ja Minni tarinat olivat parempia ja Aku tarinat varsinkin kun oli wanha Aku totta. mä haluisin kyllä nähdä TV:stä niitä vanhoja disney piirrettyjä enemmän. Sama täällä ne on niin hyviä.=D Wanhat Mikki ja Minni ovat ihan hyviä mielestäni parempia kuin uudet varmaan.
Lue kommentti

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.