Lehtemme entinen päätoimittaja, legendaarinen Ankka-tuntija Markku Kivekäs nukkui pois toukokuun 30. päivän vastaisena yönä. Hän ehti olla eläkkeellä vajaan vuoden verr­an.

Lehtemme entinen päätoimittaja, legendaarinen Ankka-tuntija Markku Kivekäs nukkui pois toukokuun 30. päivän vastaisena yönä. Hän ehti olla eläkkeellä vajaan vuoden verr­an.

Markun Disney-innostus syttyi jo pikkupoikana hänen luettuaan Aku Ankan Peter Pan -erikoisnumeron ja nähtyään elokuvan jouluna 1953. Koko kansan julkkikseksi Markku nousi voitettuaan suositun Tupla tai kuitti -tietokilpailuohjelman kahdesti, ensin vuonna 1962 aiheesta Aku Ankka -lehti ja toisen kerran 1965 Disneyn piirroselokuvista. Kesken kisan Markku sai yllättävää postia, kannustuskirjeen ja animaatiokalvon itseltään Walt Disneyltä. Ohjelman voitto poiki matkan Kaliforniaan tapaamaan Disneytä alkuvuodesta 1966. Tuo tapaaminen oli ratkaiseva hetki, joka osoitti koko Markun loppuelämän suunnan.

Markun suoritettua lukion ja asepalveluksen Aku Ankan silloinen päätoimittaja Alli Peltonen kutsui hänet lehden toimittajaksi 1970. Päätoimittajaksi Markku nimitettiin 1988.

Markussa yhdistyivät metkalla tavalla Ankka-fani, keräilijä, tutkija ja lehdenteon ammattilainen. Markun Ankka-harrastus avasi tietä yleisemminkin populaarikulttuurin hyväksymiselle vakavasti otettavaksi tutkimuksen kohteeksi. Markku löi lukkoon päätoimittaja Kirsti Topparin luoman Oma nurkka -palstan asiallisen mutta kepeän linjan. Toimituksellisten sivujen tyyli erotti suomalaisen Aku Ankan muiden maiden lehdistä, ja tekijöiden ja hahmojen esittely kasvatti suomalaisten Ankka-harrastusta. Markun ansiosta Barksin nimi tuli suomalaisille tutuksi.

Jo aiemmin Markku oli tehnyt kansainvälistäkin huomiota herättänyttä pioneerityötä kokoamalla täydellisen Barks-bibliografian. Se oli merkittävä syy siihen, että Suomen sarjakuvaseura palkitsi Markun sarjakuvaneuvoksen arvonimellä 1981.

Markulla oli selkeä ja tinkimätön näkemys Aku Ankan kielellisestä ja sisällöllisestä linjasta. Hän jatkoi jo ensimmäisen päätoimittajan Sirkka Ruotsalaisen aloittamaa huolitellun suomen kielen perinnettä. Markulle luonteenomaista oli kielellä leikittely, ja hän keksi aina tapoja ilmaista asioita vitsikkäästi ja nokkelasti. Hänen ansiostaan Aku Ankka tuli lukijoille läheiseksi julkaisuksi, jossa oli selkeä suomalainen leima.

Walt Disneyn lisäksi Markun elämän merkittäviä ihmisiä oli Carl Barks. Monta vuosikymmentä jatkuneen kirjeenvaihdon myötä Markku ja Barks ystävystyivät. Markku vieraili Barksin luona Oregonissa vuonna 1993, ja seuraavana vuonna hän toimi Barksin isäntänä tämän Suomen-visiitillä.

Markku oli armoitettu anekdoottien kertoja, ja me nuoremmat toimittajat saimme usein kuulla hauskoja tarinoita hänen pitkältä Ankka-uraltaan. Markku jaksoi aina innostua uusista Disney-jutuista, erityisesti animaatioelokuvista, ja hänen innostuksensa tarttui helposti muihinkin.

Disneyn maailmaan syvällisesti perehtynyt Markku oli kannustava oppi-isä, lojaali työtoveri ja hyvä ystävä. Koko Aku Ankan toimitus kaipaa häntä kovasti.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.