Aku Ankassa 22/2013 ilmestyi J. Karjalaisen käsikirjoittama ruuanlaittotarina Kokkikahakka.

Muusikko J. Karjalainen ei juuri esittelyjä kaipaa. Lauluntekijän tuore Et ole yksin -levy on viihtynyt Suomen albumilistan kärkisijoilla julkaisemisestaan lähtien, ja herran kiertue on kerännyt täysiä saleja ympäri Suomen. Säveltäjänä ja sanoittajana J. on sementoinut paikkansa suomalaisen kulttuurin kaanonissa, mutta miten sujui häneltä sarjakuvan teko?

J.:n suhde Aku Ankkaan

"Aku Ankka -lehti alkoi tulla meille joskus 60-luvun alussa. Carl Barksiin hurahdin varhaisteininä, kun hänestä oli iso juttu Hesarissa. Fanitus huipentui kömpelöön ihailijakirjeeseen, jonka lähetin Kaliforniaan. Barks vastasi lähettämällä omistuskirjoituksella varustetun originaalipiirroksen luistelevasta Akusta. Juoksin puuhun, kun näin sen."

Saatuaan Barksilta piirroksen J. Karjalainen lähetti sen ystävällisesti näytille myös toimitukseen vuonna 1972. Toimituksen kansioista löysimme muitakin koululainen J. Karjalaisen fanikirjeitä!


Karjalaiselle ja kahdelle muulle fanille Barksin lähettämästä piirroksesta luistelevasta Akusta koostettiin vuoden 2011 numeroon 49 takakansi.

Kokkikahakan juonen kehittyminen

"Halusin kirjoittaa tarinan, joka tapahtuisi Ankkojen kotikonnuilla, tutuissa ympyröissä. Sellaisista olen aina pitänyt eniten.

Ajatus tarinasta syntyi, kun heittelimme ideoita yhdessä Akun toimituksen kanssa.

Tarina Akun ja poikien välisestä mittelöstä kekeytyi kuin itsestään ja siihen oli helppo sisällyttää myös muita keskeisiä hahmoja: Iines, Mummo, Pelle ja Roope, Pulivaria unohtamatta. Lopun crème Chantilly -kömmähdys sattui minulle ja kaverilleni Cannesissa, Ranskassa. Tilasimme kielitaidottomina juntteina jälkiruokalistalta
molemmille kupilliset kermavaahtoa.

Bon appétit!"

Miten tarinoiden kertoaminen biiseissä ja sarjakuvissa?

"Ero poppibiisin ja sarjakuvan kirjoittamisen välillä ei ole niin suuri kuin äkkiseltään luulisi.

Lauluja tehdessäni näen musiikin kuvina. Sävelet ovat näyttämö ja sanat vuorosanoja. Ehkä siksi sarjakuvan tekeminen oli minulle aika luontevaa."

Miltä Ankka-sarjan kirjoittaminen maistui?

"Makoisalta! On kieltämättä aika epätodellinen tunne, kun voi tanssittaa lapsuutensa sankareita oman pillinsä mukaan. Kiitokset ex-päätoimittaja Jukka Heiskaselle, joka pani työn alulle, Kari Korhoselle kuvakäsikirjoituksesta, Akun toimituksen hienolle väelle ja Miguelille, joka sai lopputuloksen soimaan."

PS. Oletko huomannut, että Karjalainen itse on myös rustannut Aku-kuvan toimituksen vieraskirjaan?

Aku Ankka -lehti täytti 60 vuotta vuonna 2011, ja sen kunniaksi lehden toimitus pyysi joukkoa suomalaisia sanankäytön taitureita pohtimaan, millaisen Ankka-tarinan he kirjoittaisivat.

Sarjassa ilmestyneet tarinat

 • Aku Ankka: Maailman muhkein pizza (AA 8/2011)

  Sarjan käsikirjoituksen laati erityisesti scifin taitajana tunnettu, Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo, piirrokset ovat Maximinon käsialaa. Tarinaan liittyvä kansi muuten valittiin vuoden 2011 kansiäänestyksessä parhaaksi kanneksi, ja tarina itse Norjan Aku Ankan parhaaksi tarinaksi vuonna 2012.
 • Roope-setä: Poppamiehen kirous (AA 19/2011)

  Muusikko Anssi Kelan käsikirjoittamassa tarinassa nähdään mm. barksilainen metsätyökone Nätti-Jussi. Piirrokset tarinaan taiteili Rodrigues.
 • Aku Ankka: Kännykkäkultaa (AA 32/2011)

  Tämä nostalginen kunnianosoitus maestro Barksille on siitä erikoinen, että sen piirsivät – Disneyn erikoisluvalla – Tarmo ja Topi Koivisto. Käsikirjoituksen rustasi erityisesti Pahkasika-lehden päätoimittajana tunnettu Markku Paretskoi.
 • Aku Ankka: Punkkia ja piirakkaa (AA 37/2011)

  Dekkaristi Leena Lehtolaisen kirjoittama ja Feriolin piirtämä tarina riemastutti erityisesti Ramones-faneja, rakentuuhan tarina Morones-nimisen punkkipumpun ympärille. Muutama kappale kyseistä numeroa on tiettävästi lähetetty ihan pääkallonpaikalle asti.
 • Aku Ankka: Meripöllö (AA juhlanumero 49/2011)

  Niin ikään Disneyn erikoisluvalla julkaistiin itsensä Mauri Kunnaksen jo kaukaisella 1970-luvulla piirtämä ja käsikirjoittama Sudenpentu-tarina, jota ei ole muualla nähty.
 • Roope-setä: Lyydian leijona (AA 52/2011)

  Juhlavuoden viimeiseen numeroon ehti Alivaltiosihteeri Pasi Heikuran käsikirjoittama ja Wanda Gattinon piirtämä historiallinen hupailu, jossa ruoditaan kolikkokylpyjen terveysvaikutuksia kautta aikojen.
 • Aku Ankka: Galaktista gurmeeta (AA 29/2012)

  Jälkijunassa mukaan ehti kirjailija Jari Tervon yhdessä poikansa Kallen kanssa käsikirjoittama ja Miguelin piirtämä tarina, jossa nälkäiset avaruusoliot iskevät Roopen rahasäiliöön.

Suomalaisten suosikkipiirtäjä Don Rosa vierailee tällä viikolla pääkaupunkiseudulla.

Don Rosa nimmaroi seuraavissa paikoissa nelipäiväisen vierailunsa aikana:

Torstai 23.11.

Jumbon (Vantaa) Suomalainen kirjakauppa kello 17.00–19.00.

Perjantai 24.11.

Sellon (Espoo) Suomalainen kirjakauppa kello 15.00–17.00.

Lauantai 25.11.

Aleksanterinkadun (Helsinki) Suomalainen kirjakauppa kello 13.00–15.00.

Sunnuntai 26.11.

Akateeminen kirjakauppa (Keskuskatu 1 / Pohjoisesplanadi 39, Helsinki) kello 12.00–14.00 ja Ateneum kello 15.00–17.00.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.