Suomen Ankkatietäjä 2011 -kilpailun finaali järjestettiin lauantaina 29.10. Helsingin kirjamessuilla parhaaseen tangomarkkinatyyliin. Jännittävän loppukilpailun voittajaksi selviytyi Oulun lääniä edustanut 29-vuotias tutkija Jaakko Hosio.

Kolmella ensimmäisellä kisakierroksella olivat mukana kaikki viisi finalistia. Oulun lääniä edustaneen Hosion lisäksi lavalla nähtiin Etelä-Suomen lääninmestari, 36-vuotias IT-alan projektipäällikkö Toni Joukanen, Länsi-Suomen lääninmestari eli 34-vuotias ohjelmistosuunnittelija Antti Suni ja Lapin lääniä edustanut 41-vuotias kulttuurialan monitaituri Taneli Pyysalo. Itä-Suomen edustaja joutui perumaan osallistumisensa aivan viime hetkellä, ja niinpä lisäjännitystä taistoon toi 20-vuotias M. Paananen, alias Musta Hevonen, joka loikkasi lavalle suoraan yleisön joukosta. Aivan pystymetsästä Musta Hevonen ei kuitenkaan kisaan nelistänyt – hän oli mukana Etelä-Suomen läänin kärkikahinoissa jo nettikarsinnoissa.

Toni Joukanen, Jaakko Hosio, Musta Hevonen, Antti Suni ja Taneli Pyysalo finaalin jälkeen.

Kolmen ensimmäisen kierroksen jälkeen pisteet laskettiin, ja viimeiselle kierrokselle päästettiin vain kaksi parasta kisaajaa: Jaakko Hosio ja varsinkin ensimmäisen kierroksen nopeuskysymyksissä loistanut Musta Hevonen. Tiukaksi äityneen kaksintaistelun voitti lopulta fysiikan tutkijana työskentelevä Hosio. Innokas ankkasarjakuvien keräilijä kertoo lukeneensa Aku Ankka -tarinoita siitä saakka kun oppi itse lukemaan, ja ammentaneensa lähes kaiken tietämänsä etiikasta, filosofiasta ja elämästä yleensä uppoutumalla erityisesti Carl Barksin kertomuksiin.

 Jännittävän taiston ratkaisi lopulta kysymys siitä, milloin ja miten ensilantti pelasti Roopen ensi kertaa pinteestä. Hosio muisti Barksin version tarinasta Setelivuori vesitornissa. Siinä Karhukopla on köyttänyt Roopen, Akun ja ankanpojat ja jättänyt heidät vangiksi vanhaan vesitorniin, ja yksi pojista nirhaa köydet poikki Roopen taskussa teräväreunaiseksi kuluneella ensilantilla. Toinen vaihtoehto olisi ollut Don Rosan tarina Ankkapurhan valtias, jossa Roope päätyy vallihaudan pohjaan painava haarniska yllään, ja pelastuu hukkumasta kun keksii vääntää haarniskan ruuvit auki ensilantin avulla.

Kas näin lantti pelastaa Roopen barksilaisittain...

...ja näin Rosaversumissa.

 
”Kamppailu oli kova varsinkin Mustan Hevosen kanssa, joka oli todella taitava. Mutta tämä oli minulle hieno revanssi, sillä osallistuin kilpailuun myös 10 vuotta sitten. Silloin minua jäi hieman kaivelemaan sivu suun mennyt finaalipaikka varsinkin, koska paikan päällä finaalia seuranneena jäi mielikuva, että voitonmahdollisuudet olisivat jo tuolloin olleet varsin hyvät”, paljastaa tuore Ankkatietäjä. Ankkatietäjä-kilpailun voittaja sai Ankkatietäjä 2011 -arvonimen lisäksi palkinnoksi tietenkin tynnyrillisen (tai oikeastaan sangollisen) rahaa. Toiseksi sijoittuneen Mustan Hevosenkaan ei tarvinnut poistua tyhjin kavioin: hänet palkittiin kätevällä kulkupelillä eli kolmipyörällä.

 

     

Kilpailun ylituomarina toimi vuoden 2001 Ankkatietäjä Tero Kyhyräinen, joka laati myös koitoksen kysymykset. Kisan juonsi Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.