Muikea juhlajulkaisu uunista ulos

Don Rosa nauttii Suomessa suorastaan kulttimainetta, ja tänä vuonna kaikkien aikojen ensimmäisen Rosa-sarjakuvakirjan ensijulkaisusta tulee kuluneeksi jo 20 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaisemme Kadonneen kirjaston vartijat upeana, uusittuna juhlapainoksena.

Don Rosa ei näillä leveysasteilla enää esittelyjä kaipaa, mutta itse julkaisua sopii hiukan pöyhiä. Mikä muka tekee juhlapainoksesta niin juhlavan, onhan opuksesta vuosien varrella otettu uusintapainoksia ennenkin? Katsotaanpa!

Ensinnäkin kirja on aiempaa isokokoisempi: 23 x 30,5 sentin mitat ja huolella valittu laadukas paperi ilahduttanevat vaativaakin lukijaa. (Ja onhan ensijulkaisusta jo mainitut 20 vuotta aikaa, joten isompi koko palvellee myös vuonna 1995 kirjan ostaneita, jotka luultavasti alkavat kohtapuoleen kärsiä ikänäön ikävistä vaikutuksista ja haikailevat paremman pistekoon perään...)

Toiseksi sarjakuvat on uudistettu kokonaan: juhlapainoksessa on käytetty Don Rosan kootut -kirjasarjaa varten tarkistettuja laadukkaita sarjisversioita ynnä Don Rosan ja hovikääntäjä Jukka Lindforsin yhdessä viilaamia suomennoksia.

Kolmanneksi kirjaan on lisätty toimituksellista aineistoa, jota ei vuonna 1995 vielä ollut saatavilla. Don Rosan alkuperäiset esittelytekstit on säilytetty sellaisinaan, mutta niiden oheen on tuotu vuosien varrella kumuloitunutta tietoa sekä esimerkiksi luonnossivuja, joita alkuperäisessä kirjassa ei ollut. Lisäksi toimituksellisten sivujen taitto on uudistettu, eikä runsaampi kuvitus ja värikylläisyys lukemisen iloa toivottavasti ainakaan latista.

Don Rosaa itseään lainataksemme voimme siis sanoa:
"Jos olet jo lukenut vuonna 1995 painetun kirjan riekaleiksi, on käsissäsi nyt uusi, entistä ehompi versio. Jos taas olet tämän tarinakokoelman äärellä ensi kertaa, pidät siitä toivottavasti niin paljon, että luet sen aivan riekaleiksi. Sitten voit ehkä hankkia sen tilalle uuden vuonna 2035, kun tästä juhlapainoksesta tehdään juhlapainos!"

Juhlapainos on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista sekä tietenkin omasta Ankka-puodistamme.

 Kadonneen kirjaston vartijat -kirjan ensipainoksen 20 ensimmäistä kappaletta olivat nahkakantisia ja nimmaroituja ynnä Don Rosan nimikirjoituksin ja käsin värittämin originaalipiirustuksin varustettuja. Nyt nuo piirrokset ovat pääseet koristamaan myös juhlapainoksen sisäkansia: tässä pikku maistiainen hupaisista kuvista.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.