Uusimassa Omassa nurkassa kyseltiin karhennettujen turtanoiden alkuperää, ja selvityksen kuvaesimerkein voi lukea nyt myös tästä. Olkaapa hyvät!

Nuo kummalliset säilykekalat ilmestyivät Aku Ankkaan ensimmäistä kertaa numerossa 3/1990 Don Rosan piirtämässä ja käsikirjoittamassa tarinassa Onnesta turtana (Oolated Luck). Turtanoita ei taida ankkamaailman ulkopuolella esiintyä, eikä myöskään fisujen alkukielisellä nimellä oolated squiggs ole mitään vastinetta todellisuudessa.

Mistä Rosa turtanat sitten keksi? Oolated squiggs viittaa Rosan suuresti ihaileman Carl Barksin tarinaan Kalkkunapäivällinen (Turkey Trouble) vuodelta 1946. Sarjassa Aku löytää kaappinsa perältä ikivanhan kalasäilykkeen, jonka kyljestä lukee tietenkin ”oolated squiggs”. Kyseinen sarja ilmestyi Aku Ankassa 14/1978, ja toisin kuin Omassa nurkassa väitämme, purkin kyljessä lukee ”Aralin ahvenia liemessä” (eikä siis öljyssä). Vetoamme turtanaöljyn tuhrimiin rilleihin, jotka sumensivat näön! Englannin ”oolated squiggs” on siis peräisin Carl Barksin mielikuvituksesta 1940-luvulta, suomennos ”karhennetut turtanat” taas Aku Ankkaa vuonna 1990 suomentaneen Jukka Lindforsin kynästä.

Akun kaapista löytyy Aralin ahvenien lisäksi muutakin kiintoisaa, kuten keittotölkki jonka kyljessä lukee ”Barks dog soup” ja purkillinen ”Acme swofs” -nimisiä... jotakin (suomeksi ”kuivattuja veskunoita”). Aralin ahvenet liemessä ovat säilyneet vuosien varrella samana, mutta ”Barksin luusoppa” näyttää jostakin syystä kadonneen Juhlasarjat 8:ssa julkaistusta versiosta. Kalkkunapäivällistä on kaavailtu julkaisuohjelmaamme halloweenin tienoilla, joten saa nähdä mitä purkissa sitten lukee!

Vaan millaisia ne turtanat oikein ovat? Pienenpuoleisia ja liukkaita otuksia, kuten kuvasta näkyy. Kuvassa turtanoita muuten esittelevät Haukion kala Oy:n johtajat Filemon ja Perkamon Haukio. Se jaksaa naurattaa joka kerta!

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.