Kolmastuhannes Aku Ankka ilmestyy 23.10.2013

Tarkan tutkimuksen ja tieteellis-taiteellisten laskutoimitusten perusteella Aku Ankka -lehden 3000. numero on juuri ilmestynyt. Nostakaamme siis Sihi-juomamalja juhlan kunniaksi!

Akkarin virallisten numeroiden laskentatapa on kautta aikain ollut hiukan kiistanalainen aihe, mutta konsultuoituamme johtavia Ankka-keräiliijöitä ja -tietäjiä ja mittailtuamme muiden merkkipaalunumeroiden sijaintia olemme päätyneet juuri ja nimenomaan tähän.

Juhlan kunniaksi pyysimme vierailevaksi päätoimittajaksi 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävän Kari Korhosen – pesti on siis raflaafasta otsikosta huolimatta väliaikainen. Kaikki tämän numeron tarinat ovat toisin sanoen Karin valitsemia (paitsi uusi Mummon mysteerit -tarina Vilppi ei kannata, joka itse asiassa on toimituksen valinta). Myös tämän viikon Lataamo-tärpit on valittu yhdessä Karin kanssa.

Lehteen valikoituivat seuraavat sarjikset...
* Pat ja Carol McGrealin käsikirjoittama ja Vicarin piirtämä Oman onnensa sepät
* Daan Jippesin piirtämät yksisivuiset Oi aikoja, oi pöytätapoja ja Kunto kohdallaan, joista jälkimmäiseen laati käsikirjoituksen Franςois Corteggiani.
* Karin itsensä kynäilemä Vilppi ei kannata
* Carl Barksin kuolematon klassikko Kittiä kanssa!

...ja Lataamossa on tarjolla mm. ensimmäinen Mummon mysteerit -tarina Nälkäisen varkaan tapaus sekä toinen Karin Barks-suosikeista, Aku Ankka ja haukka, joka onkin melko hulvaton tarina.

Karin valintoja valottavan haastattelun sekä vallasta hetkeksi keikautetun Ankka-pomon Aki Hyypän juhlallisen tervehdyksen voi lukea tuoreimmasta Akkarista. Oman tervehdyksensä suomalaisille Ankka-faneille on taiteillut myös Don Rosa, joka kävi viime kuussa Suomessa Tuomas Holopaisen kiintoisan Roope-aiheisen sooloprojektin videon kuvauksissa.

Mutta milloin ilmestyivätkään edelliset merkkipaalunumerot?


2500. Aku Ankka

oli vuoden 2004 ensimmäinen numero, joka aloitti komeasti myös Aku Ankka -hahmon 70-vuotisjuhlavuoden. Numeron erikoisherkku on huippuharvinainen Barks-tarina Taikatiimalasi, joka ennen Akkarissa ilmestymistään oli nähty vain jättikirjassa Minä Aku Ankka. Lisäksi lehdestä löytyi mm. Don Christensenin ja Jack Bradburyn Pelle-tarina Terveydeksi! sekä yksi jakso Feriolin piirtämää Myyttien saari -sarjaa (Carol McGrealin kässäröimä Perikadon partaalla).


2000. Aku Ankka

oli niin ikään vuoden ensimmäinen numero vuonna 1995. Tuolloin lukijoita ilahduttivat esimerkiksi Carl Barksin käsikirjoittama ja William Van Hornin piirtämä Hevostellen halki historian, kokonaan Van Horn vanhemman käsialaa oleva Kalajuttu sekä Don Rosan Kroisoksen aarre. Sokerina pohjalla oli keräilykuva: Carl Barksin kansiluonnos tarinaan Hevostellen halki historian.


1500. Aku Ankka

oli numero 27 vuonna 1985. Sen johtosarja oli Carl Barksin Aku Ankka ja leijona, mutta muut sarjat olivat varsin tavanomaisia. Mukana oli toki mm. 80-luvulle tyypillistä muikeaa Telloa. Tuolloin Suomen Akkarin toimitus ei voinut juuri vaikuttaa lehteen valikoituviin sarjoihin, vaan kompilaatio tuli sellaisenaan Tanskasta.


1000. Aku Ankka

oli vuoden 1976 ensimmäinen numero – se siis ilmestyi ennen kuin osa nykyisen toimituksen Ankka-työläisistä oli edes syntynyt. Barksia oli toki tarjolla tuolloinkin, peräti kaksin kappalein: kasvatustarina Nuorna vitsa väännettävä ja varsin ajankohtainen Uudenvuodenpäätökset. Lehdessä oli myös niin ikään erinomainen italo-Ankkatarina, Rodolfo Ciminon käsikirjoittama ja Massimo De Vitan piirtämä Homeiset setelit. Niin, ja olihan lehdessä myös Dumbon ja Pedro-lentsikan tähdittämä yksisivuinen!

Kaikki nämä aarteet löytyvät tietysti jokaisen itseään kunnioittavan Akkari-keräilijän kammioista, ja sama setti on tietysti tarjolla myös Akkarin Lataamossa. Iloisia lukuhetkiä kaikkien ikiomien tai lainattujen Akkareiden parissa!

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.