Italialainen pitkän linjan Ankka-piirtäjä Marco Rota täyttää pyöreitä vuosia 18.9.2012

Akkarin toimitus onnittelee kunnioitettavaan 70 vuoden ikään päässyttä Ankka-maestroa. Kuten Rotan esittelyartikkelissa kerrotaan, pikku Marco osoitti kiinnostusta piirtelyyn jo kypsässä yhden vuoden iässä: hän nappasi lastenlääkärin taskusta kynän ja alkoi raapustella tohtorin muistikirjaan. ”Tästä lapsesta tulee joko kirjailija tai taiteilija”, kuului lääkärin diagnoosi, ja oikeassahan hän oli – tuli molemmat.

Painajainen Paratiisitiellä nähtiin Akkarissa 20/1997.

Rotan pyöreä piirrosjälki jakaa usein mielipiteitä, mutta varsinkin hänen Augustus Ankka -tarinoitaan ja huiman surrealistista Painajainen paratiistiellä -sarjistaan lukijat muistavat lämmöllä. Tämän viikon Akkarissakin on annos Rotaa – alla sarjasta pieni maistiainen.

Pientä sukupolvien välistä kuilua havaittavissa... (Pata kattilaa soimaa, AA 38/2012)

Marco Rota

* Syntyi 18.9.1947 Milanossa.

* Ensimmäinen sarjis realistiseen tyyliin tehty lännensarja Steve Morgan il trappolatore – Turkismetsästäjä Steve Morgan.

* Aku Ankassa Rotan sarjoja on vuosien varrella nähty jo yli 80, ja lisää on luvassa.

 

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.