Taskarin 137 Masalian tiikeri uusintapainos nyt saatavilla!

Uusintapainoksena julkaistava Aku Ankan taskukirja 137 on täynnä helmiä Taskarin parhailta tekijöiltä.

Vanhoissa Taskareissa nähdään usein ankkamaisia sovituksia kirjoista tai elokuvista, niin tässäkin. Vuonna 1991 ensi kerran ilmestyneen 137:n nimitarina, Giovan Battista Carpin Masalian tiikeri (1988), on nimittäin parodia Emilio Salgarin Sandokan-romaanista Le due tigri (Kaksi tiikeriä). Salgari kirjoitti merirosvopäällikkö Sandokanista 11 kirjaa, joista on tehty myös elokuvia, tv-sarjoja ja kaksi animaatiosarjaa. Kirjoja ei ole suomennettu, mutta toinen animaatiosarjoista on esitetty Suomessa. Carpin tarina noudattelee Salgarin romaanin juonta aika vapaasti. Sen päähenkilö on kovasti tutun oloinen merirosvopäällikkö Sanaku, joka lähtee pelastamaan ystävänsä Touhoikin kihlattua konnien kynsistä. Masalian tiikeri onkin pikemminkin jatko-osa Carpin aiemmalle tarinalle Lapuanin helmi (Aku Ankan taskukirja 85), joka taas on parodia Sandokan-romaanista La riconquista di Mompracem (Mompracemin tiikerit).

Nimitarinan lisäksi kirjassa on peräti kaksi Massimo De Vitan piirtämää sarjaa. Tarinassa Salaperäinen Mu-manner (1979) Mikki ja Hessu lähtevät professori Zapotekin matkassa Abrakaddariin etsimään ammoin tuhoutuneen Mu-valtakunnan “elämän puuta”, kuolemattomuuden antavaa talismaania. Tarinassa Bermudan kolmio (1977) Hessu taas alkaa saada unissaan omituisia vihjeitä tulevaisuuden tapahtumista. Jäljet johtavat Karibialle salaperäiseen Bermudan kolmioon. Lukupaketin päättää komeasti Giorgio Cavazzanon Roope-sedän kertoseerumi vuodelta 1978.

Uusintapainos Taskarista 138 Salaperäiset kyntteliköt ilmestyy tammikuussa 2011.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.