Vuoden alkupäivinä Aku Ankan toimitukseen kantautui suru-uutinen. Chileläinen mestaripiirtäjä Vicar oli menehtynyt leukemiaan 3. tammikuuta.

Kokosimme maestron työtä kunnioittaaksemme erikoisnumeron (10/2012), jonka sivuilta löytyy Vicarin piirtämiä sarjoja neljältä vuosikymmeneltä. Kolme tarinoista – Linja-autossa on tunnelmaa vuodelta 1982, Jäit sateen taa vuodelta 1997 sekä Salaperäinen yötyö vuodelta 2011 – on Suomessa ennen julkaisemattomia. Lyhyemmät sarjikset on nähty aiemmin Aku Ankassa (Vedonlyönti vuodelta 1973) ja keittokirjassa Puolialaston kokki (Perinneherkku sekä Tilipäivän erikoinen vuodelta 2004). Toivottavasti nautitte niiden lukemisesta yhtä paljon kuin me niiden toimittamisesta, niin haikealta kuin tämän lehden tekeminen tuntuikin!

Vicarin mainioiden sarjakuvien lisäksi lehdestä löytyy päätoimittaja Jukka Heiskasen kirjoittama lämminhenkinen muistokirjoitus, jonka voi lukea myös tästä.

Ankka-mestari Vicar 1934–2012

Vicar oli 1970-, 1980- ja vielä 1990-luvullakin Aku Ankka -lehden kantavia voimia. Hänen Carl Barksilta periytyvä tyylinsä on vaikuttanut useisiin Ankan nykypiirtäjiin, ja monet pitävät hänen Ankkojaan juuri ”oikean näköisinä” Ankkoina.

Vicar, oikealta nimeltään Víctor Arriagada Ríos, syntyi Chilessä 16. huhtikuuta 1934. Hän oli koulutukseltaan elektroniikkainsinööri, mutta jo 1950-luvulla sarjakuvat ja pilapiirrokset veivät miehen mennessään. Kotimaassaan hänen tunnetuin sarjakuvansa on edelleen El Pingüino -lehdessä ilmestynyt, karjapaimenesta kertova huumorisarja El Huaso Ramón.

Vicar muutti Chilestä Espanjaan 1960 kuvittamaan lastenkirjoja ja piirtämään mm. Rasmus Nalle -sarjakuvaa. Vuonna 1971 hän aloitti Ankka-sarjakuvien piirtämisen Tanskaan Gutenberghus-yhtiölle (nyk. Egmont), ja työ jatkui aina 2000-luvulle asti. Vicar muutti takaisin Chileen 1975 ja perusti VicArt-studion, jossa hän kahden apulaisensa kanssa piirsi noin 10 000 sivua Ankka-sarjakuvia.

Vicarin hauskat ja ilmeikkäät ankkahahmot, taitava sommittelu ja sarjakuvakerronnan suvereeni hallinta saivat Carl Barksinkin pitämään Vicaria itseään parempana Ankka-piirtäjänä. Vicar suhtautui työhönsä ammattimaisesti jopa siinä määrin, että hänellä oli varaa vitsailla siitä. Kun häneltä kysyttiin, mitkä olivat hänen suosikkisarjansa laajasta tuotannosta, hän vastasi: ”Kolme viimeisintä, en minä niitä aikaisempia muista.” Vicar kuitenkin myönsi olevansa tyytyväisin kahteen Barksin käsikirjoitukseen tekemäänsä sarjaan sekä albumimittaiseen seikkailuun Luolakarhun kesyttäjä. Hän kehui myös useita Kari Korhosen käsikirjoituksia. Lisäksi hän piirsi jo 1970-luvulla Mauri Kunnaksen sarjan Puujalkainen avaruusolento. Vicar käsikirjoitti itse vain pari piirtämäänsä Ankka-sarjakuvaa.

Vicar vieraili Suomessa avovaimonsa Uten kanssa kaksi kertaa, vuonna 2001 Kemin sarjakuvapäivillä ja 2004 Helsingissä. Vicar osoittautui sydämelliseksi ja huumorintajuiseksi herrasmieheksi, joka nautti lukijoiltaan saamastaan huomiosta. Vicar esitti kutsun vastavierailulle, ja lomaillessani Chilen pääkaupungissa Santiagossa vuonna 2008 Vicar toimi vieraanvaraisena isäntänä. Retket Colchaguan laaksoon ja Valparaison satamakaupunkiin olivat ikimuistoisen hauskoja. Pidimme yhteyttä viime aikoihin saakka, mutta taudin nopea eteneminen yllätti silti. Jään kaipaamaan paitsi mestarillista sarjakuvapiirtäjää, myös hyvää ystävää.

Nämä ruudut on napattu 44-sivuisesta aikamatkailutarinasta Luolakarhun kesyttäjä, jonka Vicar on maininnut yhdeksi omista suosikeistaan. Kyseistä sarjaa ei ole koskaan julkaistu Akkarissa, mutta viikolla 15 se on jälleen lukijoiden saatavilla, kun uusintapainos Jumbosta numero 2 ilmestyy.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.