Ehdotuksia satelee –

Keskiviikkona 16.1. julkistettiin neuvoa-antava kansanäänestys siitä, minne Roopen, Akun ja poikien Suomi-turnee voisi päättyä. Äänestyssaitilla on käynyt kiitettävästi kotiseutuaktivisteja, ja ehdotuksia on esitetty myös sosiaalisessa mediassa.

Olemme koonneet tähän joitakin Facebookista, Instagramista ja Twitteristä bongattuja ehdotuksia perusteluineen. Onko sinun kotipaikkakuntasi jo mukana? Jos ei, kannattaa toimia heti.

Erityisesti sarjakuvatarinan kirjoittamista helpottavat perustelut ynnä ehdotetun paikkakunnan ihanuutta valaisevat kuvat ovat mainio tapa nostaa oman lempipaikkakunnan profiilia. Muistakaa myös haastaa kaikki kaverit äänestämään Ankoille seuraavaa matkakohdetta!

”Länsi-Suomi ja Sastamala! Ankat morjenstamaan Koiramäen porukkaa!”

”Ehdottomasti Mänttä ja helppo kehittää ankkojen sukulaisille tarina perustuen Serlachiuksen huikeeseen lähes ankkamaiseen elämäntarinaan. Huomattavaa että keväällä aukeaa Mäntässä hyvin merkittvä taidemuseo perustuen juuri Serlachiuksen jatkumoon. Mäntässä aikanaan majaillut ja vikuttanut merkittäviä taiteen henkilöitä juuri Serlachiuksen vieraina.”

Poriin! Kirjurinluoto, Pelle Hermannin leikkipuisto, Ässät ja satakuntalainen hulluus!

Vantaan Myyrmäki! Kerrankin kannattais asua täällä... :->

”Karjala! Outokumpu! Kultaa on täält louhittu ennenkii!!!!! Ja Roope kyl sen haistaa mitä siel on viel jälellä!

Saarijärvelle, josta kukaan ei tiedä mitään.

Tampere! Järvialue, Tappara on sieltä, kiekko -ja kaupunkikulttuuri parhaimmillaan, mustamakkara on kotoisin Mansesta ja paljon nähtävyyksiä (Finlayson, Koskikeskus, Hakametsän halli, työväenteatteri jne.) Lisäksi moni julkkis esim. Kiira Korpi, Janne Ojanen, Timo Jutila, Ville Nieminen, Juha Metsola, Pate Mustajärvi ja Esko Silvennoinen ovat kotoisin sieltä.

Ranua, maailman napa, lähti mihin suuntaan tahansa, niin olot paranee.

”Suomen maantieteelliseen keskipisteeseen tietysti! Tervetuloa siis Siikalatvalle, täältä löytyy myös lastenlaulun Piippola.”

Lahti on kova sana. Lahti on juuri sopivasti sijoittunut tähän maastoon, jota olisi hieno nähdä Aku Ankassa. Ajatelkaa hienot Salpausselät ja kaunis Vesijärvi. Kaikkihan tietävät 2001 tapahtuneen douping skandaalin. Jos vaikka Roopelle olisi tarjottu mahdollisuutta järjestää uudet kisat, joita hän ja muu ankkapoppoo yrittää pitää aisoissa. Lahdessahan on myös oma "murre", jossa d-kirjain otetaan pois, esimerkiksi "Lahessa", joka kuuluisi olla "Lahdessa". Lahti on muutenkin räväkkä kiekkokaupunki ja sarjakuvassa voisi vilahtaa joku pussinokkainen ankkain ystävä, joka tarjoutuisi auttamaan Roopea. PELICANS. Kiitos että luitte kommenttini ja pyytäisin teitä miettimään asiaa. Lahdessa tavataan!

Äänestyssivusto on auki tammikuun loppuun asti, ja sen jälkeen toimitus vetäytyy suljettujen ovien taakse puimaan kansanäänestyksen tuloksia taiteilija Korhosen kanssa. Valmis tarina ilmestyy Aku Ankassa sitten keväämmällä...

Sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa ja Twitterissä, kannattaa käyttää tägiä #suomitarina, mieluusti yhdessä merkinnän #akuankka kanssa. Parhaat perustelut ja kuvat saattavat päätyä myös Ankkalinnan virallisiin kanaviin. Ehdota, äänestä, perustele, vaikuta!

 

Niin, ja itse äänestyssivusto löytyy tietenkin osoitteesta suomitarina.akuankka.fi!

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.