Mitä saadaan, kun otetaan Ankka-maestro Barksin tarinoista inspiraationsa saanut sarjakuvataiteilija, joka luo hillittömän elämäkertajärkäleen erään piinkovan pohatan elämästä ja teoista, ja maailmanluokan rockmuusikko, jonka päässä nuo tarinat muuttuvat ulospääsytietä etsivän musiikin pauhinaksi? No, Tuomas Holopaisen ensimmäinen soololevy, joka julkaistaan 11.4.2014.

Nightwish-yhtyeen nokkamiehenä paremmin tunnettu Tuomas Holopainen on ollut Disney-fani nassikasta asti, ja erityisen vaikutuksen nuoreen Tuomakseen tekivät ensin Carl Barksin ja sittemmin Don Rosan tarinat. Vuonna 2011 julkaistussa Minä ja Aku Ankka -juhlakirjassa nähtiin tusinan verran tunnettujen suomalaisten lempitarinoita, ja oman suosikkisarjiksensa Lumikenttien kimalluksen (The Last Sled to Dawson) esittelytekstissä Holopainen lausui mm. seuraavaa:

”En ole ikinä kyennyt lukemaan tarinan loppukohtausta liikuttumatta sielunpohjiani myöten. Kultun sanat rikkaudesta, Akun sympatia, Roopen katse kaukaisuuteen, Roopen ja Kultun rakkaus (älköön kukaan sanoko sen oleva muuta kuin aidointa rakkautta, mitä olemassa vain voi olla) ovat niin voimakkaita, että viimeiseen ruutuun päästyäni pääni täyttää huumaava musiikki. Joka kerta. Ja joka kerta ymmärrän taas hitusen enemmän elämän puhtaista, aidosti tärkeistä asioista.”

Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge -levyn musiikki kuvittaa toki koko Roope Ankan elämä ja teot -kirjakaksikon tarinoiden kaaren, mutta edellisen kappaleen sitaatti tiivistää varsin hyvin sen, mistä hommassa on kyse. Kun jokin teos – olipa se sitten maalaus, runo, valokuva, romaani tai sarjakuva – saa sielun kielet sopivasti väräjämään, syntyy tunne, joka alkaa etsiä sopivaa ilmenemismuotoa. Tavallisempi tallaaja ehkä vain tyytyy huokaisemaan silkasta hyvästä mielestä, ja joku toinen sitten säveltää aiheesta kymmenen kokopitkää kappaletta. Ihan heittämällä levy ei syntynyt, sillä ajatus sen tekemisestä alkoi itää Holopaisen päässä jo vuonna 1999. Virallisesta Disney-tilaustyöstä ei myöskään ole kyse, vaan eräänlaisesta äärimmäisestä fanitaiteesta.

Levyllinen Ankka-sarjakuvan inspiroimaa musiikkia tuntuu äkkiseltään ajatuksena hiukan kummalliselta, mutta Holopainen osaa maalata musiikilla, ja lopputulos on rautaisella ammattitaidolla tuotettu, suoraan sydämestä kumpuava sarjakuva-soundtrack – sillä sitä tämä levy nimenomaan on. Vaikka sen sisältämistä sävelistä pystyy epäilemättä nauttimaan vaikkei tietäisi Roope Ankan elämästä ja teoista yhtikäs mitään, kiehtovan levystä tekee nimenomaan se, että musiikista kuulee vaivatta missä kohtaa tarinaa mennään. Koska kappaleita on kymmenen ja tarinoita tusina (ja uudistetun laitoksen kahdessa kirjassa yhteensä 20), kuunnellessa ei kuitenkaan kannata miettiä yhtymäkohtia tiettyihin ruutuihin turhan tiukasti vaan sulkea silmät ja antaa musiikin viedä.

Niin, entä se musiikkipuoli? Holopaisen sävellyksiin mieltyneet eivät varmasti siinä mielessä pety, että tyylin kyllä tunnistaa. Hevimmän rokin ystävät sen sijaan saattavat myrtyä, sillä raskasta räimettä levyllä ei kuulla. Ennemminkin sen pidäkkeettömän tunteellisissa kappaleissa kuulee kaikuja niin Skotlannin nummilta, Ennio Morriconen elokuvasävelistä, Disney-maailmasta, jonkinlaisesta vinksahtaneesta sirkuksesta kuin suomalaisesta sielunmaisemastakin, ja toki mukaan on lorautettu myös sopiva tujaus Yövissyä.

Levyn kymmenestä kappaleesta monet ovat lähes puhtaasti instrumentaalisia, ja vain A Lifetime Of Adventure -biisissä on kuultavissa perinteinen kitarasoolo. Se on muutenkin  kappaleista ”biisimäisin”, joten ei ihme, että se valittiin ensimmäiseksi sinkkulohkaisuksi. Lisämausteena A Lifetime Of Adventuren musiikkivideolla on mukana Don Rosa itse – siinäpä konteksti, jossa sarjakuvapiirtäjiä ei kovin usein nähdä!

Levyn lauluosuuksista vastaavat kaunisääniset Johannat Kurkela ja Iivanainen, Sonata Arctican laulaja Tony Kakko (niin ikään tunnettu Ankka-fani, jolle Holopainen ensimmäisenä kertoi levyn ideasta) sekä skotlantilainen folkmuusikko Alan Reid, joka tulkitsee erään Ankka-faneille kovin tutun pohatan tunteita. Soitinpuolella eivät, kuten sanottua, jytise raskaat kitaravallit, vaan repertuaariin kuuluvat muun muassa irlantilainen säkkipilli, bodhrán-rumpu, banjo, huuliharppu, didgeridoo ja viulu – niin, ja tietysti kokonainen orkesteri eli London Orchestra asiaankuuluvine tykötarpeineen.

Koska tällaista levyä ei ole koskaan aiemmin tehty, sitä on vaikea verrata mihinkään. Allekirjoittanutta se liikutti ja kosketti, mutta tämän lajin musiikkia kaihtava tuskin innostuu. Projekti on kuitenkin kaiken kaikkiaan tutustumisen arvoinen jo siksikin, että sarjakuva-soundtrackeja ei ihan joka päivä julkaista. Samasta syystä kannatttaa käydä katsomassa Nuclear Blast Recordsin YouTube-kanavalta videot, joissa Holopainen kertoo levyn synnystä.

 

Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge julkaistaan Euroopassa perjantaina 11.4.2014.

Tuomas Holopainen ja Don Rosa jakavat nimikirjoituksia levyn julkaisupäivänä klo 15–18 ravintola Kompissa (Pohjoinen Rautatiekatu 21, Helsinki). Tilaisuus on ikärajaton, ja levyjä voi ostaa suoraan paikan päältä levykauppa Äxän tiskiltä.

 

Roope Ankan elämä ja teot -kirjoja löytyy ainakin Aku Ankan puodista, jos aihe alkaa kiinnostaa. Aku Ankka Lataamon käyttäjät taas löytävät Rosan tarinat kätevästi tämän listan avulla.

Roope Ankan elämä ja teot, osa 1
Klaaninsa viimeinen (The Last of the Clan McDuck)
Mississippin mestari (The Master of the Mississippi)
Julman maan jehu (The Buckaroo of the Badlands),
ilmestynyt Aku Ankassa nimellä Julma maa
Kuparikukkulan kuningas (Raider of the Copper Hill)
Ankkapurhan uusi valtias (The New Laird of Castle McDuck),
ilmestynyt Aku Ankassa nimellä Klaaninsa viimeinen
Transvaalin tuittupää (The Terror of the Transvaal)
Uniajan urho (Dreamtime Duck of the Never-Never),
ilmestynyt Aku Ankassa nimellä Unten poluilla
Klondiken keisari (King of the Klondike)
Ankantaan miljardööri (The Billionaire of Dismal Downs),
ilmestynyt Aku Ankassa nimellä Ankkapurhan miljardööri
Ankkalinnakkeen valloittaja (The Invader of Fort Duckburg)
Maailman rikkain ankka (The Empire-Builder from Calisota)
Ankkapalatsin erakko (The Richest Duck in the World)

Roope Ankan elämä ja teot, osa 2 – lisäseikkailut
Ensilantin tarina (Of Ducks and Dimes and Destinies),
ilmestynyt Aku Ankassa nimellä Onnenlantin tarina
Cutty Sarkin cowboykapteeni (The Cowboy Captain of the Cutty Sark)
Hämäyksen hurrikaani (The Vigilante of Pizen Buff)
White Agony Creekin vanki (The Prisoner of White Agony Creek)
Yukonin sydämet (Heart of the Yukon),
ilmestynyt Aku Ankassa nimellä Yukonin sydän
Lumikenttien kimallus (The Last Sled to Dawson)
Culebran liikenero (The Sharpie of the Culebra Cut)
Unelmoiden läpi elämän (The Dream of a Lifetime)

Rosa4tehwin
Seuraa 
Liittynyt28.6.2008

Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge

Kuten meninkin jo offissa hehkuttamaan, aivan yksinkertaisesti huikea teos! Holopaiselta aivan mahtisuoritus. Kuten todettua, koko tuota albumia kuunnellessa voi täysin eläytyä itse kirjojen tunnelmaan. Nytkin muuten soi, oli pakko laittaa viestinkirjoitusfiilistelyksi :P Herra Rosa on aina ollut se ainoa ankisti, joka oikeasti on kyenyt herättämään lukijassa tunteita. Ja edelleen, reiluna parikymppisenä en voi kuin haltioissani lukea niitä mahtavia tarinoita ja hämmästyä aina uudestaan siitä,...
Lue kommentti

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.