Kaiken kaikkiaan neljässadas Roope-setä-lehti putkahti ulos 7.12.2012.

Tuoreimman Roope-sedän Päivän Pamaukseen oli koottu jo muutamia tilastoja lehden vuosikymmenten ajalta. Koska finanssinero itse on arvatenkin hyvin viehättynyt kaikenlaiseen lukutietoon, päätimme, että lienee syytä kertoa lisää mielenkiintoisia lukuja Roope-sedän sarjoista ja muista kuvituksista.

Neljäänsataan lehteen mahtuu kaiken kaikkiaan noin 2330 sarjaa, näissä nimikkopohatta esiintyy

kuitenkin vain alle puolessa – Roopen tähdittämiä tarinoita on ilmestynyt noin 970 kappaletta. Mikki- ja Hessu-sarjojakin löytyy lehden sivuilta 650 kappaleen verran. Vuosien aikana tilaa on annettu myös hahmoille, joita ei nykyisin näe oikeastaan lainkaan lehden sivuilla. Iso, Paha Susi, Rumpali ja Bambi ovat nimittäin seikkailleet noin 40 sarjassa.

Sivumääräisesti piirtäjien ykkössijaa pitää hallussaan argentiinalainen Jaime Diaz Studio, jonka tuotantoa nähtiin runsaasti erityisesti 1980-luvun lehdissä, mutta tarinamääräisesti laskettuna lehdessä on julkaistu eniten Carl Barksin sarjoja (168 kappaletta).

Jaime Diaz Studio tulee tälläkin laskutavalla hyvänä kakkosena 145 sarjallaan. Muita kärkikymmenikköön mahtuvia piirtäjiä ovat Miguel (95 sarjaa), Giorgio Cavazzano (82 sarjaa), Tony Strobl (81 sarjaa), Enrico Faccini (56 sarjaa), Massimo De Vita (56 sarjaa), Romano Scarpa (55 sarjaa), Marga Querol Manzano (48 sarjaa) ja Andrea Ferraris (47 sarjaa).

Kansikuvien taiteilijoiden kärkikymmenikkö näyttää löydettyjen tietojen perusteella* seuraavalta:

1. Corrado Mastantuono (34 kantta)

2. Marco Rota (33+ kantta)
3. Carl Barks (31 kantta)
4. Giorgio Cavazzano (28 kantta)
5. Daniel Branca (21 kantta)
6. Marco Ghiglione (17 kantta)
7. Andrea Freccero (16 kantta)
8. Santiago Scalabroni Ceballos (15 kantta)
9. Alessio Coppola (14 kantta)
10. Tello-Team (14 kantta)

Roope-sedässä on vuosien aikana julkaistu sarjojen lisäksi lukuisia keräilykuvia. Näiden tekijöiden ehdoton kunkku on Kari Korhonen, joka on taiteillut keräilykuvista 49 kappaletta. Toisena tulee Giorgio Cavazzano (28 kuvaa) ja kolmantena Carl Barks (24 kuvaa).

Vuonna 2006 Roope-sedässä nähtiin Giorgio Cavazzanon piirtämissä keräilykuvissa konnia ja sankareita.

Lehden sarjojen tuotannossa jyrää Italia, missä on tehty 1385 Roope-sedässä julkaistua tarinaa. Tämä selittyy sillä, että kyseisessä maassa tehdään paljon kolmirivistä sarjakuvaa, jota lehdessä pääasiallisesti julkaistaan. Lehdessä on nähty jonkun verran myös kolmiriviseksi muokattuja sarjoja, kuten Tony Stroblin piirtämä Roope-setä ja serkukset (RS 10/1983).

Päivän Pamausta varten laskettiin myös, kuinka kauan satojen Roope-setien lukemiseen kuluu aikaa – tuloksena oli vaatimattomasti liki kahdeksan vuorokautta. Olisipa mielenkiintoista myös tietää, kuinka monta tuntia, vuorokautta, viikkoa ja kuukautta kaikkien 2330 sarjan suomentamiseen on mennyt. Minnehän se laskin tuli pantua?

*Italialaisista 1980-luvun kansista ei ole saatavilla täsmällisiä tietoja.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.