Aku Ankan numero 5/2013 on omistettu Ankkalinnan neropateille. Sen kunniaksi myös Omassa nurkassa arvuuteltiin aiempien vuosien lehtien sivuilla esiintyneiden älyköiden nimiväännöksiä.

Ankkalinnan nerokaartin terävintä päätä edustaa tietenkin Pelle Peloton, jonka uskollinen seuralainen Pikku Apulainen on varsin välkky sekin.

Toki Ankkalinnasta löytyy muitakin älykköjä, kuten Taavi Ankka 99 eri alan tutkinnollaan ja Hopon suvun nuorimmainen Pikku-Pelle, joka on hiukan toista maata kuin kohelo setänsä Hessu. Tavallaan myös itse Akun voi laskea viisaiden kerhoon, onhan hän monessa tarinassa muuntunut superälykkääksi milloin minkäkin tropin tai päähän osuneen iskun ansiosta.

Rehellisten älytyöläisten lisäksi Ankkalinnassa ja sen liepeillä asustaa rikollisia neroja. Keksijä Velmu Viurusilmä tekee parhaansa päihittääkseen arkkivihollisensa Pelottoman, ja vaanii herkeämättä tilaisuuksia anastaa Pellen pajalta keksintöjä, patentteja tai kaavoja. Joskus Velmu auttaa muita Ankkalinnan rikollisia, kuten Karhukoplaa näiden yrittäessä murtautua Roopen rahasäiliöön. Myös Mustakaapu edustaa Ankkalinnan alamaailman kekseliäintä kaartia. Rikollismielisten tiedemiesten porukkaan taas kuuluvat esimerkiksi professori Hoto sekä tiedemieskolmikko Eks, Dupleks ja Tripleks.

Näiden hahmojen lisäksi vuosien varrella Aku Ankka -lehtien sivuilla on nähty tieteellinen nimiväännös jos toinenkin. Tunnistitko kaikki?

  • Albert Ankenstein (AA 2/2000) on tietenkin nerojen nero Albert Einstein. Fyysikko Einstein tunnetaan  parhaiten suhteellisuusteoriastaan.
  • Tuomas Aimo Etiäinen (AATK 285) ja Tuomas Alva Edistys (AA 4/1986) ovat väännöksiä Thomas Alva Edisonista. Hän kunnostautui erityisesti sähkölampun ja sähkönjakelujärjestelmän kehittäjänä.
  • Jali-Leo Jalinen (AA 40/1991) puolestaan on Galileo Galilei. Galileita pidetään klassisen fysiikan isänä.
  • Kuperkeikkanus (AA 40/1991) tunnetaan paremmin Nikolaus Kopernikuksena. Hän oli  1500-luvulla ensimmäisiä, joka väitti, että Maa kiertää Aurinkoa eikä toisinpäin.
  • Nimien Kaarle von Minné (AA 2/1996) ja Kaarlo von Lintu (AA 1/1997) takana on luonnontutkija Carl von Linné. Hän keskittyi uransa aikana luokittelemaan kasvi- ja eläinkuntaa.
  • Iisakki Neutonen (AA 40/1991) on Isaac Newton, joka keksi useita fysiikan lakeja ja matematiikan laskukaavoja.
  • Tohtori Ölppy (AA 5/2005) ei ehkä tarkkaan ottaen ole tiedemies, sillä nimi viittaa arkkiatri Arvo Ylppöön. Suomalainen lääkäri kehitti muun muassa neuvolajärjestelmän, joka on varsin nerokas keksintö.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.