Kaikkien rakastama räpyläjalka Aku Ankka täyttää pyöreät kahdeksankymmentä vuotta kesäkuun yhdeksäntenä päivänä. Vetreän sankarimme kunniaksi päästämme jälleen ankkakansan luovuuden valloilleen – piirrä Akulle synttärikuva, kirjoita onnittelukirje tai rustaa synttäriruno!

Viimeksi Akulle satoi onnitteluja vuonna 2009, kun kääkättäjä täytti 75 vuotta, ja silloin edustava otos synttäritervehdyksistä pääsi framille Helsingissä sijaitsevaan Päivälehden museoon. Myös tänä vuonna tervehdyksenne saattavat päätyä julkisuuteen: joitakin julkaistaan Aku Ankan juhlanumerossa (23/2014) ja osa pääsee näytille Sanomatalon kansalaistorille ynnä Akkarin nettisivuille. Lisäksi kaikkien onnitteluita lähettäneiden kesken arvotaan Kari Korhosen signeeraama taidevedos Aku Ankan mainontaa varten tehdystä Taistelevat ankat
-kuvasta – sitä ei mistään muualta saa! – sekä kymmenen perinteisen muhkeaa sarjakuvakirjapakettia.           

 

TOIMI NÄIN

1) Virittäydy luovaan tilaan.
2) Piirrä, kirjoita, runoile, valokuvaa, videoi tai ota vaikka itsestäsi Ankka-henkinen meitsie – taiteen kenttä on lavea ja siinä voi temmeltää vapaasti.
3) Lähetä onnittelusi joko sähköpostitse osoitteeseen onnea.aku@sanoma.com tai postitse osoitteeseen Onnittelut, Aku Ankka, PL 100, 00040 Sanoma Media. Viimeistään 11.5.2014 perille tulleet onnittelut ehtivät vielä lehteen tai näyttelyynkin, mutta onnitteluviestejä saa toki lähettää aina Akun synttäripäivään asti.
4) Onnitella voi myös sosiaalisessa mediassa Aku Ankan facebook-sivulla, Ankstagramissa tai Visertimen välityksellä. Käytä Ankstagramissa onnitellessasi tunnisteita #onnea_aku ja #akuankka. Meitsie-osastolla suosittelemme onnittelutägin lisäksi tunnistetta #akunaama.

VINKKEJÄ

* Ammattiapua ankkojen piirtämiseen löydät piirustuskoulusta.
* Jos lähetät taidetta sähköpostitse, teos kannattaa tallentaa jpg-muotoon ja muistaa tarpeeksi korkea resoluutio (vähintään 200 dpi). Kannattaa myös antaa taideteostiedostolleen nimi, joka viittaa tekijän nimeen, esimerkiksi maija_meikäläinen.
* Kun lähetät onnittelusi, muista merkitä mukaan omat yhteystietosi!
* Jos Ankstagram-profiilisi on yksityinen, tägäämäsi kuvat eivät näy Aku Ankan toimitukselle vaikka tunniste olisi ihan oikea. Lähetä silloin kuvasi suoraviestinä.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.