Syyskuun viidentenä päivänä tulee kuluneeksi 85 vuotta Ankkalinnan kenties tunnetuimman nelijalkaisen ensiaskelista. Piirretyssä The Chain Gang Pluto jolkotti valkokankaalle vielä nimettömänä jälkikoirana, joka jahtasi vankilasta karannutta Mikkiä. Mutta Mikkihän on nero, pakenemisen mestari ja tiukkojen tilanteiden erikoismies! Millainen koira pysyy sellaisen urhon perässä?

Hankalasta alusta huolimatta hiiren ja koiran välille syntyi pian luja ystävyys. Kun Mikki kohtasi nyt Plutoksi ristityn luppakorvan myös sarjakuvassa heinäkuussa 1931 (tarinan Mikin ja Peto Petterin nyrkkeilyottelu päätösruuduissa), oli selvää, että hauva oli valinnut isäntänsä. Kaksikko on sittemmin seikkaillut yhdessä jo melkein tuhannessa sarjassa. Aikamoista uskollisuutta jopa koiralta!

Mutta millainen eläin muuttuu muutamassa kuukaudessa hurjasta vainolaisesta parhaaksi kaveriksi ja seikkailutoveriksi? Plutohan on tunnetusti sekarotuinen piski, jollaisia ainakin jotkut koiraihmiset kehuvat seurallisiksi, joustaviksi ja luotettaviksi. Samaa tietenkin julistavat kaikki eläinystävät lemmikeistään, mutta Pluton tapauksessa voinemme hyväksyä kansanviisauden totuudeksi – ovathan sen hyvistä ominaisuuksista todisteena nuo mainitut sadat sarjakuvatarinat.

Pelkkä ”sekarotuisuus” ei kuitenkaan vielä kerro mitään. Mitä rotuja on sekoitettu, että tulokseksi on saatu pötkökuonoinen, siimahäntäinen, keltaturkkinen hurtta? Ulkomuodon perusteella tuskin ainakaan bulldoggia – ja onhan naapuruston pahansisuinen lättäkuono Puntus sitä paitsi Pluton pahin vihamies. Puudelikin taitaa päivänsankarin sukupuusta puuttua, sen turkki kun on kiiltävän sileä kuin vanhat samettihousut. Jokin Pluton esi-isistä sen sijaan lienee ollut vihikoira; ystävämme vainuhan on miltei pettämätön. Mutta mitä muuta sen perimästä löytyy?

Kullankukertavan värinsä ja hömelön hyväntahtoisen luonteensa Pluto on mitä todennäköisimmin perinyt irlanninsetteriltä, tuolta koiramaailman sympaattisen höttöpäiseltä touhottajalta. Hitaasti aikuistuva irkkuhaukku saattaa vielä muutaman vuoden iässäkin toilailla kuin pahainen pentu. Plutolla tuo pitkitetty varhaislapsuus on jatkunut jo 85 vuotta.

Mikin rinnalla rikoksia ratkoessa pelkkä iloluontoisuus ei kuitenkaan riitä, tarvitaan myös rohkeutta ja neuvokkuutta. Niitä ominaisuuksia Plutosta löytyy siinä määrin, että on syytä epäillä sen olevan sukua maailman ensimmäiselle filmitähtikoiralle, Rin Tin Tinille. Rin Tin Tin (1918–1932) oli saksanpaimenkoira, jonka huimapäisistä tempuista riitti ainesta 26 elokuvaan. Suomessa Rin Tin Tin seikkaili sarjakuvan ja tv-sarjan muodossa vielä 1960-luvulla. (Kysykää lisää isovanhemmiltanne.)

Uskollisuus kuuluu myös Pluton hyveisiin; vaaditaan suurta sydäntä ja pitkää pinnaa, jotta jaksaa vuodesta toiseen odottaa isäntäänsä viikkojen mittaisilta maailmanmatkoilta kotiin. Koirien mittapuulla Pluton uskollisuus lähestyy jo Lassien luokkaa. Kirjailija Eric Knightin 1940 luoma collienarttu Lassie koki lukemattomia vaaroja ja vastoinkäymisiä elokuvissaan, tv-sarjoissaan ja sarjakuvissaan – mutta palasi aina perheensä luo vaikka valtameren takaa. Plutossa täytyy siis olla ripaus skotlanninpaimenkoiraa!

Entä tiukan paikan tullen – kun Mustakaapu ilmestyy pimeältä kujalta tai Musta Pekka tempaisee pistoolin taskustaan? Silloin Plutokin näyttää hampaansa! Kaikki koirathan ovat suden sukua, mutta Pluton kaltaisessa konnien kauhussa on taatusti ainakin neljännes ehtaa Bengalin vuoristosutta... Deviliä, viidakon vaeltavan aaveen, Mustanaamion, äänetöntä seuralaista.

Näin tulimme täsmällisen mukatieteellisin keinoin paljastaneeksi muutaman oksan Mikin rakkaan lemmikin sukupuusta. Lienee kuitenkin syytä mainita, että viikon 36 (2015) Aku Ankan sivulla 24 selviää jotakin, joka saattaa romuttaa koko teorian. Mistähän Pluto todella on kotoisin? No, paljon onnea päivänsankarille joka tapauksessa!

Tiesitkö tätä?

Pluton tunnetuin kaima ponkaisi maailmanmaineeseen samana vuonna kuin keltainen
kaverimme valkokankaalle: kääpiöplaneetta Pluto löydettiin vuonna 1930. Tähän liittyen kannattaa kaivaa esiin tarina Pluto saa vieraita (mm. AA 23/1965 ja AA 36/2015 sekä Ankantekijät 9: Konnia ja koukkuja, 2008).

Kun NASA aivan hiljattain julkaisi upouusia kuvia Pluton nimikkoplaneetasta, sen kyljestä paljastui – tietenkin – ilmiselvästi Pluton pään muotoinen läiskä.

Jos Pluton ikä lasketaan koiran vuosissa, se on 595-vuotias. Huh! Onneksi ajan kulku hidastuu sarjakuvissa.

Plutonium on radioaktiivinen alkuaine, plutokratia taas valtio, jossa Roope olisi kuningas.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.