Ankkalinnan valttina on Aku Ankka, kun Milla Magia yrittää vallata maailman Disneyn tuoreessa The Duckforce Rises -mobiilipelissä.

Tarinassa Milla Magia loihtii kirouksen, jonka turvin Karhukopla, Velmu Viurusilmä ja muut roistot yrittävät kaapata Ankkalinnan haltuunsa. Aku ja Roope ryhtyvät vastarintaan aseinaan Pelle Pelottoman keksinnöt, jotka pelissä kuvataan erilaisina kortteina.
Mielenkiintoisinta projektissa on, että peli-idea ei ole alkujaan Disneyn. Nokkelimmille Suomi-tausta paljastuu jo siitä, että Mikin sijasta pääosassa seikkailevat Ankat. Julkaisijana toimii Sanoma, ohjelmointityön teki Kuuasema, korttigrafiikat piirsi Kari Korhonen ja Aku Ankan toimituskin osallistui suunnittelutyöhön.
Julkaisualustana on iOS eli Applen mobiililaitteet, mutta Android-version ilmestyminen lienee vain ajan kysymys.

 Korttien teemat napataan sarjakuvasta. Vanha kunnon 313 lisää hyökkäysvoimaa.

Älä lyö lyötyä

The Duckforce Rises on vuoropohjainen korttitaistelupeli, jonka sankareina hääräävät Akun ja Roopen rinnalla myös Taikaviitta, Viitatar ja Klondike-Roope. On hauska oivallus, että joukkueessa ei voi olla yhtä aikaa Akua ja Taikaviittaa, mikä toki Ankkalinna-universumissa on vain loogista.
Korttipelin säännöt ovat simppelit: hyökkäyskorteilla yritetään pudottaa vastustajien pisteet nollille. Sankarit saavat lyödä kolme korttia per kierros, mutta Milla Magia kätyreineen vain yhden per hahmo. Alivoimasta huolimatta etu siirtyy nopeasti Ankoille.
Hyökkäyskorttien rinnalla pakassa pyörii erilaisia bonuksia, suojia ja tavallista tehokkaampia erikois-iskuja. Korttien välillä saisi vain olla enemmän vuorovaikutusta, sillä sankareiden temppuvalikoima on melkein identtinen. Viitattaren Manaus-kyky muuttaa vastustajan harmittomaksi sammakoksi, mutta kortin saaminen vaatii useamman päivän uurastusta. Manauksen tyyliset uudet, yllättävät korttimekaniikat ruokkisivat etenemisen tunnetta, jos kortteja olisi enemmän.
Duckforce noudattaa niin sanottua free-to-play-mallia eli pelin saa ilmaiseksi, mutta pelin sisäisillä ostoksilla pääsee etenemään nopeammin. Oman elämänsä roopesetien iloksi Duckforcen pystyy läpäisemään pulittamatta killinkiäkään. Ilmais-pelaaja joutuu tosin odottelemaan, sillä uusiin taisteluihin ei pääse ennen kuin Pelle Pelottoman siirtimen akut latautuvat. Lisävirtaa saa tietenkin rahalla.

Pelin rakenne on lineaarinen. Seuraavaan taisteluun pääsee vasta kun edellinen on voitettu. Se vaatii yleensä sankareiden tasojen nostamista aikaisemmissa taisteluissa. Tasojen myötä esimerkiksi Taikaviitta saa uusia kortteja ja enemmän kestävyyttä, mikä on tuttua muista lajityypin peleistä.
Ikäraja on kaksitoista vuotta. The Duckforce Rises sisältää taistelua, mutta se ei ole ylettömän väkivaltaista vaan sarjakuvamaista. Karhukoplaa viskotaan esimerkiksi vesimeloneilla, ja viholliset eivät kuole vaan luikkivat hävitessään käpälämäkeen. Väkivallan vastapainoksi mukana on myös opetuksellisia elementtejä: pelissä pitää koko ajan laskea, milloin bonuskertoimet ja hyökkäyspisteet riittävät vastustajan kukistamiseen.
Mietittävää on ihan mukavasti. Taistelussa pitää varoa, ettei vastustaja saa sankareita tyrmättyä samalla kierroksella. Vihulaisten suojakilven taas voi ohittaa vaikka myrkkypilvellä. Yksi vastaan yksi -tilanteessa ei välttämättä tarvitse pitää hengissä kaikkia sankareitaan, vaan arvokkaita lääkintälaukkuja kannattaa säästää seuraaviin taisteluihin.
The Duckforce Rises on ikärajastaan huolimatta selvästi suunnattu lapsille. Peli on kokonaan suomenkielinen, mutta se on tarjolla ympäri Euroopan kahdellatoista kielellä. Omat kouluikäiset lapseni pelasivat käskemättä, sillä hilpeä äänimaailma ja grafiikat herättivät heti mielenkiinnon. Kommentit pelin tasosta vaihtelivat hauskasta ihan kivaan, minkä voi hyvin allekirjoittaa.

(Kirjoittaja on Pelit-lehden toimittaja.)
Aku Ankka -lehti ja The Duckforce Rises -peli ovat molemmat Sanoma Media Finlandin tuotteita.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.