Ankallisakatemian sarjakuvahaasteen voittaja on selvillä, ja Helunanhiihto-sarjis ilmestyy
vuoden lopussa Ankallispäivän numerossa (49/2015). Sitä odotellessa perehdymme sarja-
kuvan luomisen seuraavaan vaiheeseen eli piirrostyöhön

Sarjakuvakoulun edellisissä osissa käsiteltiin Kari Korhosen neuvoin synopsista ja käsikirjoittamista. Kun ne ovat hallussa voikin siirtyä piirtämiseen. Joten aloitetaanpa kolmas oppitunti sarjakuvamaestro Korhosen johdolla:

Ensin tutkitaan...

Ennen kuin valmis käsikirjoitus lähtee piirtäjälle, lukee sen kustannustoimittaja. Toimittajan työpanos on tärkeä, sillä hän valitsee tarinaideat ja tekee käsikirjoitukseen parannusehdotuksia tarinan terävöittämiseksi.

Kun vertaatte oheista käsikirjoitusluonnosta valmiisiin luonnoksiin, huomaatte, ettei sivujen ruutujako ole aivan sama. Toimittaja on muuttanut ruutujen viisi ja kuusi paikkaa, jotta sivu loppuisi Karhuveikkojen pahaenteiseen virnistykseen ja kommenttiin. Tämä teki aloituskohtauksen lopusta napakamman.

...ja sitten vasta hutkitaan

Kun käsikirjoitus on valmis, pääsee piirtäjä töihin. Myös piirtäjillä on aika paljon vapauksia käsikirjoituksen suhteen. He voivat halutessaan muuttaa vaikkapa kuvakulmia, jos kokevat toisen näkövinkkelin hyödyllisemmäksi. Piirtäjällä on lisäksi vastuu siitä, että hahmot ovat oikean näköisiä, joskin tyylin suhteen Disney antaa paljon vapauksia. Kuinka moni sekoittaisi vaikkapa Bas Heymansin ja Don Rosan piirrokset toisiinsa?

Esimerkkisivussamme piirtäjä on vaihtanut aloitusruudun kuvakulmaa niin, että lavalla seisovat tutut karhukonnat eivät seiso lukijaan nähden selin. On mukavaa, että näemme heidän tulevaa ennakoivat ilmeensä heti ensi ruudusta!

Piirtäjän tärkein työ on elävöittää hyvä käsikirjoitus entistä paremmaksi; piirtää hahmot hauskemmin, luoda tunnelmaa taustoilla ja pyrkiä tuomaan tarinan tarkoitus parhaalla mahdollisella tavalla esille. Hyvä piirtäjä siis palvelee tarinaa, ei toisin päin.

Teknisiä seikkoja

Luonnokset piirretään yleensä noin kaksi kertaa julkaisukokoon – eli siihen kokoon, jossa ne tussataan julkaisua varten. Itse piirrän lyijykynäluonnokset hieman pienempinä ja suurennan ne vasta skannausvaiheessa.

Työkaluilla ei luonnostellessa ole väliä. Tavallinen kopio-paperi ja lyijykynä kelpaavat mainiosti. Monet piirtäjät luonnostelevat vaaleansinisellä ja piirtävät puhtaaksi päälle mustalla lyijykynällä. Vaaleansininen väri on nimittäin helppo poistaa siistien mustien viivojen alta ilman kumittamisen vaivaa kun kuvia skannataan tietokoneelle.
Piirtäminen muuttuu sitä hauskemmaksi, mitä enemmän sitä harjoittelee. Ryhdytään hommiin!

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.