Aku Ankan filminurkka

Perjantaina 23.1. saa ensi-iltansa Disneyn uusi seikkailukomedia Big Hero 6. Animaatio perustuu löyhästi samannimiseen, melko tuntemattomaksi jääneeseen Marvel-sarjakuvaan ja kertoo kuusijäsenisen supersankariryhmän tarinan.

Elokuvan keskiössä on tekniikan ihmelapsi Hiro Hamada, 14-vuotias teinipoika, joka on suorittanut high schoolin oppimäärän reilusti etuajassa. Teknillisessä korkeakoulussa opiskelevan isoveljensä Tadashin ja veljeksistä huolta pitävän Cass-tädin patistuksesta huolimatta Hiro ei halua käyttää teknisiä lahjojaan mihinkään järkevään, vaan kuluttaa aikansa osallistumalla rakentamansa pikkurobotin kanssa bottitaisteluihin. Sitten jokin kuitenkin muuttuu, ja Hiro päättää pyrkiä veljensä opinahjoon. Oppilaitoksen ovet aukenevatkin lapsinerolle, mutta juuri silloin katastrofi iskee kaupunkiin ja Hiro saa muuta ajateltavaa.

Hiro päättää ratkaista katastrofiin liittyvän arvoituksen ja saa avukseen veljensä kehittelemän Baymax-robotin sekä sekalaisen ryhmän tekniikan opiskelijoita. Yhdessä Hiro, Baymax, Fred, GoGo Tomago, Wasabi ja Honey Lemon muuntautuvat teknosupersankariryhmäksi nimeltä Big Hero 6 ja alkavat jäljittää mystistä, kabuki-naamioon sonnustautunutta roistoa. Varsinaisia supervoimia ei poppoolla ole, mutta huippuälykkäinä he osaavat hyödyntää tekniikkaa ja rakentaa itselleen lyömättömät apuvälineet.

Vaikka elokuvan päähenkilöt ovat supersankareita ja mukana on paljon menoa, mäiskettä ja meininkiä, tarinan kantava teema on ystävyys. Erityisesti keskitytään pojan ja robotin välille syntyvään luottamussuhteeseen sekä siihen, miten tärkeää läheisten tuki on vaikeina aikoina. Don Hall, toinen elokuvan ohjaajista, kertoo tutustuneensa robotiikan ihmeisiin Carnegie Mellon University -yliopistossa ja saaneensa sieltä idean pulleaan, ilmalla täytettyyn robottiin, joka ei olisi millään tavalla kova ja uhkaava, vaan empaattinen ja helposti lähestyttävä. Sellainen Baymax todella on – kerrassaan halittavan hurmaava ”henkilökohtainen hoitoapulainen”.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen ja kuvitteelliseen San Fransokyon kaupunkiin, joka (kuten nimestä voi päätellä) on kiehtova sekoitus San Franciscoa ja Tokiota. Sankareiden liidellessä 3D-taivaalla huimista maisemista voi erottaa niin San Franciscon kuin Tokionkin maamerkkejä, ja parin muun suurkaupungin nähtävyyksiä vielä kaupan päälle. Lisäksi leffassa nähdään viittaus elokuvahistorian kenties kuuluisimpaan takaa-ajokohtaukseen, kun San Franciscon mäkisiä katuja kaahataan ylös alas kuin vuonna 1968 valmistuneessa Bullitt-rainassa konsanaan.

Suomenkielisen version toteutus on jälleen huippuluokkaa. Aki Heinlahden käännös ja Antti L.J. Pääkkösen ohjaus toimivat, ja ääninäyttelijät tekevät tasaisen varmaa työtä. Teininero Hiron äänenä kuullaan Henri Piispasta, ja Mikko Kouki tekee mainion roolin sympaattisena Baymax-robottina. Elokuvaa voi suositella kaikille supersankarisarjakuvien ystäville, mutta leffan lämminhenkisen huumorin ansiosta siitä nauttivat takuulla nekin, jotka eivät välttämättä supersankareista perusta. Baymax-hahmolle ei voi olla hymyilemättä!  

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.