Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei, vaan punaisiin pässinpökkimiin sonnustautunut hujoppi, joka on suojellut Ankkalinnan asukkaita onnettomuuksilta ja rötöstelijöiltä
jo vuodesta 1965: hiukan hömelön Hessu Hopon sankarillinen alter ego Superhessu!

Marvel-kustantamon trikoosankarit lienevät tuttuja lähes kaikille, mutta tiesittekö, että myös Superhessu on 1960-luvun supersankaribuumin tuote?

Siitä halusi nimittäin päästä osille myös Disney-sarjakuvia vuosikymmenet Yhdysvalloissa julkaissut Western Publishing Company, ja niinpä Westernin sarjistiimi pantiin pähkäilemään Ankkalinnaan sopivaa supersankaria.

Työn tuloksena syntyi Del Connellin käsikirjoittama sarjakuva Mustakaapu kohtaa Superhessun (The Phantom Blot Meets Super Goof), jossa Hessu sai ihmevoimansa juotuaan vahingossa Pelle Pelottoman keksimää superpolttoainetta. Sitä seurasi tarina Apua – mutta millaista? (All's Well That Ends Awful), jossa Hessun yliluonnollisten voimien salaisuus piilikin Pellen loihtimassa viitassa.

Lopullisen kypsyysasteen Superhessun hahmo saavutti lokakuussa 1965 julkaistussa tarinassa The Thief of Zanzipar (Kauniin Helunan ryöstö, AA 2–3/2012), joka oli myös kalsarisankarin ikioman Super Goof -lehden näytenumeron avaussarjis. Siinä Hessu muuttuu kalsariasuiseksi voimamieheksi popsittuaan talonsa takapihalla kasvavan pensaan salaperäisiä pähkinöitä. Idean Superhessun voimien selitykseksi vakiintuneista lyhytvaikutteisista superpähkinöistä kehitteli muuten sarjakuvatoimittaja Chase Graig.
Sympaattisesta superhujopista tuli oitis kestosuosikki, ja Superhessun nimikkolehteä pyöritettiin Yhdysvalloissa peräti parikymmentä vuotta. Suomessa kalsarisankari seikkaili Aku Ankan sivuilla ahkerimmin 1970-luvulla, mutta sen jälkeen häntä on nähty vain varsin harvakseltaan.

Höhöö! Synttäreiden kunniaksi artikkelissa mainitut tarinat ovat viikon 42 loppuun asti luettavissa Aku Ankka Lataamosta ihka ilmaiseksi!

 

Lataamo löytyy myös ilmaisena sovelluksena App Storesta ja Google Play -kaupasta.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.