Aku Ankka kohtaa elämässään milloin minkäkinlaisia vastuksia, mutta selviää niistä tavalla tai toisella.

Aku Ankka – tai englanninkielisesti ja oikein virallisesti Donald Fauntleroy Duck – esittäytyi ensimmäisen kerran suurelle yleisölle piirrosfilmissä The Wise Little Hen (Viisas Kana Kananen) 9. kesäkuuta 1934. Sarjakuvassa räpyläniekka nähtiin muutamaa kuukautta myöhemmin syyskuussa 1934 Al Taliaferron taiteilemana. Suomalaisten tietoisuuteen ankka puolestaan rääkäisi itsensä lehdenmyyjänä Ted Osbornen käsikirjoittamassa ja Floyd Gottfredsonin piirtämässä sarjakuvastripissä vuonna 1935.

Aviisien kaupittelun jälkeen Aku on ehtinyt astella jos jonkinlaista urapolkua pitkin. Hän on nostanut liksaa muiden muassa kalatarkastajana, eräoppaana ja setelinsilittäjänä, ja onhan Aku häärinyt supersankarinakin Taikaviitaksi naamioituneena sekä salaisena agenttina Aku Ankan taskukirjojen Tuplanolla-sarjoissa. Ennen kuin merimiesnuttuisesta vaappujasta tuli ahkera – sillä se hän loppujen lopuksi vaikuttaa olevan – kaikenlaisiin työtehtäviin itsensä vapaaehtoisesti laittava ankka, hän ehti niittää mainetta kärkkäänä kiukkupussina Mikin matkassa toimittaen välillä Hessun virkaa pallokorvan hupaisana ystävänä. Koska räpyläniekan yritykset erilaisilla työurilla usein karahtavat kiville, on onni, että osaava margariininpakkaaja saa aina paikan Kattivaaran margariinitehtaan linjastolta.

Alkuaikojen Aku oli pitkänokkainen, kapeakalloinen ankanrääpäle, jonka käämit kärähtivät sekunnin sadasosassa. Jääräpäisen siipiniekan ulkomuoto alkoi kuitenkin muotoutua kohti nykyistä jo Al Taliaferron varhaisissa sarjoissa. Ankkamestari Carl Barks antoi silti viimeisen silauksen Akulle. Tosin vaikka karaktääri jalostui Barksin myötä moniulotteisemmaksi, Aku ei vieläkään osaa oikein hillitä hermojaan.

Vuonna 1937 Aku sai huollettavakseen kolme kullanmurua – Tupun, Hupun ja Lupun. Pojat asettuivat oikeastaan saman tien pysyvästi Akun kanssa samaan osoitteeseen, joka vuosien saatossa on ollut niin Paratiisitiellä, Juustokadulla (AA 3A/1957) kuin Manalankujallakin (AA 14/1980). Englanninkielisissä sarjiksissa Akun osoitteeksi on mainittu mm. 13 Quack Street (tarinassa The Day Duckburg Got Dyed eli Kohtalokas väriaine) ja 1313 Webfoot Walk (tarinassa The Secret of Atlantis eli Atlantiksen arvoitus).

Mitä Akun syntymäpäivään tulee, se ei olekaan simppeleistä simppelein selvitettävä. The Three Caballeros -animaatiossa vuodelta 1944 sen nimittäin kerrotaan olevan perjantai 13. päivä ja Donald’s Happy Birthday -piirroslyhärissä (1949) vaappujan juhlapäiväksi on merkitty 13. maaliskuuta. Pulma on ratkaistu päättelemällä, että Aku on munittu 13. päivä maaliskuuta ja kuoriutuminen tapahtui kesäkuussa – maaliskuun 13. päivä 1934 ei tosin ole perjantaita nähnytkään.

Vuosi 2012 on Aku Ankassa omistettu sankareille. Vuoden mittaan tarkastellaan hiukan lähemmin kahtatoista sankarillista hahmoa, ja kunkin kuukauden sankari saa myös loistaa aina kolmessa numerossa keskimääräistä useamman sarjakuvan tähtenä. Kaikki valokeilaan päätyvät hahmot eivät suinkaan ole supersankareita, vaan mukaan mahtuu myös hahmoja, joiden sankaruus on enemmän sisäistä laatua tai kallistuu suorastaan antisankaruuden puolelle.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.