Mummosta on moneksi.

Bob Karpin ja Al Taliaferron luoma Mummo Ankka – tai virallisissa yhteyksissä Kaino-Vieno – oli maaliskuun sankari Aku Ankka -lehdessä.

Aivan ensimmäinen tarina, jossa Mummo oli mukana, ilmestyi syyskuussa 1943. Tätä ennen Mummo oli nähty vain muotokuvana Akun seinällä. Ensiesiintymisessään Mummo kulki nuttura kireällä ojentamassa muuta ankkakansaa, mutta ajan saatossa tiukkailmeisestä maatalon omistajasta on sukeutunut varsin sydämellinen äitihahmo, jolla on terävä päättelykyky ja jonka kokkaustaidot hakevat vertaistaan. Mummon nykypersoonaan on vahvasti vaikuttanut Carl Barks. Mummossa tapahtunutta muutosta pääsee muuten mainiosti tarkkailemaan viikon 11 Aku Ankasta, jossa ensin nähtiin ”alkuperäinen” Mummo kummastelemassa kaupunkilaisten hömpötyksiä ja heti perään Barksin lempeä matriarkka, joka pyrkii löytämään kaikkia miellyttävän ratkaisun ongelmaan kuin ongelmaan.

Varsin merkittävä Mummo-tekijä on myös suomalainen sarjakuvataiteilija Kari Korhonen. Lukijat ovat päässeet perehtymään Akun lapsuuden aikaiseen Mummoon Korhosen Pikku-Aku-seikkailujen myötä. Pikku-Akuja ovat tehtailleet myös italialaiset sarjakuvantekijät, ja nuorempi vaaleahiuksinen Mummo onkin seikkailut Roope-sedän sivuilla sekä Aku Ankan taskukirjan jouluteemoissa.

Vuosi 2012 on Aku Ankassa omistettu sankareille. Vuoden mittaan tarkastellaan hiukan lähemmin kahtatoista sankarillista hahmoa, ja kunkin kuukauden sankari saa myös loistaa aina kolmessa numerossa keskimääräistä useamman sarjakuvan tähtenä. Kaikki valokeilaan päätyvät hahmot eivät suinkaan ole supersankareita, vaan mukaan mahtuu myös hahmoja, joiden sankaruus on enemmän sisäistä laatua tai kallistuu suorastaan antisankaruuden puolelle.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.