Satoi tai paistoi, sarjakuvia on hauska lukea. Tässä vinkkejä kesäpäivien ratoksi.

Ihan ankkana
Aku Ankka 75 vuotta
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Komea kovakantinen opus pitää sisällään Ankan parhaiden tekijöiden sarjoja Barksin Uima-altaasta Don Rosan Ahneen palkkaan. Mukana on myös kokonaista kolme ennen näkemätöntä sarjaa Vicarilta. Kari Korhonen ja Kai Vainiomäki antavat suomalaisväriä hienolle kokoelmalle.


Danier
Havank 1
Aivopähkinä
Apollo 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Nimimerkin Danier takaa paljastuu Ankka-maestro Daan Jippes, joka on piirtänyt jännitysalbumin hollantilaisen dekkariklassikon pohjalta. Häikäisevän upean opuksen jippo piilee siinä, että Jippes jäljittelee virtuoosimaisesti 1950-luvun mestaripiirtäjien Franquinin ja Willin tyyliä. Kirja muistuttaa värimaailmaa myöten Pikon ja Fantasion 1950-luvun seikkailuja. Lukukokemus on visuaalisena elämyksenä niin tyrmäävä, ettei kimurantilla juonella ole oikeastaan suuremmin väliä.


Juba
Minerva 2
Jääkarhun sydän
Otava 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Pikkutyttö Minerva jatkaa seikkailuja huippusuositun suomalaistekijän hurmaavassa lastensarjakuvassa. Tällä kertaa Minerva lentää kiikkutuolilla pohjoisnavalle ja joutuu yllättäen ihan eri seikkailuun kuin alun perin oli tarkoitus. Hänen pitää pelastaa maailman viimeinen jääkarhu verenhimoisen merinorsun kynsistä. Juban mielikuvitus laukkaa samalla tavalla kuin edellisessä albumissa. Piirrostyyli miellyttää silmää yksityiskohdillaan, sillä Juba on piirtänyt originaalisivut ykkösosaa suurempaan kokoon.


Goscinny ja Uderzo
Kuinka Obelix putosi pienenä tietäjän taikajuomapataan
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Tämä ei oikeastaan ole sarjakuva lainkaan, vaan todella kauniisti kuvitettu kuvakirja siitä, miten Asterixin parhaasta kaverista Obelixista tuli väkivahva. Uderzo on piirtäjänä aivan huippu. Suomessa albumi on ilmestynyt alkujaan 1989, ja tämä laitos eroaa siitä ainoastaan uuden kansikuvan ja laajemman esipuheen suhteen.


Neil Gaiman ja P. Craig Russell
Coraline
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Fantasiakirjailija Neil Gaimanin kertomus Coraline-tytöstä taipuu moneksi. Se ilmestyi ensin romaanina, sitten P. Craig Russell sovitti sen hienosti sarjakuvaksi ja vieläpä se nähtiin meilläkin elokuvateattereissa pyörineenä nukkeanimaationa. Hyvä tarina kestää monet ilmaisumuodot. Ja hyvä tarina Coraline onkin, parasta mitä Gaiman on kirjoittanut pitkään aikaan.
Kertomuksessa Coraline perheineen muuttaa uuteen taloon, jossa on salaperäinen ovi. Sen takaa Coraline löytää rinnakkaistodellisuuden, jossa asustavat myös toiset isä ja äiti. Vai onko kyseessä jotain paljon kammottavampaa? Juttu sisältää niin paljon oikeita kauhuelementtejä, että pienimpien lukijoiden ei ehkä kannata tarttua siihen. Muut tuskin pystyvät laskemaan sarjakuvaa käsistään ennen kuin ovat päässeet loppuun asti.


Karstein Volle
Käsi sydämellä
100 tosiasiaa maailmalta
Arktinen banaani 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Norjalaissyntyinen, Suomessa asuva Karstein Volle piirtää puolen sivun sarjoja, joissa hän kertoo omaperäisen näkemyksensä siitä, miten asiat oikeasti ovat. Volle tietää, että maailmantalous on pieni koira nimeltä Isabella ja että sarjakuvapiirtäjät syntyvät vanhemman sarjakuvapiirtäjän puraisusta. Hän myös paljastaa, miksi kannattaa rummuttaa pöytää sormillaan ja miksi ei kannata avata sateenvarjoa sisällä. Volle on täysiverinen satiirikko, jonka iva osuu useammin maaliinsa kuin ei.


Aku Ankka
Ankkalinnan nokkamies
Aku-sarjoja 1930-luvulta 2000-luvulle
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Tymäkkä albumi kokoaa Akun parhaiden tekijöiden sarjoja vuosikymmeneltä toiselle alkaen Al Taliaferron sunnuntaisarjoista ja päätyen suosittuun brasilialaispiirtäjään Carlos Motaan. Kokoelman muhkein pläjäys on harvoin nähty Barks-klassikko Luotilaakson sheriffi. Mukana ovat myös Jack Bradbury, Tony Strobl, Giorgio Cavazzano ja Don Rosa, joilta kaikilta on oikein edustavat näytteet.


Achdé ja Gerra
Lucky Luke
Uudet seikkailut 3
Mies Washingtonista
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Mies Washingtonista on Lucky Luken uusista seikkailuista onnistunein, vaikka sarja jääkin varjoksi entisestään Goscinnyn käsikirjoittamiin huipputarinoihin verrattuna.
Lucky Luke palkataan presidenttiehdokkaan turvaksi vaalikiertueelle ympäri Yhdysvaltoja, sillä hänen henkensä pelätään olevan vaarassa. Huumoria haetaan perinteisistä juonenkäänteistä, laajan manteren eri seutujen paikallispiirteistä ja viittauksista nykypäivään, mutta aika vaisuksi jäljittelyksi meno kuitenkin jää. Verratkaapa albumia vaikka lähtökohdaltaan samantapaiseen Lucky Luke -seikkailuun Suuriruhtinas, niin huomaatte eron. Goscinny oli paitsi nerokas humoristi myös tarinankerronnan rautainen ammattilainen.


Daniel Branca
Ankantekijät 11
Mestari ja muusa
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Argentiinalainen Daniel Branca jos kuka on ansainnut oman kirjan Ankantekijät-sarjassa. Traagisen nuorena menehtynyt Branca (1951-2005) oli Vicarin ohella Aku Ankka -lehden kantavia voimia 1980- ja -90-luvuilla. Kuten tämän kokoelman sarjoista hyvin ilmenee, Branca oli vertaansa vailla olevan ilmeikäs piirtäjä. Kirjaan sisältyy myös Kari Korhosen kirjoittama tarina Kohtalokas 65, jonka Branca nimesi yhdeksi omista suosikkisarjoistaan.


Ilpo Koskela
Paholaisen kuiskaus
Arktinen banaani 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Oululaisen Ilpo Koskelan komea kirja Paholaisen kuiskaus kertoo kansainvälisen seikkailijan Aleks Revelin edesottamuksista Kuubassa kylmän sodan kuumimpina hetkinä huhtikuussa 1961. Revel kumppaneineen on saanut tehtäväkseen toimittaa viestin sikarintekijä Menendezille.
Koskelan piirrostyylissä näkee kaikuja Hugo Prattin tyylistä, ja yhden lisävärin taidokas käyttö luo kiehtovan helteistä tunnelmaa. Kirjan esipuheessa kerrotaan taustaa ajan tapahtumille ja esitellään Kuuban sikarikulttuuria.


Jacques Martin
Alix 13
Karthagon aave
Apollo 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Belgialaisen nuorisosarjakuvan klassikko saa jatkoa suomennoksella Karthagon aave. Antiikin aikaan sijoittuvan sarjan tässä osassa nuori gallialainen Alix palaa roomalaisten valloittamaan Karthagon kaupunkiin Pohjois-Afrikkaan ja tempautuu heti mukaan salaperäisiin tapahtumiin. Mikä on roomalaisia öisin vainoava mystinen valoilmiö? Onko se valloitettujen karthagolaisten haamu? Alix myös kohtaa yllättäen vanhan vihamiehensä. Vaikka sekä piirrostyyli että tarinankerronta on hieman jähmeää, yksityiskohtien runsaus ja tekijän paneutuneisuus viehättävät vastustamattomasti.


Hermann ja Greg
Comanche 3
Wyomingin sudet
Apollo 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Lännensarjakuvan klassikossa Kolmen Kuutosen karjatilan porukka sotkeutuu tällä kertaa Dobbsin veljesten rosvokoplan ajojahtiin. Heidän avukseen tulee saarnamies Braggshaw, joka ei ole ihan sitä mitä näyttää. Dynaaminen kerronta ja raju meininki ovat kuin parhaista lännenelokuvista. Touhu äityy välillä aika väkivaltaiseksi, joten ihan pienien lukijoiden on syytä jättää seikkailu väliin.


Carl Barks
Ankalliskirjasto 9
Suuret setelit
Carl Barksin rahakkaimmat tarinat
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Nykyisessä talouskriisin kurimuksessa on ajankohtaista koota Barksin raha-aiheisia sarjoja samojen kansien sisään. Kokoelman helmi on klassikoiden klassikko Ovela Roope-setä, jossa visukinttu joutuu puolustamaan omaisuuttaan Karhukoplan kavalilta konnilta. Mukana on parikin Roopen ja Kulta-Into Piin mittelöä maailman rikkaimman ankan tittelistä. Taloustoimittaja Juhana Rossi vertaa hauskassa esipuheessaan Roopea rahamaailman oikeisiin mahtimiehiin.


Alan Moore ja Alan Davis
Kapteeni Britannia
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Käsikirjoittaja Alan Moore tunnetaan monista nykysarjakuvan merkkiteoksista. Esimerkiksi sarjakuvaromaanit Vartijat ja V niin kuin verikosto ovat suorastaan pakollista luettavaa sarjakuvasta kiinnostuneille. Mooren varhaistyö 1980-luvun alkupuoliskolta antaa jo esimakua tulevista mestariteoksista. Aivan päätön tarina brittiläisestä supersankarista Kapteeni Britanniasta tulvii mielikuvituksellisia yksityiskohtia, ja Moore kieputtaa huimaavasti mitä oudoimpia konnia, sankareita ja rinnakkaistodellisuuksia kummallisuuksien karuselliksi. Alan Davis on juuri oikea taiteilija antamaan graafisen asun Mooren visioille.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.