Tanskalaisen Egmontin tekijäkaartiin on kuin salaa ilmestynyt yksi suomalainen kynäniekka lisää. Kuinka se kävi? Aku Ankan toimitus kysyy sitä mieheltä itseltään.

Jaakko Seppälä, kuka oikein olet ja miten päädyit tekemään käsikirjoituksia Aku Ankka -lehtiin?

Varsinainen työni on graafikkona mainostoimistopuolella. Sarjakuvia olen piirtänyt aina ja satunnaista huomiotakin on tullut: vuonna 2003 voitimme Markus Miettisen kanssa Akun savonnuskisan ja vuonna 2007 Malinen-sarjallamme Kemin sarjisfestarien strippisarjan. Muun muassa näistä välikohtauksista jäi kytemään ajatus, että omia hauskoina pitämiään töitä kannattaa ennakkoluulottomasti esitellä muillekin.
Aku-kässärien tekijäksi päätyminen ei silti ollut kovin suunnitelmallista. Syksyllä 2014 tein huvikseni kuvan, jossa on kymmenen sarjishahmoa kymmenen eri sarjistaiteilijan tyyliin piirrettynä. Tyylien imitointi nauratti itseäni, ja raapustelin samalla lasteni viihdytykseksi pari mahdollisimman ”aidon” näköistä yksisivuista Aku-tarinaa. Pidin lopputuloksesta niin, että päätin selvittää, missä päin maailmaa tarinoita tuotetaan, ja ilahduttaa pääkallonpaikkaa piirroksillani.
Kun lopulta sain vastauksen, kiinnostusta olivatkin herättäneet nimenomaan ex tempore -käsikirjoitukseni. Luonnostelin seuraavana päivänä kymmenen lyhyttä tarinaa lisää, ja keskusteluyhteys oli avattu. Oli oikeastaan aika ihmeellistä, miten vaivattomasti kaikki eteni. Nähtyäni sitten ensimmäisen tarinani Rodriquesin upeasti piirtämänä en voinut muuta kuin kiittää viisaita kustannustoimittajia, jotka ymmärsivät rohkaista minua keskittymään nimenomaan tarinapuolelle.

Tämä Seppälän mainitsema kuva löytyy osoitteesta malinen.info/malinen/100characters/. Seppälän ja Miettisen savonnos taas on nähty Akkarissa aivan hiljattain, numerossa 38/2015 – ja Akkarin Lataamosta, murrespessusta 4L/2015 voi käydä vielä lukemassa pidemmän tarinan Eto kytö julukisuuven perrään.

Kiitos, toivottavasti näemme jatkossa myös pidempiä Seppälä-tarinoita! Mitä Akkarissa ilmestyneitä sarjakuvia muuten itse pidät erityisen onnistuneina ja miksi?

Luin juuri uudelleen Don Rosa -klassikon Valvova silmä, jossa selviää, miten Aku pystyy erottamaan ankanpojat toisistaan. Aihe on läsnä lähes kaikissa ankkatarinoissa, mutta vasta Rosa keksi käsitellä sitä ajatuksella. Lukijana tyydyttävimpiä ovat juuri tällaiset hetket, kun vaikkapa hahmojen taustoja avataan. Myös viittaukset muihin tarinoihin ja perinteisten sääntöjen ulkopuolelle astuminen ruutujakoa tai kronologiaa muokkaamalla ovat kutkuttavia – esimerkkejä on paljon.
Sääntöjen rikkominen tietysti vaatii sen, että pohjatyöt on tehty hyvin. Nostan hattua päivittäisstrippien kirjoittajille (Bob Karp, Bill Walsh jne). Joka päivä uusi gägi vuosi-kymmenten ajan – tuhansia ellei kymmeniä tuhansia vitsejä samaan melko tiukkaan formaattiin. Todellisia ammattilaisia!

Aku Ankan juhlavuonna 2011 lehdessä ilmestyi useampikin suomalaisen tunnetun kynäniekan käsikirjoittama sarja. Nyt kyseiset sarjat, joiden kirjoittajina ovat mm. Anssi Kela ja Jari sekä Kalle Tervo, on koottu yhteen ja samaan digitaaliseen lehteen, jonka voi lukea Aku Ankka Lataamossa.

AkeMake
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Seppälä, Suomesta!

Tutustuin tarkemmin tuohon kuvaan, jossa Seppälä imitoi eri piirtäjien tyylejä. Täytyy sanoa, että hänellä todella on silmää tuohon. Piirrokset ovat laadukkaita ja niistä on helppo erottaa haettu piirrostyyli. Nerokas idea piirtää tuollainen ja se toimii loistavasti. Seppälällä olisi selvästi lahjoja myös piirtäjäksi.
Lue kommentti

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.