Mikin oma sanomalehti: Floyd Gottfredsonin parhaita tarinoita

1930-luvun Ankkalinnan poliisiarkistoista paljastuu kiristystä, lahjontaa, varkauksia, vakoilua – sekä Mikin, Akun, Hessun ja Minnin hurja menneisyys.

Mikin oma sanomalehti on vuoden massiivisin rikoslukemisto. 128-sivuinen jättikirja peittää avattuna pienehkön sohvapöydän, ja siihen on koottu seitsemän Floyd Gottfredsonin hilpeän hyytävää hiiriseikkailua, joita on nähty Suomessa suorastaan rikollisen harvoin. Neljä kirjan tarinoista on julkaistu täällä viimeksi 1970-luvulla, ja kaksi ilmestyy nyt maassamme ensi kerran.

Amerikkalainen Floyd Gottfredson (1905–1986) teki Mikille saman kuin Carl Barks Akulle – kehitti piirrosfilmien hupaisasta hulluttelijasta monipuolisen ja elämänmakuisen hahmon, todellisen sarjakuvasankarin. Gottfredsonin käsissä Mikki kasvoi karjapihan hunsvotista kylmähermoiseksi kelmien kauhuksi, joka ei pelännyt asettua itseään isompia vastaan, kun oikeus sitä vaati. Tässä kirjassa Mikki mittelee voimiaan vanhoja arkkivihollisiaan Jopi Jalkapuolta ja Samu Suutaria vastaan ja kohtaa kenties kammottavimman vastustajansa, salaperäisen Mustakaavun.

Gottfredsonin Mikki asuu Ankkalinnassa, mutta kaupunki ei ole Aku Ankka -lehdestä tuttu uinuva, turvallinen taajama. 1930–1950-luvuilla kirjoitetut tarinat heijastelevat aikaansa, ja talouslama, gangsterien kultakausi ja jopa toinen maailmansota näkyvät myös ruuduissa. Kirjan nimitarinassa konnat ampuvat kovilla ja kierot kunnanisät keräävät lahjusrahoja. Seikkailussa Putkimieskopla pörssiromahdus ajaa Mikin rahapulassa työnhakuun ja hämärien remonttimiesten jäljille. Huomisen maailman hurjat tulevaisuusvisiot ovat 1940-luvun näkemys sodanjälkeisen ajan ihmeistä. Gottfredsonin sanomalehtistripiksi piirtämät jatkokertomukset ovatkin ehkä lähempänä Dick Tracyn tai Rip Kirbyn kaltaisia ”aikuisten” seikkailusarjoja kuin nyky-Mikin edesottamuksia. Näissä tarinoissa rikoksia ei ratkota pelkällä nokkeluudella, pyssyistä ei tule pelkkää ääntä eikä laseissa aina ole vain limonadia.

Gottfredson kuuluu ehdottomasti Barksin, Rosan, Vicarin ja muiden Disney-sarjakuvan supertähtien joukkoon, mutta hänet tunnetaan Suomessa vielä valitettavan huonosti. Paikkaa siis aukko sivistyksessäsi ja lähde aikamatkalle gangsterien, vakoojien ja hullujen tiedemiesten maailmaan, jossa roistot eivät tunne armoa, luodit on tehty lyijystä ja kaupungin kovimmalla kaverilla on punaiset nappihousut jalassaan.

Mikin oma sanomalehti ilmestyy kirjakauppoihin 22. lokakuuta 2014.

 

Kirja pitää sisällään tarinat:
Mikin oma sanomalehti
Putkimieskopla
Mikki Hiiri seilaa aarresaarelle
Saari taivaalla
Mustakaavun ensirötökset
Huomisen maailma
Midaan sormus

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.