Sarjakuva-Akun isän, Al Taliaferron, syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta.

Elokuun 29. päivänä vuonna 1905 syntyi Al Taliaferro. Nyt miehen syntymästä on siis kulunut 110 vuotta, ja hänen sarjakuvaperintönsä elää edelleen. Fanfaareja ja torven töräytyksiä! Taliaferron ansioksi voidaan lukea monia uraauurtavia asioita, kuten Aku Ankan ensimmäinen sarjakuvaesiintyminen 1934. Loksunokka oli toki tuolloin esiintynyt
jo animaatiofilmissä, mutta nyt ura urkeni myös sarjakuvasankarina.

Ihan ikioman sarjan Aku sai sanomalehtiin vuonna 1938, ja myös sen piirtämisestä vastasi Taliaferro aisaparinaan käsikirjoittaja Bob Karp. Kyseessä oli lyhyt päivittäin ilmestyvä strippi, joka esitteli Akun kotoisissa ympyröissä – ei tosin yhtään sen leppoisampana tai pitkäpinnaisempana kuin valkokankaallakaan.

Taliaferro marssitti sarjakuvastrippeihin Akun lisäksi muitakin tuttuja hahmoja, kuten Iineksen, Mummon, Hansun ynnä Tupun, Hupun ja Lupun, jotka ilmestyivät Akun ovelle 17.10.1937 päivätyssä sarjassa. Aku Ankka -sarjikset osoittautuivat nopeasti suosituiksi, ja ne luettiin todistettavasti tarkkaan: kun Taliaferro kerran rustasi Akun puhelinnumeroksi oman numeronsa, linjat tukkeutuivat pilapuheluista. Akkarista numero 35/2015 löytyy myös Taliaferro-annos, mutta siinä ei taiteilijan puhelinnumeroa nähdä, mutta toivottavasti nautitte siitä silti täysin siemauksin!

Lisää tietoa Taliaferrosta ja Bob Karpista löydät viime vuonna ilmestyneestä Kuukauden ankantekijät -sarjan artikkelista.

Aku Ankka Lataamosta löytyy kaiken kaikkiaan 435 Al Taliaferron sarjaa; myös melkoinen harvinaisuus lyhyiden sanomalehtistrippien erikoismieheltä - 10-sivuinen Vastavakoilua. Mikäli viime vuoden kesäkuussa ilmestynyt Aku Ankan numero 34/2014 on päässyt katoamaan omista kokoelmista, löytyy onneksi siinä julkaistu Akun sarjakuvadebyyttikin digitaalisesta palvelustamme.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.