Felix-kissa vuodelta 1919
Felix-kissa vuodelta 1919

Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa avautuu perjantaina 24.2. erinomainen Lelun lumo -näyttely. Siinä on esillä lähes 800 lelua eri aikakausilta.

Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa avautuu tänään perjantaina 24.2. erinomainen Lelun lumo -näyttely. Siinä on esillä lähes 800 lelua eri aikakausilta. Vaikka vanhin vitriinissä oleva lelu on Mesopotamiasta 2000 vuoden takaa, näyttely ei pyri olemaan historiallisesti kattava, vaan se lähestyy aihetta monipuolisesti sosiologisesta ja esteettisestä näkökulmasta. Esineet on järjestetty aihepiireittäin eläinleluista mekaanisiin leluihin ja moderneihin media-ajan leluihin.

Näyttelyssä on otettu huomioon myös lelujen vaikutus sukupuoliroolien pönkittäjänä. Tyttöjen lelut nukkekodeista Barbieihin ovat oivaltavasti esillä, samoin poikien lelut pikkuautoista ja laivoista tinasotilaisiin. Suomalaisia hämmästyttävät varmasti Ranskassa 1940 valmistetut talvisota-aiheiset tinasotamiehet.

Niin lapsille kuin aikuisille suunnattu näyttely herättää varmasti mielenkiintoisia kysymyksiä ja keskusteluja perheiden sisällä. Aikuisille monet tutut lapsuuden lelut tuovat nostalgian suloisen tuulahduksen. Lapsia varmasti kiinnostaa, kuinka entisten sukupolvien lapset ovat aikoinaan leikkineet. Kunkin aikakauden lelut heijastavat aikansa todellisuutta, mutta samalla leikkeihin liittyy kiehtovasti aina lapsen ehtymätön mielikuvitus ja luovuus.

Näyttelyssä on  myös ranskalaisen Pierrick Sorinin hauskoja, leluihin liittyviä videotaideteoksia.

Näyttelyn ovat tuottaneet Helsingin taidemuseo ja RMN-Grand Palais Pariisissa yhteistyössä Les Arts Décoratifs’n kanssa. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Lelun lumo -näyttely on avoinna 20.5. asti. Tennispalatsi sijaitsee osoitteessa Salomonkatu 15. Lisätietoja saa nettiosoitteesta www.helsingintaidemuseo.fi.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.