Aku Ankassa 49/2012 ilmestyi ankallispäivän kunniaksi Jari ja Kalle Tervon kynäilemä sarja Galaktista gurmeeta.

Jari Tervo on Suomen kuuluisimpia nykykirjailijoita, joka ei kaihda sanataiteen populaareimpiakaan kulmia. Tunnetuimpia Tervon teoksista ovat Pohjan hovi, Suomemme heimo, Myyrä ja tuoreimpana Layla. Tervo on kunnostautunut myös tv-käsikirjoittajana, ja onpa hänen kirjojensa pohjalta tehty pari elokuvaakin. Suuri yleisö tuntee hänet silti ehkä parhaiten Uutisvuodon monivuotisena vakiokapteenina, josta jopa Akkarin sivuille on päätynyt nimiväännös Jyri Terva ja Uutiskuono.
Kalle Tervo taas on 13-vuotias ahkera koululainen, jonka ensimmäisestä vuodesta tiedämme Jarin isäpäiväkirjan Kallellaan perusteella huomattavan paljon.

Kysyimme kiireisiltä skribenteiltä muutaman täsmäkysymyksen, tässä näette vastaukset, jotka toimme näkyviin nyt myös tänne nettiin.

Millainen suhde teillä on Aku Ankkaan?
Kalle on lukenut Akkaria siitä lähtien kun oppi lukemaan eli viisivuotiaasta.
Jari on lukenut vähemmän, mutta kiihkeästi. Kalle tietää ankkamaailmasta kaikkea oleellista, kuten sen kuinka monta kuutiota rahaa Roopella on.

Miten tarinan juoni kehittyi?
Kallen mielestä tarinaan piti ehdottomasti saada avaruusolioita. Se oli lähtökohta, josta ponnistimme tarinan sokkeloihin. Lisäksi meidän piti ajatella, miten tarina tulee parhaiten kuviksi, sillä Akkarissa visuaalisesti tylsää ei kannata kirjoittaa.

Miten jaoitte urakan vai työskentelittekö koko ajan yhdessä?
Minä (Jari) hakkasin konetta, ja kun toinen juuttui niin toinen jatkoi. Työskentelimme näin koko ajan yhdessä ja hämmästyttävän yksimielisinä. Jälkeenpäin oli vaikea sanoa, mikä kohta oli kenenkin keksimä.

Miltä Ankka-tarinan kirjoittaminen maistui?
Se maistui paremmalta kuin likaiset vompatin sukat. Oikeastaan se maistui viiden tähden illalliselta.

Jari ja Kalle Tervon tarina tilattiin alun perin Aku Ankka -lehden juhlavuoden 2011 kunniaksi, mutta se viivästyi kiireisten kirjoittajiem muiden töiden takia. Onneksi se saatiin kuitenkin nyt lehteen. Muita suomalaisten käsikirjoittajien Aku Ankan juhlavuoden 2011 tarinoita ovat:

Aku Ankka: Maailman muhkein pizza (AA 8/2011)
Sarjan käsikirjoituksen laati erityisesti scifin taitajana tunnettu, Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo, piirrokset ovat Maximinon käsialaa. Tarinaan liittyvä kansi muuten valittiin vuoden 2011 kansiäänestyksessä parhaaksi kanneksi.

Roope-setä: Poppamiehen kirous (AA 19/2011)
Muusikko Anssi Kelan käsikirjoittamassa tarinassa nähdään mm. barksilainen metsätyökone Nätti-Jussi. Piirrokset tarinaan taiteili Rodrigues.

Aku Ankka: Kännykkäkultaa (AA 32/2011)
Tämä nostalginen kunnianosoitus maestro Barksille on siitä erikoinen, että sen piirsivät – Disneyn erikoisluvalla – Tarmo ja Topi Koivisto. Käsikirjoituksen rustasi erityisesti Pahkasika-lehden päätoimittajana tunnettu Markku Paretskoi.

Aku Ankka: Punkkia ja piirakkaa (AA 37/2011)
Dekkaristi Leena Lehtolaisen kirjoittama ja Feriolin piirtämä tarina riemastutti erityisesti Ramones-faneja, rakentuuhan tarina Morones-nimisen punkkipumpun ympärille. Muutama kappale kyseistä numeroa on tiettävästi lähetetty ihan pääkallonpaikalle asti.

Aku Ankka: Meripöllö (AA juhlanumero 49/2011)
Niin ikään Disneyn erikoisluvalla julkaistiin itsensä Mauri Kunnaksen jo kaukaisella 1970-luvulla piirtämä ja käsikirjoittama Sudenpentu-tarina, jota ei ole muualla nähty.

Roope-setä: Lyydian leijona (AA 52/2011)
Juhlavuoden viimeiseen numeroon ehti Alivaltiosihteeri Pasi Heikuran käsikirjoittama ja Wanda Gattinon piirtämä historiallinen hupailu, jossa ruoditaan kolikkokylpyjen terveysvaikutuksia kautta aikojen.

Aku Ankka -lehti täytti 60-vuotta vuonna 2011 ja sen kunniaksi lehden toimitus pyysi joukkoa suomalaisia sanankäytön taitureita pohtimaan, millaisen Ankka-tarinan he kirjoittaisivat. Sarjassa saatiin nauttia muiden muassa Leena Lehtolaisen ja Anssi Kelan hengentuotteista.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.