Ankkauniversumin arkkitehdit 6

Ankka-piirtäjät ovat poikkeuksetta ystävällisiä ja lupsakoita ihmisiä. Jos kuitenkin yksi pitäisi palkita kaikkien aikojen herrasmies -palkinnolla, Victor José Arriagada Rios (1934–2012) eli tuttavallisemmin Vicar olisi vienyt pystin mennen tullen.

Chileläinen Vicar innostui sarjakuvista jo poikasena ja piirsi innokkaasti pääasiassa omaksi ilokseen. Vaikka nuoren Vicarin piirtäjänkyvyt huomattiinkin, hän opiskeli elektroniikkainsinööriksi ja aloitti alan työt. Onneksemme hän kuitenkin hylkäsi mokoman huikentelevaisen elämän ja ryhtyi pilakuvien, karikatyyrien ja sarjakuvien piirtäjäksi! 1960-luvun alussa Vicar muutti Espanjaan. Siellä hän työskenteli muun muassa lastenkirjakuvitusten ja esimerkiksi Rasmus Nalle -sarjakuvien parissa. Ankka-ura alkoi urjeta vuonna 1970, kun Egmont laajensi sarjakuvatuotantoaan ja metsästi kuumeisesti uusia kykyjä täyttämään suomalaisenkin Aku Ankka -lehden sivuja.

Ensimmäiset Vicarin sarjat julkaistiin Suomessa vuonna 1973, ja ne löytyvät tietenkin myös Aku Ankan Lataamosta. Vuosien saatossa kulmikas tyyli jalostui, ja Vicarista kehittyi yksi niistä hyvistä ankkapiirtäjistä. Jopa Carl Barks suitsutti Vicaria itseään taitavammaksi taiteilijaksi. (Kuten sanottua, piirtäjät ovat hyvin kohteliaita ihmisiä... toim. huom.)

Vuonna 1975 takaisin Chileen muuttanut Vicar käsikirjoitti itse vain pari pidempää tarinaa eikä muutenkaan puuttunut käsikirjoittajien työhön. Eniten Vicar on piirtänyt yhdysvaltalaisen Tom Andersonin kirjoittamia sarjoja, mutta yhteistyötä pitkän uran aikana ehti olla kymmenien muiden käsikirjoittajien kanssa, joukossa niin Mauri Kunnas, Kari Korhonen kuin Akkarin käsikirjoituskisan vuonna 2003 voittanut suomalainen tyttötriokin!

Ehkä kaikkein parhaiten Vicaria kuvaavat miehen alkusanat kokoelmakirjassa Itsehillinnän mestari:

Kemin sarjakuvafestivaaleilla minua lähestyi nuori nainen. Hän pyysi minulta nimikirjoitusta ja piirrosta pienelle viisivuotiaalle pojalleen, joka oli juuri alkanut opetella lukemaan. Tämän taidon eteen poika oli valmis tekemään töitä, koska oli kateellinen kahdeksanvuotiaalle isoveljelleen, joka lukutaitoisena sai niin paljon enemmän irti Aku Ankka -tarinoista.

Tämä tarina pojasta, joka Aku Ankkaa lukien otti ensiaskeliaan opintiellä, liikutti minua syvästi. Koen olevani etuoikeutettu voidessani kuulua tähän taiteilijoiden joukkoon, joka joka viikko kokoaa yhteen satoja tuhansia lukijoita matkalle mielikuvituksen maailmaan.


Vicarin oma studio ei ollut aivan yhtä iso ja hieno kuin hänen piirtämänsä sarjakuvataiteilija Victorin paja (Aku Ankka sarjakuvapiirtäjänä AA 7/1998).

P.S. Aku Ankan Jeetuubissa voi käydä ihastelemassa videota, jossa Vicar piirtää viimeisen ruudun tarinaan Herra pormestari (AA 10/2009).

Aku Ankka Lataamo on täynnä mainioita Vicarin sarjoja, onhan taiteilijan sarjoja julkaistu Aku Ankassa kaikkein eniten. Vaivaisen 1103 tarinan perkaamisen voi aloittaa esimerkiksi sarjoilla Nopein voittakoon, Tunne outo rinnassani... tai Puujalkainen avaruusolento, joiden käsikirjoittajina toimivat jutussa mainitut suomalaiset.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.