Miten minä aloin lukea Aku Ankkaa?

-"Allekirjoitus: Milla Magia, velho".

-Ai kuka sanoi?

-Aku. "Milla!"

-Ai kuka sanoi?

-Roope. "Hän luulee, että onnenmarkkani tekee hänet rikkaaksi."

-Ai kuka sanoi?

Eletään 1990-luvun loppupuolta, pikku-Wondy lukee äitinsä kanssa Aku Ankkaa. Sattuneista syistä (keskeytettyään Barks-klassikon lukemisen ties kuinka monennetta kertaa selventääkseen, kenen sanoma mikäkin repliikki oli) äiti kuitenkin kieltäytyy lukemasta Akkareita ääneen, ja tilalle pitäisi keksiä muuta luettavaa – kuinka tylsää! Ovathan satukirjat kivoja, mutta peräkkäiset kuvat hassuista ankoista ovat vielä kiinnostavampia. Kiinnostavuuteen saattaa toki vaikuttaa sekin, että ankoista äiti ei suostu lukemaan, ja tietämättömyys tunnetusti herättää uteliaisuuden.

Ensimmäiset Akkarit tilattiin meille tammikuusta 1994 alkaen, ja vuosina 1994–1996 julkaistuista lehdistä minulla on ehkä eniten hajanaisia muistikuvia pienistä yksityiskohdista. Näitä kansioita on myös plärätty erityisen ahkerasti läpi. Visuaalisesti pieneen mieleeni ensimmäisiä vahvasti vaikuttaneita tarinoita oli -96 julkaistu Don Rosan Yukonin sydän (tuolloin käännös ei vielä ollut Yukonin sydämet, vaan uusi käännös hämmensi minut vasta saatuani Roope Ankan elämä ja teot 1&2 -eepoksen). Opin lukemaan monen muun suomalaislapsen tapaan Akkarin avulla, mutta osakiitoksen ansaitsee äitikin, jonka ansiosta Akkareista oli pakko saada itse selko varhaisessa vaiheessa. Viisivuotiaana osasin jo lukea, mutta kuten iästä voi päätellä, Rosan mestariteosten kaltaisten pläjäysten ymmärtäminen ei sujunut mutkattomasti.

Muistan tavanneeni Yukonin sydäntä ja ajatelleeni, että tarina on todella hieno, vaikken ymmärräkään sitä. Hieman myöhemmin kannustin turhautuneena Roopea lukemaan Kultun antaman kirjeen, enkä voinut käsittää, miksei jukuroiva jääräpääankka suostunut päästämään minua tietämättömyyden piinasta. Uskallan väittää, etten ole suinkaan ainoana vaivannut päätäni tämän vaaleanpunaisen kuoren sisällön suhteen! Mitä vanhemmaksi kasvoin, mitä enemmän luin Akkareita ja mitä enemmän lukutaitoni kehittyi, sitä paremmin kasvoi ymmärrykseni Yukonin sydämen loppuratkaisua kohtaan. Ymmärsin myös syyttää Roopen sijaan Rosaa.

Voin sanoa olleeni oikeassa; Yukonin sydämen (vai pitäisiköhän vähitellen opetella sanomaan Yukonin sydämien?) tarina todellakin on hieno. Upean piirrosjäljen, kauniin kertomuksen ja tärkeän henkilökohtaisen historian – näin muutamia syitä mainitakseni – ansiosta tämä tarina on edelleenkin kenties suurin suosikkini.

Tällä kertaa lukijabloggaajana huseeraa vuorostaan Wondy. Mikäli lukemaan eksyi henkilö, jolle en ole vielä käynyt miltään osin tutuksi, niin maapähkinänkuoreen tiivistettynä olen helsinkiläinen 19-vuotias abiturientti, joka toimii akuankka.fi-sivustolla moderaattorina. Kiitokset mielenkiinnosta ja palataan asiaan seuraavan blogitekstin parissa.

Kommentit (15)

Veli Huilu
Liittynyt4.1.2010

tämä on yksi parhaista blogeista mitä olen tähän mennessä lukenut! Ihana tapa kirjoittaa! Tuskin maltan odottaa blogiasi! Hienoa! Paljon kivemmat blogit sinulla kuin minulla...Sou what, ei voi mitään. Sinä olet sentään aikuinen ,ja osaat kirjoittaa. PS: minusta yokonin sydän on paljon parempi nimi kuin yokonin sydämet...;) -VH

~wulffi~
Liittynyt30.7.2011

Wondy, tämä on hyvä blogi!:)

Vaikka onkin 2011-vuonna tehty blogi ja nyt on 2014-vuosi, halusin kommentoida tätä kun katselin blogeja. Tässä on jokin mielenkiintoisuus;) Alku oli hauska. Yksinkertaisesti mahtawa blogi...(ihme kun kukaan ei ole vielä kommentoinut?)

 

''Ja näin kuittaa wuffe''

HENRI K J L
Liittynyt29.11.2009

Mahtava blogi! Ihana tapa kertoa ja jäin jotenkin blogin lopussa hokemaan: "loppuiko tämä jo, loppuiko tämä jo?". Tälläistä tekstiä olisin voinut lukea kirjan verran. Ja Sarjiksen chatissä väitit niin innokkaasti, että blogeistasi tulee hirveitä, mutta tässä se nyt näkyy, mahtavaa tekstiä kerta kaikkiaan! Kiitän maittavasta tekstistä ja jään odottamaan lisää!

Hiidenkirnu
Liittynyt18.6.2012

Näitä vanhempiakin blogeja saa tosiaan kommentoida, siellä on pääosin alussa ne blogit, jotka ovat kahden uudemman blogin tasoisia. :P Toivon mukaan saadaan blogeihin linkki omasta profiilista, vanhoja blogeja kuten mun ja Wondyn blogeja on vaikea löytää tällä hetkellä.

Kommentteja ei valitettavasti ole näissä, jotka ennen tuota uudistusta tehty. :| Nuo viestit kyllä oli olemassa vielä, mutta jostain kumman syystä ne eivät näkyneet rivikäyttäjille eikä uusikaan kommentti tullut kellekkään näkyville niin poistin vanhan ketjun, missä nuo viestit oli. Nyt näkyy taas uudet kommentit, mutta valitettavasti vanhat katosivat kokonaan.

Wondyllä sattui tuolloin hyvä tuuri, kun aiheita blogeihin tuli esimerkiksi käynnissä olevista mm-kisoista. :D

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Vierailija

Hieno blogi, tulin tämän lukemaan ja luin aivan loppuun asti, kun edellisissä blogeissa on ollut niin tai näin luettavaa, tässä oli paljon. Erittäin viihdyttävää luettavaa ja muutenkin hieno blogi :)

DONUONTYHMÄ
Liittynyt11.7.2010

Ihan hyvä ja vilpittömän hupaisa blogihan tämä oli, vaikka pelkäsinkin tämän olevan yhtä mukahauska kuin Rosan sarjikset.

Seuraavana taitaa olla minulla blokkausvuoro. :P

Vierailija

M-A-H-T-A-V-A-A! Hauska nimi blogillasi, Wondy. Tosiaan, minäkin olen lukenut ensimmäisen kerran version, jossa on sarjan nimi Yukonin sydän, eikä sydämet. En oikeastaan ole lukenut toista versiota, mutta sarja on ehdottomasti suosikkejani, ei kuitenkaan mitään parhaimpia lapsuudenmuistojani. Oikeastaan ensimmäinen sarja, josta katselin kuvia oli - Enpäs kerrokaan, ties vaikka olisi loppuvuodesta tulevasta blogistani lisää aiheesta.

Vierailija

Ihana blogi! Tykkään lukea blogeja, mutta tämä oli mielestäni oiken hyvää luettavaa. Minäkin olen lukenut tuon tarinan, jossa sarjan nimi on Yukonin sydän. Velejelleni on tullut Aku Ankka vuodet 1993-1996! Ja sitten sarjaan. Kun luin Yukonin sydämet-sarjan viimeisen ruudun, järkytyin. Mitä lukee siinä kirjeessä? Se vaivaa minua koko loppuikäni.

Don Rosa1
Liittynyt11.2.2011

Sitähän piirtäjä varmaan hakikin, tai siis lukija saisi itse päättää mitä siellä lukisi, olisiko se risuja vaiko ruusuja. Hyvä blogi sinulta, erilainen kuin muilla, ja erotuit ns. massasta : ) Turhaan voivottelit siitä, että ei tulisi hyviä blogeja, koska tämähän on juuri sellainen =D

Sohvis
Liittynyt2.7.2009

Hieno blogi Wondy..todella taidokkaasti ja upeasti kirjoitettu. Tätä oli ilo lukea..jatka samaan malliin..=)

Vince
Liittynyt18.6.2012

Upeaa ja persoonallista tekstiä, Wondy. Sitä oli ilo lukea, etenkin samaa mieltä tuosta Yukonin sydämistä. Hieno tarina kerrassaan. :)Itsellänikin tulee mietiskeltyä kaikkea juoneen liittyen - ja miksei myös taustoihin. Jatka samaan malliin.

Vierailija

Kiinnotavaahan olisi myös originaali materiaali kultaryntäyksestä. Omat mielikuvani pohjautuu akkariin ja Chapen Kultakuumeeseen :P.

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011