Inspiraatiotulvani ollessa ehtymätön kuin Saharan vesivarannot ja kukkiessa kuin kukkeimmat rikkaruohot päätin valaista ensimmäisessä blogissani mistä innokas Ankka-keräilyni juontaa juurensa.

Inspiraatiotulvani ollessa ehtymätön kuin Saharan vesivarannot ja kukkiessa kuin kukkeimmat rikkaruohot päätin valaista ensimmäisessä blogissani mistä innokas Ankka-keräilyni juontaa juurensa.

Elämäni ensimmäisiä kertoja pääsin tutustumaan Aku Ankkaan joskus 90-luvun puolen välin tienoilla ollessani kouluiän kynnyksellä. Mökillämme oli iso laatikollinen kannettomia huonokuntoisia 60- ja 70-luvun akkareita; kaikenlaisia kirjoja ja lehtiä keräilevän setäni perua. Aluksi tyydyin vain katselemaan kuvia, mutta aloitettuani koulun lukutaito alkoi karttua siinä määrin, että vietin mökkikesät yhä syventyneempänä akkareiden lukemiseen. Mökkimme oli järven rannalle rakennettu hirsirakennus ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Ah, kuinka kaihoisasti nykyään muistelen mökkireissujamme: rantasaunaa, virvelöintiä, makkaranpaistoa takan loimussa ja Aku Ankan lukemista lenkkiä popsiessa.

90-luvun loppupuolella tilasimme akkaria jokusen vuoden. Jos noina vuosina sisaruksilta loppui keskiviikkoisin koulu samaan aikaan kuin minulta niin tiedossa oli kilpailu siitä kuka ehti ensimmäisenä lukemaan lehteä. Parhaiten tuolta ajalta jäi mieleen ensimmäinen oma taskarini numero 215 "pöytä koreaksi" (nykyään hyllyssä puhkiluettuna), jonka sain syntymäpäivälahjaksi 9-vuotiaana sekä akkarissa 2000-luvun kynnyksellä ilmestynyt Carol ja Pat McGrealien ideoima ja monien eri piirtäjien kynästä irronnut 92 sivuinen 7 osainen erittäin jännittävä Millenium-tarinasarja.

Kohta uudelle vuosituhannelle tultaessa akkaritilaus lopetettin ja minulta meni melkein kymmenen vuotta ilman joka viikkoista lukunautintoa. Tänä aikana ehdin kahlata useita kertoja läpi koko sen aikaisen Ankkavarastomme: puolen kymmentä kansiollista akkareita ja yhden hyllyrivillisen taskareita. Tämä taskaririvi onkin muodostunut minulle erityisen tutuksi ja tarinat nähdessäni muistan tarkkaan mitä niissä tapahtuu.
Lukioon mennessä sain onnekseni huomata, että kirjasto sijaitsi aivan koulun vieressä, joten uusimmat akkarit oli helppo lukea tunnollisesti joka viikko. Lukion puolen välin tienoilla 2007

innostuin taskareista siinä määrin, että ostin kuukausittain kaikki sen vuoden taskarit saadakseni ehjän selkämyskuvan. Olihan se hienon näköinen pienessä kirjahyllyssäni, mutta tuntui käyvän opiskelijakukkarolle sen verran tyyriiksi, että päätin lopettaa orastavan Ankka-keräilyn ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan. Lopulta kykenin kuitenkin olemaan vain päälle vuoden ajan ilman joka kuukausittaista taskariani.

Syksyllä 2009 muutin Jyväskylään opiskelujen perässä ja samaan aikaan tein päätöksen alkaa tilata akkaria kämpille. Päätöksestä innostuneena aloin työntää lusikkaani vielä syvemmälle Aku Ankan maailmaan ja jatkoin taas joka kuukausittaisen taskarin ostamista. Tästä kuukausi pari eteenpäin ja aloin tilata ropsuja eikä vakaa päätökseni olla tilaamatta ekstraakaan lopulta pitänyt ja sekin alkoi kolahtaa luukusta säännöllisesti. Ankkamania oli päässyt valloilleen.

Näihin aikoihin jouluna 2009 eksyin myös Aku Ankan nettisivuille keskustelemaan akkarin joulukalenterista ja tästä kirjoittelu-intoni lähti hiljalleen syvenemään syvenemistään. Tilanteet seurasivat toistaan ja lopulta löysin itseni nettisivujen moderaattorin pestistä kesällä 2010. Näihin aikoihin tuli osallistuttua myös moniin miitteihin ja jopa järjestettyä joitakin. Miittien ollessa pääsääntöisesti Helsingissä sain samalla tilaisuuden käydä pariin kertaan tutustumassa Suomen Aku Ankan alkulähteille, akkaritoimituksen tiloihin ja lehden takaa löytyviin ihmisiin.
Elämä vie kovaa vauhtia eteenpäin ja viime keväänä jouduin kaihoisasti eroamaan moderaattorin pestistäni. Keräily jatkuu kuitenkin edelleen ja nykyään minulla onkin 600-700 akkaria, 220 taskaria, 160 ropsua, kaikki 21 mini-taskaria sekä teemataskareita, aikakoneita, jumboja, pari kovakantista ja tulipa keräilyhimossa tilattua Don Rosan kootutkin. (Mistä ihmeestä opiskelijalla riittää tähän kaikkeen varat? Se on jäänyt minulle arvoitukseksi.) Nykyisin pikkuruinen kämppäni on siis melkoinen Aku Ankka -kirjasto. Ja keräily jatkuu niin pitkälle kuin rahat, tila ja into riittää.

Kommentit (9)

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Todella hyvä blogi. Luin mielelläni, ja uppouduin blogiin niin etten muistanut että piti siivota oma huone.. ; D Nyt siis huonetta siivoamaan, mars!

~ DanielTen

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Hiidenkirnu
Liittynyt18.6.2012

Make! :) Ehdin jo ihmetellä missä viipyy bloggaukset, kun sun vuoros näytti olevan blogeja kirjoitella, arvasin ettet malttais kuitenkaan olla jotain kirjoittamatta vaikket sivuilla enää kävisikään aktiivisesti. ;)

Tuttua Maken kirjoittamista, johon jo menneinä vuosina ehdittiin tottua. :) Hienoa kerrontaa!

Ei todellakaan oikein nuo hinnat sovi opiskelijan lompakolle, kun muutenkin on tiukkaa osalle rahan riittäminen. Itse en ole normaalin taskarin ystävä juurikin kalliin hinnan takia. Kuitenkin aina silloin tällöin ilmestyvä teemataskari taas on asia, joka aina vain pitää ostaa. Hinta on ehkä suolainen, mutta ei se niin pahasti kirpaise, kun ei läheskään joka kuukausi ilmesty. :)

Lisää blogeja vain Make! :)

Btw, mikäli Toimitus nyt tätä lukee niin avauskappale puuttuu tästä foorumin puolella blogikommenteissa olevassa topicissa, sama myös noissa muissa linkeissä blogiin, kuten uusimmat artikkelit kohdassa.

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Vierailija

Mahtava blogi, näin pitkää ja hyvälaatuista en ole nähnyt pitkään aikaan niin missään sivustolla.

Lamaaja
Liittynyt28.2.2010

Hienoa tekstiä Make:) Kerroit hienosti omasta ankkahistoriastasi, ja laajasti! Mielestäni Blogit jotka takertuvat johonkin tiettyyn asiaan ovat tylsää luettavaa. Mutta tämä oli hienoa tekstiä!

Vierailija

"Inspiraatiotulvani ollessa ehtymätön kuin Saharan vesivarannot ja kukkiessa kuin kukkeimmat rikkaruohot päätin valaista ensimmäisessä blogissani mistä innokas Ankka-keräilyni juontaa juurensa." Koska olen erittäin korkeatasoinen lukumaisteri ja mahtava kirjoittaja muutenkin ymmärsin tietenkin mitä tossa äskesessä haettiin takaa (eli oikeesti en tajunnu mitää).

Ja kyllä tollasesta kehtaa kirjottaa.=) Jos ittellä olis noi milenkiintone ankkaharrasuts ollu ni siitähä sais vaikka kymmene blogia. Oikein hyvin kirjotettu muutenki mielenkiintone blogi. Olis kyllä kiva jos jatkaisit täällä käyntiä useemminki ku kerran kolmeen kuukauteen pikkuvisiitillä mutta iteppähä sen päätät. Näitä laatuviestejä kyllä tulee ikävä...

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

Kiitos kommenteista. :) Valitettavasti mulla on viime aikoina ollut kiireitä vähän joka suuntaan enkä tämän lisäksi ole millään keksinyt mistä kirjoittaisin ja ajatukset ovat muutenkin surranneet melko tyhjää. Näyttäisi siltä, että kirjoitteluni jäi nyt vain yhteen tekstiin. Annan vuoron nyt siis suosiolla seuraavalle bloggaajalle.

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011