Aku Ankka aloitti tarinansa Disneyn lyhytpiirretyssä vuonna 1934. Sen jälkeen hänet on nähty monta kertaa animaatioelokuvissa ja sarjoissa. Miten se on muokannut häntä?

Walt Disney kuulemma kehitti Akun sen jälkeen, kun hän oli kuullut Clarence "Ducky" Nashin tekevän ankkaäänen radio-ohjelmassa. Temperamenttinen luonne, joka ilmeni Akun seuraavassa esiintymisessä, sai vastakaikua yleisöltä, ja niin Ankan suosio lähti nousuun.

Muistan lapsena nähneeni kokoelmia Akun seikkailuista televisiossa. Minulle myös tilattiin Aku Ankka -lehti 1991, mikä edesauttoi lukemisen oppimista, kuten monilla muilla suomalaisilla. Koin sarjakuva- sekä animoidut seikkailut erittäin viihdyttävinä, mutta suurin ilo oli huomata niiden erilaisuus.

Sarjakuvissa Aku saattoi kokea suuria seikkailuja Roopen siivellä tai lyhyitä kommervenkkejä margariinitehtaalla, mutta hän piti kuitenkin hermot viileinä, koska tarinan juju ei ollut siinä, kuinka Aku saadaan raivostumaan.

Lyhytpiirretyissä Aku oli hyvinkin kiivas tapaus, josta sai paljon herkullisia kohtauksia, kun hän esimerkiksi taisteli taitettavan sängyn kanssa tai yritti pitää maapähkinäkioskia Tikun ja Takun aiheuttaessa hankaluuksia.

Akulla on ollut monia kymmeniä animaatio-esiintymisiä, joista jokainen on muokannut häntä ulkonäön osalta sekä käytökseltä vuosikymmenien vaihtuessa. Listaan tähän blogikirjoitukseen omasta mielestäni merkittävimpiä. Jokainen voi kommenttiosioon kirjoittaa, mitkä versiot ovat vaikuttaneet eniten.

1934 – "The Wise Little Hen"
Akun ensiesiintyminen, jossa hän teeskentelee olevansa kipeä luikerrellakseen työnteosta.

1934 – "Orphan's Benefit"
Tuittupäisyyden ilmentyminen lavalla, kun Aku yrittää lausua lastenrunoja, mutta pienet orvot tekevät pilkkaa. Kyseisestä lyhytpiirretystä tehtiin myöhemmin myös värillinen versio (1941).

1937 – "Don Donald"
Aku tapaa Iineksen ja yrittää tehdä vaikutuksen erilaisilla tavoilla.

1938 – "Donald's Nephews"
Ankanpojat tulevat vieraillulle Akun luo ja tekevät kepposia samalla kun Aku yrittää opaskirjan avulla navigoida yllättävän vastuunsa kanssa.

1939 – "The Autograph Hound"
Aku yrittää saada nimikirjoituksia julkisuuden hahmoilta elokuvastudiolla. Tietääkseni Aku esiintyy ensimmäistä kertaa sinisen hattunsa kanssa.

1942 – "Saludos Amigos"
Ensimmäinen pitkässä elokuvassa esiintyminen Hessun sekä Disneyn animaattoreiden kanssa, kun he vierailevat Etelä-Amerikassa. Aku esiintyy kahdessa segmentissä, joista toisessa hän tapaa José Cariocan.

1987 – "Duck Tales" (Ankronikka)
Roopen ja ankanpoikien seikkailuista kertova tv-sarja, jossa Aku esiintyi aina silloin tällöin.

1988 – "Who Framed Roger Rabbit"
Aku ja Repe mittelevät pianonsoitossa. On suuri ilo nähdä nämä kaksi vesilintua ruudulla samaan aikaan.

1996 – "Quack Pack" (Nokkapokka)

Akun ja teini-ikäisten ankanpoikien oma tv-sarja heidän kommelluksistaan.

2000 – "Fantasia 2000"
Aku ja Iines ovat Nooan Arkkia lastaamassa ja eksyvät laivassa toisistaan.

Kuten kuvien perusteella huomaa, Aku on pysynyt kohtalaisen samannäköisenä vuodesta toiseen. Ei kannata korjata sitä mikä ei ole rikki – tai jotain sinnepäin. ;)

Suosittelen kaikille erityisesti etsimään "The Chronological Donald" -DVD-julkaisuja, mikäli Akun lyhytpiirretyt kiinnostavat. Niitä on Suomessa julkaistu osat 1–3. Neljättä en usko, että valitettavasti tullaan julkaisemaan; sillä oli rajoitettu painomäärä Yhdysvalloissa, mikä saattaa vaikuttaa asiaan.

Näiltä DVD-levyiltä voi katsella Akun lyhytpiirrettyjä vuosilta 1934–1950, mikä helpottaa usean animoidun Ankan fanin nälkää.

Kommentit (7)

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Kuka kumma on Jukka Issakainen? Eihän hän ole edes tämän sivun käyttäjiä. Sitä paitsi hänen nimeä ei lukenut blogivuorolistassa vähän aika sitten. Se vain yhtäkkiä ilmestyi jonkun tilalle. Ja koska se jonkun vuoro on?

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Vierailija

Ilmoitin että blogi-tekstissä voi käyttää koko nimeäni. :)
En tosin tiedä mikä tilanne aiemman vuoron varanneen kanssa oli, jos hän ei ollut vastannut sähköposteihin tai vastaavaa. 

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Jaa. Oletko muuten ollut jo kauan tämän sivun käyttäjiä vai nytkö vasta olet lähiaikoina kirjautunut? En ole ainakaan sinua nähnyt...

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Vierailija

Pienenä näitäkin tuli VHS-kasetilta katsottua. Kannessa taisi olla juuri tuo kuva joka komeilee tekstin yllä. Kasetti sisälsi myös juuri tämän pätkän, jossa Aku pitää maapähkinäkioskia ynnä muita. Taitaa se kasetti vielä olla jossain laatikossa tallessa. Voisinpa käydä tarkistamassa. 

Mieleen on tosin vahvimmin jääneet pätkät "Donald's cousin Gus", sekä se missä pojat ovat ostaneet Akulle lahjaksi sikarilaatikon ja Aku-onneton luulee heidän ostaneen ne itselleen ja pakottaakin pojat polttamaan ne...

Vierailija

Frollo: Se kyseinen VHS-kasetti oli Akun 60v Synttäri-Juhla video. :)
Ja tosiaan myös itselleni on hyvin mieleenpainuvana jäänyt se jakso jossa pojat yrittää saada rahaa lahjaa varten Akulle.

TikruFanny
Liittynyt28.8.2010

Hieno lukijablogi Jukka Issakainen!

Vielä pieni korjaus tekstiisi: Walt Disney kehitti Akun sen jälkeen, kun hän oli kuullut Clarence "Ducky" Nashin laulavan radiossa Maijan karitsaa. Clarence ei siis tehnyt ankkaääntä. Itse Disney keksi, että pikkukilin ääntelystä voisi tulla ankan kääkätystä.

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011