Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys Aku Ankalla on suomalaiseen kulttuuriin?

Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys Aku Ankalla on suomalaiseen kulttuuriin?

Ensinnäkin sarjakuvan hahmojen nimistä on tullut usein käytettyjä termejä: hyvätuuriset ovat hannuhanhia, rikkaat roopesetiä tai kroisospennosia ja viisaat aivot omistavia sanotaan pellepelottomiksi. Ja jos tulee eteen tilanne, jossa tarvitsisi enemmän tietoa kuin on tavoitettavissa, moni toivoisi omistavansa Sudenpentujen käsikirjan.

Myös julkkisten nimiväännökset ovat muodostuneet Akkarin ”tavaramerkiksi”. Akkarissa käytetty rikas suomen kieli on saanut kiitoksia, ja onpahan moni oppinut myös lukemaan Akkarin innoittamana. Lisäksi keskiviikosta on muodostunut suomalaisille sarjakuvapäivä: silloinhan sadoilletuhansille kolahtaa postilaatikkoon Akkari.

Aku Ankka myös opettaa: tästä esimerkkinä lukuisat historia-aiheiset ankkatarinat ja aika-ajoin ilmestyvät opettavaiset liitteet sekä kokonaiset kirjasarjat, kuten Ankkojen maailmanhistoria.
Barks-klassikoita on julkaistu lukuisille Suomen murteille ja kulttuurihistoriaa on kerrottu sarjakuvallisesti, mm. Sibelius-aiheinen tarina viime vuonna tai muutaman vuoden takainen Nummisuutarit-näytelmään perustuva tarina.

Kukaan tuskin voi väittää, että Aku Ankka olisi vain merkityksetön tusinasarjakuva, sillä sitä se ei ole. Miljoona suomalaista ei voi olla väärässä.

Kommentit (4)

Magia00
Liittynyt23.2.2012

Tämä oli tosi hyvä blogi. Piti kyllä paikkansa :). Noissa sanonnoissa oisi tosin voinut olla myös aku ankka. Monesti epäonnistuvaa toheloa kutsutaan akuksi. ;) ja myös "kääk" on sana jota itse ainakin käytän. Monesti aivan huomaamatta :D 

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Arvostelin tämän jo Offissa, mutta kopioin sen tänne:

Lainaus:
Hyvä aihe blogilla! Harvoin sitä ajattelee että Aku Ankka- lehdellä on noin "suuri" merkitys Suomen kieleen. Kiitos Aku Ankka- lehden, Suomeen on tullut uusia sanoja ja sanontoja! Joillain ihmisillä on myös tapana huudahtaa "Kääk!" jos jotain on "kauheaa" on tapahtunut. Arvosana on 8!

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011