Joskus olen vaan miettinyt, miksi se on se Aku Ankka. Ja monet muutkin ovat kysyneet, miksi? En usko ja samalla uskon, että asia johtuu siitä faktasta, että sain isäni siskolta kummilusikan, jossa on Aku Ankka lukemassa sarjakuvaa. Onko minulla ollut Aku Ankka verissä jo siitä saakka kun synnyin? Kuka tietää...

Eli siis, tällä viikolla on minun, Scrooge McD:n vuoro kirjoitella blogia. Toivon, että en kirjoita liian pitkästyttävästi ja pitkästi, sillä tiivistäminen ei ole vahvimpia puoliani. Katsotaan, pidättekö teksteistäni. Muusikin siivittämänä, toivotan iloisia ja avartavia lukuhetkiä kaikille!

Oma Aku Ankan lukemisen ”urani” alkoi vuonna 2006, kun sain yllättäen sen vuoden lukulahjan kotiin. Lukulahjalla haluttiin edistää koulua aloittelevien lukutaitoa. Hetki sen jälkeen kun sain sarjakuvan käsiini, äiti kysyi, haluaisinko tilata Aku Ankkaa. Minä, seitsemän vuoden ikäinen tyttö olin harvinaisen varma valinnastani, sillä nykyään en osaa päättää enää mitään (esimerkkinä tämänpäiväinen: ostanko villasukat, vai en). Arvata saattaa, että vastaukseni oli kyllä. Sarjakuvan hauskuus ja värikkyys lumosivat minut. Kukapa olisi sen ikäisenä uskonut, että Aku Ankasta tulisi minulle enemmän kuin vain lehti. Iänikuinen kokemus.

Äitini ei sinänsä ole koskaan lukenut Aku Ankkaa, isä taas luki sitä lapsena usein. Hän muistaa lukeneensa ensimmäiset taskukirjat moneen otteeseen. ”Perhonen sentään!”. Se tulee aina isällä ensimmäisenä mieleen, kun taskukirjoista on puhe. Harmi vain, ettei isän kotipaikassa Akonpohjassa ole säilynyt mitään ensimmäisiä Aku Ankan taskukirjoja, niitä ensipainoksia olisi ollut kiinnostava lukea. Ehkä Aku Ankan lukeminen ja muu luku-intoni on tullut isältäni. Olen aina hänen laillaan lukenut paljon ja se seikka ei kyllä tule muuttumaan.

Aku Ankassa viehättää erityisesti sarjakuvan tyyli, värikkyys ja helppolukuisuus. Ja on uskomatonta, että silti sarjakuva on aina täynnä pienimpiäkin yksityiskohtia. Esimerkkinä mainittakoon ankkamestari Don Rosa, sillä hänen tarinoistaan ei yksityiskohtia puutu. Olen aina ollut luonteeltani sellainen pikkuseikkailija, mikä selittää innostuksen kaikkiin jännittäviin elokuviin ja kirjoihin. Aku Ankka vain on ollut... erityinen. Sillä on aina ollut suuri paikka kirjallisuuden sydämessäni, sillä se on tuonut minulle iloa, jännitystä ja seikkailua jo kuuden, pian seitsemän vuoden ajan. Ja toivon, että se tuo sitä vielä seuraavatkin kuusi vuotta.

Lukukokemuksieni alussa luin vain innokkaana sarjakuvaa. Carl Barksin klassikot ja seikkailut, Vicarin ”aidot ja alkuperäiset” ankat ja taskukirjojen mestareiden tarinat kuljettivat minua eteenpäin. Sitten käsiini tarttui ensimmäiset Rosan tarinani. Vakuutuin hänen tyylistään piirtää ja tarinoista, jotka olivat kuin minulle tehty sitten Barksin seikkailujen. Tuon jälkeen aloin tutkia piirtäjiä, heidän historiaansa, tarinoita ja tietenkin lukea lisää. Ankkatietoutta karttui sen verran, että kaverinikin ihmettelivät. No, he kyllä ihmettelevät vieläkin.

Läpi ala-asteen luin Aku Ankkaa ja odotin joka keskiviikko innolla uutta numeroa. Sitten kesällä 2011 alkoi ylä-aste. Uusia kokemuksia, lisää tietoa, kokeita ja kavereita. Silti, Aku Ankka pysyi eromattomana ympärilläni. Voisin melkeinpä sanoa, että se on seurannut minua läpi elämän.
Ja nyt, kahdeksatta luokkaa on käyty puolitoista kuukautta.
Hauskat ja omaperäiset hahmot, erilaiset paikat ja tilanteet... On vaikea keksiä yhtä adjektiivia kuvaamaan sitä kaikkea mitä Aku Ankka on. Se on lääke, piriste, kokemus, seikkailu, taideteos. Ja ennenkaikkea, sitä voisi kutsua ystäväksi.

Näin pitkään jaariteltuani ja miettien ja hämmästellen kirjoituksiani, en osaa vieläkään vastata, miksi se on se Aku Ankka kaikista niistä vaihtoehdoista. Miksei vaikka ”Asteris ja Obelix”, ”Yoko Tsuno”, ”Lassi ja Leevi” tai jopa ”Tintti”. Miksi Aku Ankka on kaikista paras? Kai se on verissä... Mitä muuta voin sanoa? "Everything Flies".

Kommentit (1)

Vierailija

Pahoitteluni, että toinen blogi on vasta tuloillaan, koitan saada sen huomenna valmiiksi tänne luettavaksi. Kiire viikko on ollt :).

-Scrooge McD, the Richest Duck in the World and King of the Klondike-

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011