Tällä kerralla perehdyn Ankkalinnan faunaan eli eläimistöön.

Fauna ja floora. Kaksi mielenkiintoiselta kuulostavaa sanaa, jotka tarkoittavat eläimistöä (fauna) ja kasvillisuutta (floora). Mitä Ankkalinnaan tulee, nämä kaksi ovat jokseenkin erilaisia verrattuna meidän maailmaamme. Tällä kerralla perehdyn yksinomaan faunaan eli eläimistöön.

Calisotan osavaltio, joka sijaitsee luultavasti jossain Alaskan ja Floridan välimaastossa, on laaja alue, mutta onneksi jotkut mukavat tutkijasedät ja -tädit ovat selvittäneet, että Ankkalinna olisi Kalifornian osavaltion tienoilla. Alueella lienee useita eläinlajeja, mutta perusperiaate on tämä: Mitä ikinä voit luonnosta löytää, se(kin) voi löytyä Ankkalinnasta. Useimmin tavatut eliöt ovat lintuja, jotka nyt pörräävät katukuvassa aina muutenkin, mutta harva metsään sijoittuva tarina on täysin eläimetön. Voimmeko siis päätellä sen, että käsikirjoittajat ovat eläinystävällisiä?

 

Viiriäinen!

Joka tapauksessa Ankkalinna olisi jokaisen ornitologin ihannepaikka. Lintuja, lintuja ja lintuja. Tirppaa on joka lähtöön. Lintujen nimet jäävät usein pimentoon ellei niillä ole suurta merkitystä tarinan kulussa, kuten siinä, jossa Aku kuvasi eri lintuja. Linnut ovat aika usein kahluualtaissa viihtyviä pihan laululintuja tai sitä toista ääripäätä, eli hurjia luonnon kovaksi koulimia vahvoja tulkkusia, joista mainitsisin erilaiset kotkat. Lisäksi on ilkeitä maissia syöviä korppeja ja muita toisarvoisia lentäviä katastrofeja. Lintujen suojelu on myös tärkeää ainakin monille eläinaktivisteille. Jotenkin minusta aina tuntuu, että kun jotakin lintua suojellaan, kyseessä on jonkin sortin vesilintu, joista ensimmäiseksi mieleeni pomppaa merimetso. Lisäksi uhanalaiset lajit ovat aggressiivisia kotkia tai sinne tänne säntääviä lintusia, joita on vaikea saada kiinni, mikä lisää tarinan mielenkiintoa. Kukapa nyt haluaisi tuijottaa paikoillaan pysyvää harakkaa…

Mieleeni pulpahtaakin lintuaiheinen palkintotehtävä muinaisilta vuosilta, jossa piti erottaa oikean maailman lintu Ankkalinnan linnuista. Näitä jälkimmäisen puolen lintuja muistaakseni oli esim. Hakki-Vakki ja Grönlannin kiljukaula. Jos asia kiinnostaa, kannattaa tutkia tämän vuosituhannen lehtiä, jos ne vaikka löytyisivätkin. Itseäni nääs hiaman laiskottaa näin ruoan piälle :P

Ankoille ei nykyään liene enää mysteeri, onko kalakukko lintu vai kala.

Lintu vai kala? Kalat ovat mielenkiintoisia kaikessa mielessä. Myös Ankkalinnassa. Ikävä kyllä kalat ovat kuitenkin jääneet Ankkalinnassa pimennon puolelle, ellei toisinaan mainittavia suuria kaloja lasketa. Kalatietämystä kartutetaankin yleensä erinäisissä kalastusaiheisissa tarinoissa. Usein kalastusaiheisissa tarinoissa aiheena on jonkin sortin kilpailu meneillään, jonka vuoksi kalat ovat sivutuotetta, mutta ainakin haita Ankkalinnan vesistöissä on. Lisäksi valaita (jotka oikeasti ovat nisäkkäitä) liikuskelee Ankkalinnan vesillä. Mainittavan arvoisia kalalajeja ovat etunenään turtanat. Nämä haisevat, karhennetut, harvojen herkut ovat mestari Rosan keksintö. Suuremmista saaliista haluan nostaa esiin kuningaskarpin ja komeat piraijat.


Nam! Karhennettuja turtanoita.

Nyt ehkä siihen mielenkiintoisimpaan eli useimmiten neljällä jalalla ryntäileviin otuksiin, jotka tunnetaan useimmiten nisäkkäinä. Näitähän vilisee koko Ankkalinna. Aluksi menemme metsään metsästämään. Metsästyshän on yleinen asia Ankkalinnassa, eikä suinkaan syyttä. Metsät ovat pullollaan esim. hirviä ja karhuja, joita on mukava lähteä vaikka kiisselikiväärillä metsästämään. Harvemminhan nuo ruokapöydän ääreen pääsevät, mutta metsästyksen ilo lienee tärkeintä. Aika mielenkiintoista muuten, että kaikki jahtaavat hirviä, jotka hyökkäävät kimppuun, ja lopulta ovat köytettynä sen sarviin.


Ja kohta hirvi on jo ansassa…

Pienempiä ei-metsästettäviä oliota ovat oravat, jänikset ja erilaiset hiiret sun muut pikkupiipertäjät, joita löytyy yleisesti ottaen erilaisissa Sudenpentu-tarinoissa. Sudenpennut ovat selvästikin perehtyneet näihin lajeihin ja tuntevatkin metsän kaikki lajit, vaikka olisivatkin ylösalaisin, eikä heille tuota ongelmiakaan tunnistaa basiliskia ja muita myyttisiä olioita. Jos nyt välttämättä haluat (Pah! Tietenkin haluat) ottaa selvää Ankkalinnan faunasta, suosittelen lukemaan tarinan Lorvimalla paras. Kyseinen tarina on vuodelta 2008 ja osassa 43. Se tarina. Sieltä löydät takuulla suurimman osan Ankkalinnan metsien otuksista aina norsusta varikseen ja pesukarhuun saakka. Aivan mahtava tarina. Luulen, että kun otatte vaikkapa sieltä Lataamosta sen ilmaiskuukauden ja luette tarinan, voitte tuntea olevanne Ankkalinnan metsien paras tutkija.

Ja senpä vuoksi on minun aikani lopettaa tämä blogi näihin sanoihin, ja seuraavassa blogissa kerron luultavasti Ankkalinnalaisten lemmikeistä omasta vinkkelistäni taikka suosikkitarinoistani.

Kommentit (4)

Poppi
Liittynyt28.4.2009

Hyvä blogi! 

Mietin vaan, että onhan jossakin Ankkalinnan lähistöllä aavikko(joissain tarinoissa), josta joskus etsitään öljyä, joskus jäädään jumiin auton hajoamisen takia. Aavikolla on aavikon eläimistö, tai fauna, niin kuin käytit blogissasi. Olisin kaivannut esittelyä muistakin lajeista kuin näistä Suomen otuksista.

Mutta anyway, blogi oli hyvin kirjoitettu, sisälsi asiaa ja ajatuksenkulkuasi oli helppo seurata. Odotan innolla tulevaa blogiasi, kauanko odotutat ennen kuin julkistat sen? :)

Poppi
Liittynyt28.4.2009

Korjaus: Suomen otuksilla tarkoitin eläimiä, joita saattaa suomalainenkin juntti täällä metsissämme. Tai ainakin tietää otuksen nimen.

CubicGum
Liittynyt23.6.2012

Ideoita mitä minulla nyt on niin luultavasti teen pari kuukaudessa, seuraava tullee kuun lopussa tai seuraavan alussa.

Tsupikki ;D :3

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Karhennetut turtanat ovat Barksin keksintö, sehän keksittiin siinä Barksin klassikossa joka julkaistiinkin Akkarissa 48/2013. Siellä taustalla jossain purkissa luki "karhennettuja turtanoita" ja se oli jäänyt Rosan mieleen, joten hän päätti tehdä 10-sivuisen vitsisarjan niiden kunniaksi! Englanniksi siinä ei tosin lukenut "karhennettuja turtanoita" vaan aivan jotain muuta, en vain muista mitä.

Blogille arvosanasi 9.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011