Olennaisena osana tarinoihin kuuluvat ilman muuta hahmot. Käsittelen tässä viimeisessä blogissani niitä hahmoja, joiden ansiosta ovat parhaat ja huonommat tarinat syntyneet.

Olennaisena osana tarinoihin kuuluvat ilman muuta hahmot. Käsittelen tässä viimeisessä blogissani niitä hahmoja, joiden ansiosta ovat parhaat ja huonommat tarinat syntyneet. Hyväksi hahmon tekee mielestäni monipuolinen luonne ja käytettävyys sekä pitkissä että lyhyissä tarinoissa. Oiva esimerkki on tietenkin Aku Ankka.

Aku Ankka mainittakoonkin ensimmäiseksi. Tämä vanha, äkkipikainen, mutta aina hauska hahmo on ollut ehdoton syy lehden suosion nousemiseen. Carl Barksin Aku Ankka -tarinat olivatkin niitä lehteä pystyssä pitäviä tarinoita 1950-luvulla. Aku Ankka soveltuu kaikenlaisiin tarinoihin ja sen takia kyseinen hahmo yksinkertaisuudessaan kuuluu suosikkeihini. Kuten jo sanoin, useasti hahmon pitää mielekiintoisena sen monipuoliset ”ulottuvuudet”. Aku Ankan voi soveltaa lähes mihin tahansa sarjaan. Voisin sanoa, että koska Aku Ankka ei ole voimakkaasti stereotyyppinen hahmo, hänestä kertovat sarjat pysyvät myös kiinnostavina sarjasta sarjaan.

Toinen lempihahmoistani on kyllä kitsas Roope Ankka, joka on seikkaillut Disney-maailmassa jo vuodesta 1947. Noin vuonna 2001, ollessani huimat neljä vuotta vanha, luin Carl Barksin sarjan nimeltään Kilpapurjehdus Etelämerelle. Se teki minuun välittömän vaikutuksen. Erityisesti kiinnitin huomiota hahmoon nimeltä Roope Ankka, ja saman tien se olikin yksi lempihahmoistani. Roope Ankka ei ole tavallinen hahmo. Roope on monipuolinen hahmo, jolla on kuitenkin selkeät luonteenpiirteet. Tuosta huolimatta Roope on värikäs hahmo ja monista jopa aika samantyyppisistä tarinoista saadaan aina erilainen kokonaisuus.

Tupu, Hupu ja Lupu kuuluvat toki myös suosikkihahmoihini. Nämä älykkäät, mutta riehakkaat vintiöt tuovat oman lisänsä tarinohin. Heidän tempperamenttinsa muuttuu tarinan aiheen mukaan. Usein vitsisarjoissa he ovat tehneet Aku-sedälleen jotain, ja juoni perustuu siihen. Seikkailusarjoissa sen sijaan he ovat usein ratkaisseet kiperätkin pulmat, osaksi Sudenpentujen käsikirjan avulla. Nämä monipuoliset ja ankkamaailman tunnetuimmat lapsihahmot ovat antaneet oman silauksensa hyvien sarjojen synnylle.

Ankkamaailman hahmojen lisäksi kuuluu lempihahmoihini myös rakastettu ja vihattu Mikki Hiiri. Oma ensimmäinen lukemani Mikki Hiiri-tarina on samalla Mustakaavun ensiesiintyminen, Mustakaavun ensirörökset. Samainen tarina on todella hyvä mielestäni. Monien mielestä Mikki-dekkaritarinat ovat huonoja, mutta ei minun mielestä. Näissä korostuu Mikki Hiiren sopivuus tuollaisiin seikkailusarjohin. Varsinkin Massimo De Vitan tarinoiden ansiosta herra Hiiri ansaitsee paikkansa listassani.

Ehkä tuossa oli mielestäni parhaat hahmot, mutta kai minulla on tietyt inhokkihahmonikin? Esimerkiksi Ossian Ötökkä, Samu Sirkka, Hiawatha, Dumbo, Moby Ankka ja monta muutakin eivät kuulu lempihahmoihini. Muiden muassa nuo hahmot ovat mielestäni perin mielenkiinnottomia suppean venyvyysalueensa vuoksi. Esimerkiksi Hiawathaa ei voi soveltaa kaupunkiin seikkailemaan, toisin kuin Aku Ankan mihin vain.

Mutta kuten sanottua, hahmot luovat tarinan, niin hyvän kuin huonon. Eikä ilman monipuolisia hahmoja synny monipuolisia tarinoita.

Kommentit (8)

Vierailija

Olen joistain hahmoista aika lailla samaa mieltä. Mikki ja Roope ovat ehdottomasti jakamassa ykkössijan omissa suosikeissani. Tietyt hahmot tosiaankin sopivat minkälaiseen ympäristöön tahansa, mutta toisia voi käyttää vain omassa ympäristössään kuten Hiawathaa. Hahmojen erilaiset persoonat tuovat silti hyvän lisäyksen ja paljon vaihtelua Disneyn sarjakuvamaailmaan.

_wonderlust_
Liittynyt18.6.2012

Mustakaavun ensirötökset on tosiaankin loistava! Parhaita Mikki-sarjoja ikinä, ehdottomasti. Hahmoista olen miltei täysin samaa mieltä, tosin ottaisin suosikeiksi vielä Kultun ja Millan. Hyvät perusteet hahmovalinnoille, perusteluja on aina ilo lukea.

Vierailija

Hienoa tekstiä jälleen.

Mustakaavun ensirötökset lukeutuvat minunkin suosikkeihini. (=

Vierailija

Blogi oli erittäin hyvin kirjoitettu ilman turhia jaaritteluja. Jatka ihmeessä samaa rataa! Kirjoitustaidot ovat sinulla hallussa. :)

Vierailija

Sinulla tosiaan on otetta kirjoittamiseen Akuhullu! Blogi tekstisi oli taas hyvä ja tämä oli kenties oma suosikkini, koska käsittelit todella taitavasti eri hahmoja, kerroit heistä pikaisesti, mutta selkeästi ja tekstin tuntui syövän hujauksessa, vaikka se ei ollut kovinkaan lyhyt! Kaunista jälkeä alusta loppuun.C:

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011