Tähän blogiin ajattelin kirjoittaa Aku Ankassa ja muissa julkaisuissa esiintyneistä kirjojen ja elokuvien parodioista.

Tähän blogiin ajattelin kirjoittaa Aku Ankassa ja muissa julkaisuissa esiintyneistä kirjojen ja elokuvien parodioista sekä mainitsen joitakin viittauksia esim. elokuvan, kirjan tai niiden parissa työskentelevän henkilön nimeen, jotka ovat tietysti nimiväännöksiä.

Viimeisin Aku Ankassa ilmestynyt parodiasarjakuva, jonka suurin osa varmasti vielä muistaa, on Kari Korhosen tekemä Nummisuutarin Aku, joka pohjautui Aleksis Kiven näytelmään Nummisuutarit. Parodialle tyypilliset juonenkäänteet tekivät siitä hauskan lukukokemuksen.

Korhosen tuotannosta löytyy myös sarjakuva, jossa esiintyy kirjailija Woimari eli Mika Waltari ja hänen kirjansa Sinuhe egyptiläisen nimiväännös Minuhe egyptiläinen sekä viittauksia Waltarin muuhun tuotantoon.


Aku Ankan taskukirja 309 Tähtien sedän muistavat varmasti kaikki sen lukeneet ja elokuvasarjan Star Wars – Tähtien sota nähneet. Taskarin johtosarjassa Mikki, Aku ja Hessu joutuvat Pellen keksimän koneen avulla elokuvaan Taistelu tähdistä ja sen hahmoiksi, joiden nimiväännökset ovat älyttömän hauskoja. Mikki on Luke Lumikenkä eli Luke Skywalker, Aku on Johan-On Soolo eli Han Solo ja Hessu taas on Dart Vaneri eli Darth Vader. Parhaat nimiväännökset sarjassa näiden kolmen nimen lisäksi taitavat olla mestari Jojoba (eli Yoda), enokki (eli ewok) ja Poro-Mauri (eli Darth Maul).

Aku Ankan taskukirjassa Totta vai tarua parodioidaan elokuva- ja kirjasarjaa Taru Sormusten herrasta. Tämä on yksi nerokkaimmista parodioista. Ankkalinna on hullaantunut elokuvasarjasta Taru Miekkojen mestarista ja Aku innostuu siitä myös, mutta kauhein seurauksin. Sarjan juonesta en muuta sano kuin sen, että lopussa Akun sekoaminen ja Klonkkumainen käytös ovat aika yllättäviä, mutta huvittavia. Samassa sarjakuvassa mainostetaan loppupuoliskolla elokuvaa Sinisorsan uhka, joka on nimiväännös elokuvasta Pimeä uhka.

Tunnetuin elokuvaohjaajan nimiväännös taitaa olla Steven Spielbergistä eli Teppo Pelimäki. Muita nimiväännöksiä elokuviin liittyen ovat esimerkiksi Clint Itäpuu, Syltty Tallonen, Mauno Talo, Jonni Vaino ja Alfred Hiisikukko.

Tunnettujen kirjailijoiden nimistä on tehty mm. tällaisia nimiä: A. Kata Riisitie (Agatha Christie), jonka kirja Kymmenen pientä neekeripoikaa (nyk. nimellä Eikä yksikään pelastunut) on ollut nimiväännöksellä Kymmenen pientä ankanpoikaa, Ernesti Hämminkivei (Ernest Hemingway), Voltari (Mika Waltari) ja F. E. Villanpää (Frans Emil Sillanpää).

Muutama teemataskari on saanut nimen Munaaja-alkuisella sanalla, jonka nimi viittaa Manaaja-elokuviin.

Näitä löytyisi vieläkin lisää, mutta kaiken etsimiseen ja niistä kirjoittamiseen kuluisi älyttömän kauan aikaa kuten jo pelkästään tähän.

Kommentit (2)

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

Nimiväännöksiä selitettiin kattavasti ja selkeästi. :) Monia jäi tietysti mainitsematta, sillä väännöksiä riittää vaikka muille jakaa. Tuli siinä minulle kuitenkin jokunen uusikin nimiväännös. Tämä oli varsin hyvä ja mielenkiintoinen blogi. Juuri nimiväännökset monien muiden vastaavien pikkuseikkojen ohella ovat suuressa roolissa nostamassa Aku Ankkaa muiden vastaavien sarjakuvalehtien yläpuolelle.

Vierailija

Hieno blogihan tämä on :D Sinun edellisestä blogistasi on jo noin viikko, mutta hyvää kannatti tosiaankin odottaa! Ehdottomasti paras blogisi, ja jatka samaan malliin vain!

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011