Pohjoismaissa osataan piirtää ankkaa. Täällä osataan piirtää ankkaa todella hyvin.

Tässä toisessa blogissa ajattelin keskittyä pohjoismaisiin piirtäjiin, koska mielestäni he ansaitsevat blogikirjoituksen. annattaa aina muistaa, että ankkoja piirretään muuallakin kuin Italiassa ja Pohjois-Amerikassa, Hollannissa tai jossain muussa maassa. Kyllä täälläkin osataan! Nimittäin piirtää ankkoja...

Kun puhutaan ankkapiirtäjien ”eliitistä”, niin useampien mieliin tulee ensimmäisenä itseoikeutetusti Don Rosa ja Carl Barks. Tai ainakin minulle tulee mieleen. Käyttäjä kirja kirjoittikin jo aiemmin upean lukijablogikirjoituksen Don Rosasta, josta käy ilmi todella hyvin, minkä takia Rosa on niin suosittu kuin hän on.

Rosan ja Barksin ja muiden ankkapiirtäjien lisäksi kannattaa muistaa myös pohjoismaiset piirtäjät, joista ensimmäisinä tulevat mieleen suomalainen Kari Korhonen ja norjalainen Arild Midthun.

Pohjoismaissa osataan piirtää ankkaa. Täällä osataan piirtää ankkaa todella hyvin. Kari Korhosen piirrostyyli on jollain tavalla leppoisaa ja helposti tunnistettavissa, mikä on yksi hyvän piirtäjän tunnuspiirteistä, koska muuten piirrokset eivät erotu suuresta massasta. Ja en kehu Korhosta, koska olen suomalainen, vaan koska hän todella on hyvä piirtäjä. Korhonen on myös loistava käsikirjoittaja ja harvemmin hänen tarinoistaan on joutunut toteamaan, että olipas huono.

Arild Midthun kuuluu myös omassa listassani hyvien piirtäjien joukkoon. Hänen tarinansa ovat mielenkiintoisia ja jännittäviä ja piirrostyyli hivelee meikäläisen vaativaa silmää. Silti Midthunin piirrosjäljessä on jotain, mikä saa minut pitämään enemmän Korhosen piirrostyylistä.

Kun lähdetään etsimään yllä kehuttujen herrojen parhaimpia sarjoja, niin Kari Korhoselta tulee ensimmäisenä mieliin reilun vuoden takainen Nummisuutarin Aku, joka on lähtöisin Aleksis Kiven kuuluisasta Nummisuutarit-näytelmästä. Korhosen upeimpien tarinoiden luetteleminen olisi kuitenkin sen verran työlästä, että jätän sen tällä kertaa väliin. Midthunilta puolestaan tulee mieleen ensimmäisenä vuoden takainen Akustuksen aarre, joka oli todella upea kolmiosainen jatkosarja, jossa seikkailtiin niin nykyajassa kuin 1700-  luvullakin. Uusimmassa Akkarissa saimme nauttia saman miehen hienosta Ukkosen ankka -nimisestä tarinasta.

Rosan ja Barksin jälkeen minun mielestäni pohjoismaalaiset piirtäjät tulevat seuraavina jos puhutaan hyvistä piirtäjistä. Ja taitaa sinne johonkin väliin eräs chileläinenkin itsensä mahduttaa... Ja pitäähän siellä olla vielä Taliaferro, Gonzales plus muut kumppanit..

Pohjoismaalaiset ankkapiirtäjät ovat siis todella hyviä.. eli kyllä täällä osataan tehdä muutakin kuin olla ummikkoja, saunoa tai pitää lentokentät auki säässä kuin säässä. Täällä osataan piirtää myös ankkoja!

Kommentit (15)

Veli Huilu
Liittynyt4.1.2010

Tosi hyvää tekstiä sohvis! Ja hyvää uutta vuotta sinulekkin. Mutta flemming Andersen on myös yksi hyvä pohjoismaalainen piiräjä. Kyllä pohjoismalaisetkin oasaavat. He ovat melkein yhtä hyviä kuin italialaiset!

PS: miksi tuo kuva ei näy?

Sohvis
Liittynyt2.7.2009

Otin kirjoituksessa esiin vain muutaman tunnetuimman pohjoismaisen piirtäjän, koska tila ei riittäisi kaikkien esittelyyn..=) Kuitenkin täällä on myös muita hyviä piirtäjiä kuin Korhonen ja Midthun siinä olette kyllä oikeassa..

Vierailija

Olen samaa mieltä kanssasi pohjoismaiden piirtäjistä.Hyvä ja leppoisa blogi.

Vierailija

Kivaa tekstiä Sohvis! Itsekin pidän pohjoismaisista piirtäjistä, mutta myös monista käsikirjoittajista.

DONUONTYHMÄ
Liittynyt11.7.2010

Minusta tuntuu vähän oudolta se, että Midthun ja kumppanit ovat aina viemässä ankkoja jonnekin pohjoismaihin, kuten AKustuksen aarteessa tai Ukkosen ankassa, puhumattakaan tulevasta Turku-Tallinna-episodista. Tuntuu siltä, että heidän mielestään omille kotikonnuillekin pitää saada sijaa ankkamaailmassa, eikä se minusta ole oikein oikea menetelmä sarjakuvan tekemiseen.

Vierailija

Hyvää tekstiä oli, olli todella mielenkiintoista lukea! (Ja kuva ei näy, mutta kaitpa tämä kone jossakin vaiheessa rupeaa toimimaan)

Akuhullu97
Liittynyt18.6.2012

Kiva blogi, hyvällä suomen kielellä näin Sohviksen tapaan. : ) Niille, joille kuva ei näy, siinä on Arild Midthun piirtämässä ankkoja työpöytänsä ääressä. - Akuhullu

Vierailija

Vakuuttavaa tekstiä, mutta täytyy sanoa, että pidän italiaispiirtäjistä reilusti enemmän.

Vierailija

Kyllä Kari Korhonenkin aika pitkälle pötkii jo sillä että on suomalainen =) Mutta osaa se oikeasti piirtääkin - sen verran erilaisia ankkoja että ne erottuvat hauskasti, mutta ovat kuitenkin kivan näköisiä.

Jännäähän se on huomata, missä ankat seikkailevat kun Midthun piirtää mutta mulle se ainakin on vaan kivaa vaihtelua että saadaan niitä tännekin päin

*

Vince
Liittynyt18.6.2012

Hyvää, selkeää ja helppolukuista tekstiä. Kirjoitit onnistuneen blogin, Sohvis. Olen itsekin kiinnostunut blogin kirjoittamisesta.

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011