Kuten kaikissa tarinoissa, myös ankkasarjakuvassa kuuluu olla loppu, tai muuten kyseessä ei kaiken järjen mukaan voi olla tarina, vaan se on pikemminkin oma loputon aikajatkumonsa.

Kuten kaikissa tarinoissa, myös ankkasarjakuvassa kuuluu olla loppu, tai muuten kyseessä ei kaiken järjen mukaan voi olla tarina, vaan se on pikemminkin oma loputon aikajatkumonsa. Ja jotta lukija varmasti tietää, että tarina on päättynyt, kuuluu sillä olla myös oma looginen päätöksensä. Monissa lyhyttarinoissa tarina päättyy ratkaisevaan vitsiin (kuten vaikkapa Akun talon rikkimenneeseen ikkunaan, joka on kerrassaan ratkiriemukasta), joista vain harvat onnistuvat minua naurattamaan, kun taas vähän pidemmissä lyhyttarinoissa lopetusten väriskaala voi olla huomattavasti monipuolisempi.

Lopetukset kuvataan yleensä keltaisena neliönä, jonka sisällä lukee mustalla ja isolla fontilla ”LOPPU”. Tiettyä syytä tälle ei ole, mutta olen kuullut, että musta ja keltainen lehtien lööpeissä saa ihmisen mielenkiinnon heräämään ja niin lopulta ostamaan lehden (oli se kuinka hyvä tai huono tahansa). Ehkä sama pätee myös tähän – oli lopetus kuinka huono tahansa, lukija kuitenkin tyytyy siihen ja ostaa sen itselleen. Näin lopetus on keksinyt loistavan tavan saada itseään kierrätettyä yhä uudelleen ja uudelleen. Vai voitteko kenties väittää, ettette ole nähneet sitä, kun viimeisessä ruudussa Aku juoksee pakoon koko Ankkalinnan väki kintereillään? Tai sitä, kun Iines ja Aku hempeilevät puiston penkillä ystävänpäiväntarinan päätteeksi?

Myös loppu-kyltin muotoilu on olennaista tarinan viimeisessä ruudussa. Onko se kaunokirjallisesti tehty ympyrän muotoisessa ruudussa kukkasin koristeltuna, vai onko siinä ruutua ensinkään? Loppukyltti kertoo jo tarinasta aika paljon, uskokaa pois.

Erittäin harvoissa tapauksissa loppu-kyltti ilmaantuu esille jo ennen kuin tarina on saanut päätöksensä, esim. toiseksi viimeisellä sivulla. Tämä on hauska ja ironinen letkautus ankkamaailman tyypillisyydelle ja ennalta-arvattavuudelle. Lukija toteaa, että tarina on loppunut, mutta sitä jatkuukin vielä sivun verran, ja käsikirjoittaja pilkkaa lukijaa tapahtumaruudussa tyyliin ”Hähhää, eipäs tämä tarina vielä tähän loppunut, menit halpaan!” On olemassa  myös tapauksia, joissa hahmo reagoi jotenkin loppu-kyltin ilmaantumiseen, esim. repimällä sen riekaleiksi tai jäämällä sen alle, tai perinteisesti pitämällä sitä kätösissään.

Kommentit (5)

Veli Huilu
Liittynyt4.1.2010

hieno blogi todellakin, nyvää yötä sinullekin. paras blogisi tähän mennessä. tämähän oli jo 6 blogisi, eiköstä vaan?

-VH

Paapoja
Liittynyt17.12.2009

Olipa taas mainio pohtiva blogi. Ihan erilainen kuin muiden tähän mennessä kirjoittaneiden. Mielenkiinnolla tuli kaikki luettua. Hyviä blogeja oli! Kiitos!

Save me from the dark.

Vierailija

Tää oli kyllä paras lukijablogi! Hauskasta aiheesta kirjoitit ja hyvin kirjoititkin. :) Sun kaikki blogit on ollut hyviä, mutta tää on paras. :)

Vierailija

Loistava blogi, aihe oli erittäin kiinnostava. Tuo "LOPPU" merkitseekin aika paljon, ainakin tämän blogin mukaan. Siis aivan loistavasti kirjoitettu, erittäin hyvä blogi. Loppu. ;)

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011