Don Rosaa tituleerataan ankkamestariksi. Rosa on saanut varsinkin Suomessa suursuosiota ankkamaestro Carl Barksin manttelinperijänä.

Don Rosaa tituleerataan ankkamestariksi. Rosa on saanut varsinkin Suomessa suursuosiota ankkamaestro Carl Barksin manttelinperijänä. Myös minä pidän Rosaa parhaana ankkataiteilijana. Mistä Rosan saama ilmiömäinen suosio oikein johtuu?

Koti-Suomessakin Rosan kovakantisia on julkaistu kymmenisen. Fakta kertoo paljon hänen suosiostaan. Rosa on vieraillut Suomessa lukuisia kertoja, eikä edellisestä visiitistä ole kauaa aikaa. On selvää, että Rosan ja Suomen poikkeuksellinen suhde on molemminpuolinen, onhan Rosa tehnyt jopa Kalevala-aiheisen tarinan, joka keräsi suosiota Suomessa. Rosan kasvava fanimäärä ei kuitenkaan johdu pelkästään huomiosta, jota hän jakaa Suomelle. Syyt ovat syvemmällä.

Rosa käyttää tarinoihinsa paljon aikaa ja vaivaa ja sen näkee. Hänen tarinansa ovat viimeisen päälle huoliteltuja ja kaikki yksityiskohdat sekä juonesta että kuvituksesta on tehty lukijoita ajatellen. Varsinkin taustojen lukuisat yksityiskohdat erottavat hänet muista taiteilijoista, myös omasta esikuvastaan Barksista. Rosan tarinat on jo suunnitteluvaiheessa ajateltu lukijoiden näkökulmasta ja tehty äärimmäisen huolellisesti loppuun saakka. Jokainen tarinoita varten uhrattu työtunti näkyy huippulaatuna.

Myös huumori, tuo vähitellen harveneva ominaisuus, ilmenee Rosan tarinoissa. Vaikka ne eivät ole yksisivuisia, tarinoihin on kuitenkin saatu mahdutettua vitsejä ja huumoria. Rosa on ainoita ankkataiteilijoita, joka piirtää tarinoiden taustalle kuvituksiin vitsejä, joita ei sanoin selitetä. Silti lukijat ymmärtävät ne. Huumorin runsas määrä yllättää monet. Kaikkea ei pysty havainnoimaan ensimmäisellä lukukerralla. Siksi tarinat ovatkin parempia, kun ne lukee uudestaan. Rosan tuotoksiin ei voi kyllästyä, vaan niistä löytää aina jotain uutta.

Merkittävässä osassa ovat juonet. Tämä on selkeä tekijä, joka yhdistää Barksin ja Rosan toisiinsa. Rosan tyyli eroaa Barksista merkittävästi, mutta tarinoiden juonet ovat samantyyppisiä. Molemmat mestarit osaavat pitää yllä lukijoiden mielenkiintoa koko tarinan ajan. Mikään kohta niistä ei ole turha tai tylsä, vaan koko ajan tapahtuu jotain. Monet uudet lupaukset tuppaavat unohtamaan tämän. Rosan sekä Barksin tarinoissa juoni pohjautuu kunnon ideaan, eikä se ole hutaisten tehdyn oloinen. Mainittava on myös Rosan uskomaton vaiva faktojen kokoamisessa tarinoita varten. Me lukijat olemme todella kiitollisia niistä, emmekös olekin?

Mikä sitten tekee Rosasta sankarin ylitse muiden? Yksiselitteistä vastausta ei ole olemassakaan. Kokonaisuus on monien asioiden summa, joista merkittävimmät ovat tarinoiden eteen nähty huikea vaiva ja huolellisuus sekä ideat, joihin juoni pohjautuu. Tarinat eivät junnaa paikallaan, vaan koko ajan tapahtuu jotain. Toki Rosan suosioon Suomessa ovat vaikuttaneet roimasti molemminpuoliset lämpimät suhteet ja Suomen lukemiskulttuuri, mutta suurin tekijä on mielestäni se, että tarinoista näkyy rakkaus ankkamaailmaan.

Kommentit (10)

Vierailija

Jännää... Rosa kuuluu kyllä parhaimpiin, mutta Casty on omasta mielestäni vieläkin parempi.

Kroope
Liittynyt18.6.2012

Kirjalta tuli taas aivan upea blogi! Hän todella osaa käsitellä asioita laaja-alaisesti ja tarkasti. Varsinkin tätä asiaa. Vaikuttaa blogin perusteella siltä, niin kuin kirja kirjoittaisi blogeja ammatikseen, niin hyvältä se vaikutti. Osalta hänen Don Rosa -bloginsa hyvään tasoon vaikuttaa tietenkin hänen ikänsä.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija

Rosa varmastikkin pitäisi tästä, jos pääsis lukemaan! Siis ihan uskomatonta tekstiä, juuri tuohon olen kaivannut jo pitkään vastausta. Onnea jälleen upeasta blogi -merkinnästä! (;

Hiidenkirnu
Liittynyt18.6.2012

Kuten ehdinkin kirjalle muualla sanoa käyttää kirja juuri nyt sitä asetta minkä osaa parhaiten nimittäin asioiden syvällisen tutkimisen. Hän pohtii asioita todella tarkasti ja siksipä näitä blogeja on mukava lukea. Hieno blogi oli tämäkin kuten edeltäjänsäkin. Eka viikko kirjan bloggailua alkaa olla takana ja toinen on vielä luvassa, mitä se tuokaan tullessaan? Rosa on minunkin suosikkini ja hänestä kertovia tekstejä tai mielipiteitä on aina hienoa lukea.

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Vierailija

Kiitokset jälleen kaikille kommenteista! Muutama huomio: OP: Casty on tosiaan saanut suosiota, mutta ei todellakaan yllä Rosan tasolle. Casty ei ole vielä kovin tunnettu Suomessa, mutta riittää hänellekin faneja. D-91: Ethän sinä tiedä ikääni. :D HK:lta oli mukava kuulla palautetta, tämän sivuston ulkopuolella hän tosiaan kerkisikin jo kommentoida oikein rakentavastikin. Kiitos kaikille kommentoineille. On aina mukava lukea kommenttejanne! ~kirja

Vierailija

Kiva, mielenkiintoinen blogi,jota oli mukava lukea, varsinkin, kun aiheena on Don Rosa.

Vierailija

Tämän blogi halusin varsinkin lukea, kun tässä puhutaan mestari Don Rosasta. Pidin oikein paljon.

Sohvis
Liittynyt2.7.2009

Tämän tekstin perusteella voisin sanoa, että sä olet joku todella kokenut toimittaja, joka on koko elämänsä kirjoitellut blogeja..=D Todella upeaa tekstiä kaikin puolin. Hienoa analysointia ja pohdiskelua. Kerta kaikkiaan upeaa!

Vierailija

kirja, nyt on pakko sanoa että sinä olet mestari kirjoittamaan! Upea teksti, todella upea lukukokemus ja hieno saavutus. Lukisin sinun blogi tekstisi blogi maailman timantteihin. Bravo, kirja bravo!:D

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011