On kolmannen kirjoitukseni vuoro ja käsittelen tällä kertaa hahmoa, joka on Ankkalinnan vaarillisin rikollinen.

On kolmannen kirjoitukseni vuoro ja käsittelen tällä kertaa hahmoa, joka on Ankkalinnan vaarillisin rikollinen. Tämä konna on… kukas muukaan kuin Mustakaapu, joka tunnetaan myös nimellä Al Rapina. Kyseinen rötösherra on ollut jo monta vuotta suosikkejani ja tulee aina olemaan.

Mustakaapu esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1939 Floyd Gottfredsonin piirtämässä ja Meril De Marisin käsikirjoittamassa tarinassa Mustakaavun ensirötökset (AA 44/2002). Myös lempinimellä Kaapu tunnettu konna palasi kuvioihin Paul Murryn seikkailussa Mustakaapu kaupungin kauhuna (AA 17/1984).

Mutta mennäänpä nyt itse asiaan. Kuten ylempänä mainitsin, Mustakaapu on suosikkejani ankkajulkaisujen konnista. Luen aina tarkkaan jokaisen sanan tarinoista, joissa hän esiintyy, ja pohdiskelen niitä. Pohdiskelen myös erilaisia toimintavaihtoehtoja. Siten lukeminen on paljon mielenkiintoisempaa kuin vain pinnallisesti lukiessa. Se on tietysti ymmärrettävää, että kaikki eivät siihen pysty tai eivät muuten vain jaksa ponnistella.

Ensinnäkin Kaavun asu on nerokas, sillä sen alta on vaikea tunnistaa miestä, joka on sen alla – ellei kaapua riisuta hänen yltään. Toisekseen arvon rötösherra on viisas, kun toimii yleensä itsekseen. Ei ainakaan tarvitse sietää Mustan Pekan ja Karhukoplan kaltaisia sählääviä ja onnettomia toheloita. Ehkä Kaapu ei osaa arvostaa muiden apua, kun näkee itsensä muita rikollisia parempana ja viisaana. Siltä näkökannalta katsottuna olen tullut siihen tulokseen, että hän on huono yhteistyössä eikä aina näe kumppaneidensa tai liittolaistensa hyviä puolia. Kolmanneksi konnan rikospaikalle jättämä mustetahra on oikeastaan todella huono idea, koska se jo paljastaa, kuka on ollut asialla. Onhan se miehen käyntikortti, mutta olisi rikolliselle eduksi, että tämä saisi työskennellä kaikessa rauhassa, eivätkä poliisit pääsisi hänen perille hänen sijainnistaan ja tekemisistään. Mutta ehkä sillä ei ole suurtakaan merkitystä, sillä mitä Mustakaavun vapauteen tulee, Mikki Hiiri saa hänet kuitenkin kiinni ja vie vankilaan. Tietenkin olisi sekä Ankkalinnalle että muulle maailmalle turvallisempaa, että konna olisi telkien takana eikä pystyisi punomaan “synkkiä” juoniaan.

Eräs mieltä kutkuttava seikka Mustakaavussa on se, että hän on visuaalisesti mielenkiintoinen hahmo. Häntä voisi hyödyntää esim. jossakin nykyaikaisessa Mikki Hiiri -aiheisessa piirroselokuvassa, jossa hän olisi pääkonnana. Pitäisi vain keksiä todella hyvä juoni, upeat visuaaliset efektit Kaapua varten ja paljon jännitystä. Hyvä esimerkki miehen visuaalisuudesta ilmenee Taskarin teemanumerossa 23, Ultrasankarit vs. Paha seiska, missä hän kuuluu Velmu Viurusilmän kokoamaan Pahaseiska-nimiseen rikollisjoukkoon. Ultrasankarien kolmannessa osassa Kaavulla on uusi puku, joka on paljon hienompi kuin entinen. Sen ansiosta hän pystyi mm. muuttumaan nesteeksi ja kovettumaan rautaakin kovemmaksi. Tässä kahdeksanosaisessa tarinassa Mustakaapu oli tosiaan aivan toisenlainen kuin tuntemani rötösherra.

Tästä hahmosta olisi enemmänkin sanottavaa, mutta tässäkin on jo runsaasti sulatettavaa. Lopuksi sanon vielä, että niin kauan kun pidän mielenkiintoisista ja jännittävistä hahmoista, on Mustakaapu yksi suosikeistani.

Kommentit (11)

Don Rosa1
Liittynyt11.2.2011

Mustakaapu jättää varmaankin käyntikorttinsa aina, koska hän ei halua muiden rosvojen varastavan kunniaa. Hän haluaa vähän jännitystä elämään, ja sen takia käynnistää käyntikortillaan suuren takaa-ajon, mikä usein päättyy pidätykseen. Hän on usein itseriittoinen, eikä sen takia hyväksy apulaisia. Jos Kaavulla on ollut joskus apulainen, hän on pettänyt apulaisen hetimiten, kun saa kaiken hyödyn irti. Myös itsekeskeisyyden takia, hän luulee valtaavansa joka suunitelmalla maailman. Mielenkiintoinen hyvä blogi, joka on auttanut minua syventymään tähän rikollisneroon. Olisin ehkä halunnut hiukan lisää tietää Kaavun ajatusmaailmasta, mutta ethän sinäkään voi kaikkea tietää : ) Saisi Toimitus pistää enemmän Kaavun tarinoita lehteen, varsinkin näitä vanhempia tarinoita.

Tino K.
Liittynyt18.6.2009

Minun mielestäni Musta Ritari on Ankkalinnan tai jopa koko maailman (ankkamaailman) vaarallisin rikollinen (varastihan hän Ankallismuseosta laivan ilman työkaluja ja vaatteita.

Vince
Liittynyt18.6.2012

Kiitos kehuista Don Rosa ja Spektro99, on mukavaa saada myönteistä palautetta. Niin, olisin minä voinut edes yhdellä kappaleella jatkaa tekstiäni, mutta sanottava loppui kesken eikä aikakaan meinannut riittää. Ja tosiaan hyviä huomioita, Don Rosa 1, Mustakaapu on tosiaan itseriittoinen. Onhan tuo Musta Ritarikin vaarallinen, mutta jostain syystä en kamalasti pidä hänestä. Hän vain haluaa vain hävittää Roopen rahat olemattomiin eikä tee kunnon rikollisia niin kuin muut roistot.

Vince
Liittynyt18.6.2012

Äh, edellisen kommentini viimeisessä virkkeessä on virhe. Tarkoitin siis, että Musta Ritari ei tee pariaatteessa kunnon rikoksia niin kuin Kaapu ja muut.

Vierailija

Kiinnostava blogi, ja opin uutta tästä.

Toimitus hei, vuoroni olikin pian? Muistaakseni tällä viikolla, enkä ole saanut blogioikeuksia..

Vince
Liittynyt18.6.2012

Kiitos kehuista, Sohvis ja lupuhullu. Yritän kirjoittaa mahdollisimman mielenkiintoisella tavalla. Olisi hienoa, jos joskus myöhemminkin saisin kirjoittaa blogeja. Aiheita nimittäin riittää. :D

Vierailija

Kiitos kaunis blogeistasi, Vince! Jos haluat, voin panna nimimerkkisi uudestaankin blogijonoon, niin saat kirjoittaa taas sitten vuorollasi. Ja lupuhullu8, sinulle sähköpostitse lähettämissäni ohjeissa pyydettiin vastausta, otatko vuorosi vastaan. Et vastannut, mutta jos vielä haluat kirjoittaa blogeja, tämä viikko on aikaa, koska lomani aikana ei vuoroa kenellekään muullekaan saatu. Joten lähetä vain blogeja toimituksen sähköpostiin, kuten ohjeissa jo aiemminkin neuvottiin. Terveisin Kati

Vince
Liittynyt18.6.2012

Hehe! Vaarillisin rikollinen. :D Taisi päästä humoristinen kirjoitusvirhe tekstiin mukaan. ;) Kati, se olisi hienoa myöhemminkin kirjoittaa blogeja. Aiheita nimittäin riittää. Harmi, kun tämä Mustakaapu-blogi jäi vähän lyhyeksi kiireiden takia, siitäkin olisi löytynyt vaikka kuinka paljon sanottavaa.

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011