Lukiessani Taskaria numero 367 ilahduin nähdessäni sen, minkä asian ympärille neljännen sivun tietopaketti oli sillä kerralla kietoutunut.

Lukiessani Taskaria numero 367 ilahduin nähdessäni sen, minkä asian ympärille neljännen sivun tietopaketti oli sillä kerralla kietoutunut, ja millä lauseella tekstinpätkä alkoi (jos et halua, että spoilaan, kannattaa lukea ko. lause ja palata vasta sitten lukemaan tätä tietopakettia ;)).

 *tämä osa jätetään tuolle kuuluisalle tekstinpätkälle*

Mistä tämä johtuu? Usein nettisivuilla ja sen ulkopuolellakin satun huomaamaan ”piirtäjä”-sanan korostuksen. Käsikirjoittajia ei jostain syystä arvosteta niin paljon kuin piirtäjiä. Syitä on tietysti monia, kuten tarinan osalta varjossa pysyminen, tiedotusvälineiden mainostamattomuus tai se, että kaikkien aikojen suosituimmat ankantekijät olivat kunnostautuneet enemmän piirtäjinä kuin käsikirjoittajina. Omasta mielestänihän käsikirjoittajille kuuluva kunnioitus olisi itsestäänselvyys, sillä hehän varsinaisesti ideoivat ja kehittävät tarinan, piirtäjät vain kuvittavat sen. Vaikka esim. Carl Barksin saama suosio on suurimmilta osin piirrosten ja käsikirjoitusten luovan yhteistyön ansiota, uskaltaisin veikata, että klassikkotarinoiden ainutlaatuiset käsikirjoitukset vetävät tässä tapauksessa piirrosjäljestä pidemmän korren…

Toki on myös monia muita tarinantekijöiden osapuolia, joille ei ole kunnolla suotu mahdollisuutta loistaa, kuten vaikkapa tussaajat. Ilman heidän panostaan piirtäjät olisivat varmasti lopettaneet aikaisemmin työskentelynsä käsikramppien takia… Iso käsi siis myös tussaajille, noille hahmojen lennokkuuden esiintuojille! Edellämainittujen lisäksi on myös esim. ideoijat, jotka kehittelevät tarinan juonen käsikirjoittalle, joka sitten kirjoittaa sen puhtaaksi, tai käsikirjoittajan alalaji kuvakäsikirjoittaja, joka kirjoittaa näppärästi kuvien kera (kuuluisin näistä tietysti Carl Barks).

Tästä siis selviää, kuinka monet osapuolet ovat mukana tarinan tekemisessä, ja kuitenkin suuri osa maineesta, kunniasta ja ylistyskirjoituksista annetaan piirtäjille (sori Hidis jos plagioin taannoista blogikirjoitustasi :(). Toivottavasti tajusitte tämän apaattisen mutta lyhyen kirjoitelmani pointin. Seuraavassa blogissani luettelen teille omia suosikkikäsikirjoittajiani (kenties jopa piirtäjiä, hui). Pysykää siis kanavalla!

Kommentit (3)

Vierailija

Loistava blogi, DOT. Niin tosiaan, käsikrjoittajia ei oikein arvosteta tarpeeksi. Ja tuossa Barks-asiassakin olet oikeassa, että niiden tarinoiden tarunhohtoisuus perustuu oikeastaan käsikirjoitukseen. Odotan seuraavaa blogiasi!

Veli Huilu
Liittynyt4.1.2010

VH pysyy kaavalla, odottaa innolla sueraavaa mainiota blogia joka olisi yhtä mainio kuin tämä todella hyvä blogi! Hienoa DOT!

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011