Ne, jotka tietävät Don Rosasta jotakin, tietävät myös mitä ovat Pertwillaby Papers ja Captain Kentucky.

Ne, jotka tietävät Don Rosasta jotakin, tietävät myös mitä ovat Pertwillaby Papers ja Captain Kentucky. Ne ovat sarjakuvia. Don Rosan sarjakuvia, joihin Disney tai Aku Ankka eivät liity mitenkään. Tai no, viittauksia löytyy, mutta nämä sarjakuvat eivät ole Disney-tuotantoa. Päätin kirjoittaa näistä sarjakuvista pienen bloginpätkän siksi, että tässä on myös hyvä tilaisuus mainostaa blogini yhteydessä, että nämä sarjakuvat jos mitkä pitäisi suomentaa! Jos ei Sanoma Magazines ja/tai Egmont-kustannus näitä julkaisemaan tule, niin on se aika kurjaa. Luulisi ainakin, että sarjakuvat myisivät kuin häkä, onhan niiden takana Suomessa niinkin paljon ylistetty mies kuin Don Rosa! Itse ainakin ostaisin nämä sarjakuvat Rosa-kokoelmani joukkoon. Don Rosan koottuja en tule tilaamaan, tein päätöksen tässä vähän aikaa sitten. Rahaa menisi sen verran, etten kehtaisi enää ostella pienempiä julkaisuja. Kaikki Don Rosan parhaita -sarjan kirjat kun omistan, niin ei minulta puutukaan kuin kaksi tarinaa, joista kumpikin on todella lyhyt. Olen lukenut nekin englanniksi, eivätkä ne ole kummoisia. Kootuissa olisi vain ollut niin paljon muuta mahtavaa. Mutta Pertwillaby Papers ja Captain Kentucky ne vasta olisivatkin jotakin!

Pertwillaby Papers sisältää viisi tarinaa, joista viimeinen jäi keskeneräiseksi. Ensimmäinen episodi sisältää kaksi tarinaa nimellä Lost in (an alternative section of) the Andes.Ensimmäinen tarina kertoo päähenkilön Lancelot Pertwillabyn yrityksestä päästä collegeen ilmaiseksi (toisaalta ennemminkin olemisesta siellä). Toinen tarina kertoo inkojen temppelin Manco Capacin ja sen aarteiden etsimisestä, josta päästäänkin ensimmäisiin viittauksiin Rosan Ankka-sarjoihin: Juoni on samanlainen kuin Rosan ensimmäisessä Aku Ankka -sarjakuvassa, Auringon pojassa. Yksi kohtaus on myös sama kuin Eldoradon viimeisessä valtiaassa. Tämän jälkeen tuli Sub-Zero, joka kertoo pohjoisnavalle kätketyn natsien kokoaman (sekä varastaman) taidekokoelman etsimisestä. Yksi tarinan kohtaus viittaa Rosan Ankka-sarjaan Nokanneulan tapaus. Varsinainen kolmas tarina on nimeltään Vortex, jossa Lance ja professori Artemis Phoebus löytävät ja vangitsevat mustan aukon sekä matkaavat maan keskipisteeseen. Tarina viittaa Ankka-sarjaan Matka maan keskipisteeseen. Neljäs tarina on nimeltään Knighttime. Siinä Lance ja kumppanit joutuvat aikaan jolloin kuningas Arthur eli, mutta lopulta selviääkin yhtä jos mikä muuttaa tilanteen. Tämä tarina jäi keskeneräiseksi ja on periaatteessa jo viides. Se viittaa taasen kahteen Rosan Ankka-sarjaan, jotka ovat Ankka kuningas Arthurin hovissa sekä Musta ritari.

Captain Kentucky kertoo Captain Kentuckystä, joka taistelee kaikkea pahaa vastaan, muttei häntä arvostettu sillä hän tuhosi siinä sivussa ties kuinka paljon maita ja mantuja. Rosa kehitteli Captain Kentuckyn Lancelot Pertwillabysta, Pertwillaby Papers -sarjakuvan päähenkilöstä. Rosa teki Captain Kentuckystä supersankarisarjakuvien parodian, sillä ei itse pidä niistä. Captain Kentuckyllä on lukuisia vihollisia ja hänelle sattuu ja tapahtuu yhtä jos toista. Kentucky on perinteinen supersankari, jolla oli myöhemmin myös oma apulainen, supersankarikoira Captain Cleo (rotuna bassetti, Rosalla itselläänkin oli tuolloin samanrotuinen koira...). Päätettyään Captain Kentuckyn tekemisen Rosa teki vielä yhden Pertwillaby Papers -episodin, jossa Lance herää unestaan ja saa tietää kaiken olleen ainoastaan unta.

Lisää näistä jännittävistä ja hauskoista sarjakuvista voitte lukea kun menette perunamaa.nettiin, valitsette sieltä "Don Rosa"-kohdan ja kieleksi suomen. Sitten näpäytätte kohtaa "Tuotanto" ja eteenne avautuu valikko, jossa lukee myös näiden sarjakuvien nimet. Toivon todella, että nämä joskus vielä suomennettaisiin. Jos ei, pitänee alkaa metsästämään ulkomaiden markkinoilta. Hyvien sarjakuvien parissa ei aika menisi koskaan hukkaan!

Kommentit (12)

Vierailija

Hyvä blogi, One Pice! Välillä Aku Ankan blogeihin kaipaakin jotain muutakin kuin esimerkiksi Aku Ankan luonteista kertovia juttuja! Ja Don Rosa-fani kun itse olen, niin tästä tulee ainakin minun osalta melkein paras lukemani blogi! :)

Eliteist
Liittynyt14.9.2011

Hieno blogi! Toivottavasti tuo toeteutuisi.

Muuten Ankkalinnake-blogissa jokin päivä luin siitä, että jollain Indiegogo-nimisella sivulla kerätään rahaa kyseisten sarjojen uudelleenjulkaisuun.

Vaikuttaa lupaavalta.

-eharlas

okei...

Vierailija

Hyvä One Piece!!! Taas kerran hyvä blogi. Minäkin toivon,että kyseiset Don Rosan sarjakuvat suomennettaisiin. Rosa on paras!

nupu ankka
Liittynyt1.3.2011

Todella hyvä blogi! Asia on kerrottu selvästi yksityiskohtia myöten. Itse yritän löytää kyseisiä tarinoita ulkomaan markkinoilta, mutta tähän menneessä ei ole ilmestynyt yhtäkään kappaletta.

T:Nupu Ankka

Vierailija

Hyvä Dlogi on! iTsekkin kiinnostuin asiasta hiukan! Suomentakaa ne sarjat, kiitos! (ihan sama, kuka sen tekee, kunhan ne suomennetaan.) En ehkä hirveästi jutuista pittaisi... Mutta kun ovat kumminkin Rosan tuotantoa!

Vierailija

Meillä on muutama kappale noita lehtiä. Tuli joskus vuosi kun täti toi mulle ison laatikollisin akkareita, niin pohjalta löytyi noita lehtii. :D

N.Äsäviisas
Liittynyt18.6.2012

Itse olenkin lukenut tuon Captain Kentucky kirjan kirjastosta englanniksi sieltä muuten löytyy tuo Pertwillaby papers myös englanniksi. Tuon Captain Kentuckyn loppu oli kyllä jonkin sortin surullinen pettymys.

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011