Tuttu ankkaviisikko vaeltaa jollain tuntemattomalla ja kesyttömällä korpimaalla milloin aarrejahdissa tai tutkimusmatkalla. Joku sattumanvarainen ankkalinnalainen sinkoutuu milloin mihinkin ulottuvuuteen tahi maailmaan jonkin portaalin taikka muun keinon avustuksella. Tai sitten joku vakionaamoista on muuten vain reissaamassa milloin mihinkin päin maailmaa ja kokee erinäisten kommervenkkien kautta jonkin seikkailun. Kuulostaako tutulta?

Taidan esittää varsin vedenpitävän faktan, jos sanon seuraavaa: ei olekaan mahdollista löytää Aku Ankkaa lukenutta ihmistä, joka ei olisi lukenut tarinaa, jossa rymisteltäisiin milloin missäkin päin maailmaa taikka universumia.

Blogissani pohdin edellä kuvattuja tilanteita eli Ankkojen matkustamiskulttuuria ja heidän maailmansa rajoja. Niin maitten kuin maailmojenkin ääriviivat muuttuvat monesti hämäriksi ja tyhjiksi käsitteiksi ja sanoiksi, kun mennään eikä meinata taatulla ankan tavalla.

Usein tuttu ja turvallinen Ankkalinna välittömine lähiseutuineen riittää vallan mainiosti vaikkapa lyhyen vitsisarjan, lämminhenkisen kohelluskuvauksen tai ytimekkään rikosselkkauksen leikkikentäksi. Ollessani vielä lapsukainen sain hyviä mahdollisuuksia tutustua Ankkalinnan ja sen naapurikaupunkien maantieteeseen: hyvinkin useissa lukemissani, tuonaikaisissa tarinoissa tapahtumat kun sijoittuivat kuvitteellisen Calisotan osavaltion kaupunkeihin. Vielä vuosituhannen alussa omiin silmiini on vielä vaikuttanut sellainen näkemys, että Ankkojen maailman keskeisimmät rajat tiivistyvät varsin tehokkaasti Ankkalinnaan, Hanhivaaraan, Sorsakylään ja Kurjenmutkaan tai näitten lähiseuduille. Lisäksi on totta kai myös ollut niitä tarinoita, joissa matkustetaan lomalle jonnekin ulkomaille, lähdetään Roopen liiketoimien seurauksena reissuun tai seikkaillaan lyhyesti jossain mielikuvitusmaailmassa. Tämänkaltaiset tarinat eivät tosin koskaan tulleet minulle kovinkaan tutuiksi tai ainakaan jääneet mieleeni.

Mitä lähemmäs kuitenkin nykyhetkeä olemmekaan kulkeneet, niin sitä enemmän olen ollut huomaavinani, kuinka koko Akkarin maailma on mullistumassa ja luomassa itselleen aivan uudenlaista maailmanjärjestystä. Nykyään ei törmää enää niinkään usein Hanhivaaraan tai Sorsakylään tai muuhun Calisotan alueeseen ainakaan nimellisesti. Vanhasta maailmasta on jäänyt jäljelle tasan tarkkaan Ankkalinnan ydinasutusalue ja sen välitön läheisyys. Tämä tapahtumakeskeisin vyöhyke rajoittuu lopulta Mummo Ankan tiluksiin.

Vanhan maailman rinnalle on noussut kaikista rajoituksista vapaa matkustuskulttuuri, jossa on vaikkapa aivan normaalia, että hahmot hyppäävät yhdessä ruudussa kotipihaltaan Siperian taigoille tai Tyynenmeren atolleille eikä siinä ole mitään outoa. Kerronnallisesti tämä on kyllä jouhevaa, mutta myönnän olevani syyllinen ja tunnustan, että joskus on hyvinkin mietityttävää, onko tällainen vauhti tarinoissa tosiaan tarpeen. Tarinat kiitävät ohitse kuin Pendolino konsanaan, juoni saa ratkaisun ja elämä palaa normaaleihin uomiinsa kahden kolmen sivun kuluessa ja se on häiritsevää.

Alkuaikoina Ankat ovat aina tarvinneet erillisen kehyskertomuksen sille, miksi ja miten he lähtevät ulkomaille. Roopen mukaantulo on pudottanut noiden pohjaa valottavien osuuksien tarpeen. Nykyään kuitenkaan edes Roope ei ole tarpeellinen tekijä selittämään, miksi matkustetaan. Käsikirjoittajat ovat päästäneet vertauskuvallisesti ruton valloilleen ja sen ruton nimi on mielikuvitus.

Mielestäni ankkaformaatti on kuin pullataikina, joka tarvitsee yhä enemmän tilaa kehittyessään. Tilaa otetaan levittämällä maailman rajoja aina vain hiukan pidemmälle. Toisin sanoen asian voisi ilmaista siten, että aina kun pitäisi luoda uusi tarina eikä Ankkalinnaan sijoittuva tarina ideana nappaa, niin voi ihan hyvin luoda vaikkapa uuden valtion, avaruuden planeetan, rinnakkaismaailman tai ulottuvuuden jonneka hahmot lähetetään joskus jopa käsittämättömän heppoisten syitten varjolla. Mieleeni juolahtaa parhaana esimerkkinä tällaisista jatkuvista reissuista mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin erityisesti Rodolfo Ciminon tuotanto, ja tämän voivat miehen tuotantoon perehtyneet ankistit varmaan allekirjoittaakin. Muistoissani elää mielikuvitusmaista myös Myyttien saari -sarja.

Siinä missä vanha tuotanto oli tiettyihin kaavoihin juuttunutta nyhräämistä, niin tänä päivänä saamme todeta vain mielikuvituksen asettavan rajat sille, mitä ankkojen maailmassa voikaan tapahtua.

Olen puhunut siis keksityistä paikoista. Ei kuitenkaan sovi sivuuttaa sitä asiaa, että myös siltä osin kuin Ankkojen maailma muistuttaa omaamme niin myös siltä osin hahmojen maailma on muuttunut. Ankkojen paikallisidentiteetti on hämärtynyt ja on enää kuin viipyilevä merkki aamu-usvasta juuri ennen sarastusta: se on kyllä olemassa, mutta sillä ei ole oikein muotoa. Ankkalinna ei tunnu itselleni juuri enää kuin paikalta, jonne Ankkojen posti ohjautuu. On niin tavallista, että Ankat menevät, missä lystäävät niin maan päällä, alla, syvissä merihaudoissa, korkeimmilla vuorten lakeuksilla, kaikkialla avaruudessa kuin peräti ajassakin.

On muuten mielenkiintoinen huomio, että tämäkin seikka on yleistynyt Akkarissa. Ajan rajoituksen puute näet. Ei ole mitenkään tavatonta, että joku matkustaisi ajassa tulevaisuuteen tai menneisyyteen Pellen aikakoneitten avulla.

Lisäksi sitä näkee välillä niitäkin tarinoita, joissa menneisyyden tai tulevaisuuden tapahtumat nähdään ankkahahmoilla sovellettuina. Joskus nämä tarinat kytkeytyvät varsin kiinteästi nykyhetken ankkoihin, mikä esimerkiksi näkyy viime vuosina taskareissa nähdyissä Fantom Ankka -tarinoissa.

Akkarin maailma on sinänsä hämmentävä, sillä toisaalta se antaa ymmärtää olevansa tismalleen samanlainen maailma kuin meidän maailmamme kaikkine paikkoineen ja ehkä jopa henkilöineen (mistä esimerkkinä Don Rosan kättenjäljet). Toisaalta taas näitä mielikuvituspaikkoja on niin monia, että olen luopunut yrityksistä ymmärtää, millainen maailma Akkarin maailma lopulta onkaan. Se on tavallaan kuin meidän maailmamme, mutta tavallaan ei lähelläkään.

On kyllä ymmärrettävä, että sarjakuva on aina sarjakuva, ja sarjakuvilla on tiettyjä vapauksia eikä niiden tarvitse selitellä järjellä tekemisiään. Ankat elävät aivan omassa ulottuvuudessa siinä suhteessa, miten paljon heillä onkaan oikeuksia luovia järjen ulkopuolella. Heidän kykynsä matkata ympäri olemassaoloa tekevät heistä suhteessa muihin sarjakuviin omaleimaisia: Tiedättehän kuinka sarjakuvissa yleisesti ottaen eletään ajatonta aikaa, mutta monessako matkustetaan missä mielitään ja koko maailma on kuin yksi iso hiekkalaatikko, johon voi luoda aina jotain uutta. Itse tiedän yhden.

Ankkojen maailma on niin moniulotteinen, että periaatteessa siellä voi tapahtua mitä tahansa. Formaattina se on myös kehittynyt nykyisellään sellaiseksi, että ankoilla voi käytännössä kertoa tarinan kuin tarinan. Yhteenvetona sanoisinkin, että vuosien kypsymisen seurauksena Ankkojen maailma ei tule koskaan tuntemaan rajoja; maailman rajat tulevat kasvamaan, kun käsikirjoittajat jaksavat viedä mielikuvituksen aina uudelle tasolle. Jos mikään muu ei Ankkojen parissa ole varmaa niin emmeköhän voi kuitenkin aina luottaa siihen, että vaikka räpyläjalat taivaltavat äärettömyyteen, löytävät he silti aina tiensä takaisin Paratiisitielle.

Kommentit (12)

CubicGum
Liittynyt23.6.2012

Aivan mahtava. Ei huonoja puolia. Itsekin ajattelin tehdä tästä blogin, aihehan on niin mielenkiintoinen.

Tsupikki ;D :3

Poppi
Liittynyt28.4.2009

Upea blogi, Mikael! Hyvin kirjoitettu ja kiinnostava aihe, hyvä alku näille vuorottomille blogeille. :)

Hiidenkirnu
Liittynyt18.6.2012

Loistava aloitus uudistetulle blogisysteemille! Teksti on pitkä, mielenkiintoinen ja hyvin asiaa sisältävä. Kirjoitus on selkeää (yksi murresana pisti silmään :D) ja tekstissä muutenkin käytetty elävästi suomen kieltä eli toisin sanoen sujuvaa ja mukavaa luettavaa. Niin ja joo asiavirhe, minkä ekalla lukukerralla huomasin oli "puhuminen", ethän puhu mitään vaan kirjoitat blogissa. :D No tuokin taas niin pilkunviilausta, mutta kai nyt pitää tuollaiset etsiä kerran ei muuta ongelmaa oikein ole!

Tekstissä ei noin muuten ole vikaa, toit esille hyvin erilaisia asioita, mutta mun mielestä kerroit ehkä liian vähän siitä mitä mieltä olet itse tuosta muutoksesta. Ekalla lukukerralla mulle ei jäänyt ainakaan täysin selvää kuvaa sinun mielipiteestäsi kokonaisuutena tähän muutokseen. Kerroit hyvin omakohtaisia kokemuksia asioiden muutokseen ajan kuluessa, mutta tuo sinun mielipide asiaa kohtaa jäi mun mielestä vähän turhan näkymättömiin. Kerroit jossakin kohtaa sen olevan outoa, mutta onko se lopulta huono vai hyvä asia, että käsikirjoittajilla on mielikuvitusta nykyään enemmän. :)

Joka tapauksessa tästä voi hyvin ottaa jokainen mallia blogia kirjoittaessaan, ihan näin pitkiä ei tarvitse jokaisen kirjoittaa, mutta ainakin yhtä mielenkiintoisia aiheita ja tekstejä kyllä mielellään jatkossakin muilta. Eihän Mikaelkaan jätä kirjoittamista yhteen kertaan, kunhan saa vedettyä henkeä ensin kunnolla? ;) Ei muuta kuin mielikuvitus laukkaamaan tässäkin käsikirjoittajien tahtiin, mitään rajoja ei tunneta. :D

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Todella hyvä, Mikael!

Kirjoitusvirheitä en löytänyt, muutenkin hyvin selitit asian, tavallaan "Akkarimaisesti". Sinusta tulisi hyvä Ankka-sarjisten kääntäjä ;D Suunnilleen samaa mieltä olen kuin Hidiskin. Minäkään en sannut oikein selville mitä mieltä olet tuosta.

Minunkin pitää nyt se joku blogi kirjoittaa, on jo monta aihetta mielessä, mutta niitä pitäisi vielä vähän suunnitella... Yhteen tosin olen keksinyt muita enemmän asiaa, sen voisin kirjoittaa ensiksi.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Mikael McDonald
Liittynyt6.5.2011

Kiitos palautteestanne!
Tuohon mietityksen aiheeseen, mitä mieltä itse olen asiasta, en lähde sen syvällisemmin paneutumaan näin jälkikäteen, mutta totean lyhyesti seuravaa: "Mielestäni tämä matkustuskulttuuriin muuttuminen on ollut vallan messevä ja positiivinen muutos, vaikka rajansa kaikella toki."

Ja en toki Hidis. :) Vedän nyt tässä ensin henkeä ja tuumasin josko vaikka kuukauden tai parin välin yrittäisin löytää aikaa sepustaa blogin. Vaikka eihän sitä tiedä josko inspiraatio iskisi vähän useammin. :D

 

("Mick McD")

Acuzio
Liittynyt30.1.2014

Kirjoitustasi oli ilo lukea, olet selkeästi lahjakas kirjoittaja. Satutko muistamaan missä lehdissä tuo Myyttien saari -sarja on julkaistu? Se on yksi niistä tarinoista jotka muistan ja haluaisin lukea uudestaan. Pitääpä selailla tuotanto läpi, jos löytyisi...

SalmonSnake_
Liittynyt5.6.2011
~wulffi~

Todella hyvä blogi Mikael:D Pitkä ja on asiaa..;D

Ehkä vähän liiankin pitkä en jaksanut lukea loppuun asti. :P

 

ent. Wedi

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Koskas niitä blogeja tulee sinulta lisää, Mikael? Tammikuussa sanoit, että ehkäpä kuiukauden tai parin välein. Nyt on mennyt jo yli puoli vuotta.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Tämän voi poistaa, testasin vain aluksi, miksei viesti tullut perille. Se tulikin toiselle sivulle, mutta se ei vain jostain syystä tullut heti näkyviin.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011